12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCazul I.D. Sîrbu dezbătut la Naţional

Cazul I.D. Sîrbu dezbătut la Naţional

Duminică, 4 decembrie 2011, de la ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, Daniel Cristea-Enache va vorbi despre „Un conferenţiar ajuns vagonetar: cazul Ion D. Sîrbu”.

 

Conferinţa va fi însoţită de o proiecţie video realizată de artistul plastic Ion Barbu, celebrul caricaturist din Petrila, loc în care şi-a dus o vreme zilele şi prozatorul.

„Ion D. Sîrbu este scriitorul român postbelic cu, poate, cea mai spectaculoasă carieră postumă. A murit în septembrie ’89, cu două luni înainte de Revoluţie; iar sertarul lui, spre deosebire de cele ale altor scriitori români, era plin cu manuscrise. Printre acestea se numără „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” şi romanul „Adio, Europa!”.Ion D. Sîrbu a fost modelul lui Victor Petrini, protagonistul lui Marin Preda din „Cel mai iubit dintre pământeni”. Cei doi evoluează pe traseul: carieră universitară, puşcărie politică, munca de jos: Petrini la deratizare, Sîrbu, vagonetar în mină. În ochii vigilenţi ai activiştilor, politrucilor şi informatorilor de atunci, Ion D. Sîrbu era un caz”, este de părere Daniel Cristea-Enache, care şi-a dat doctoratul în filologie  cu o teză despre Ion D. Sîrbu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă