16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Cavalerii Apocalipsei“ contra corupţiei

„Cavalerii Apocalipsei“ contra corupţiei

Petrobras este o afacere care ajunge până la şeful statului brazilian, Dilma Rousseff, care a fost preşedinte al companiei petroliere o mare parte a perioadei suspectate de acte de corupţie. Scandalul a explodat în Brazilia sub conducerea a nouă procurori puţin cunoscuţi, care au anchetat reprezentanţi dintre cei mai puternici din ţară. Supranumiţi de media locală „cei nouă cavaleri ai Apocalipsei”, ei au utilizat strategii relativ noi în Brazilia.

În mijlocul indignării provocate de acuzaţiile de corupţie la Petrobras, procurorii au audiat martori importanţi pentru a obţine date noi în gigantica afacere în care sunt implicate şi personalităţi politice. Paulo Roberto Costa a început să vorbească. În cei peste zece ani cât a fost cadru superior la Petroleo Brasileiro SA, cunoscută ca Petrobras, a încasat mite de la marile întreprinderi de construcţii din ţară, ceea ce i-a permis să tranziteze sute de milioane de dolari de la compania petrolieră controlată de stat prin contracte umflate, a recunoscut Costa în faţa procurorilor şi în final în Congresul Braziliei. El a relevat implicarea unor cadre braziliene şi politicieni în cadrul unei reţele de spălare de bani, ajutaţi să ascundă banii în străinătate. Percheziţiile poliţiei la zeci de adrese au găsit maşini şi seifuri cu bani, bijuterii şi picturi de valoare, achiziţionate cu bani din corupţie.

Dezvăluirile lui Costa au declanşat un scandal care a bulversat Brazilia, provocând agitaţie politică şi financiară în cea de-a şaptea economie a lumii. Supranumită „Operaţiunea Car Wash”, ea a forţat demisia directorului Petrobras şi la anularea a mii de proiecte, ameninţând să basculeze economia, aflată deja în recesiune. Peste 50 de legiuitori, foşti şi actuali se află sub anchetă. Costa se află în arest la domiciliu şi cooperează cu procurorii după ce a decis că trebuie să o facă pentru a-şi proteja familia. După un acord cu magistraţii vizând primirea unei pedepse reduse, el a admis acţiuni de corupţie şi trimiterea banilor în străinătate.

Brazilienii cer demisia Dilmei Rousseff

Valurile afacerii au ajuns la Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei dar ea neagă că a fost implicată, cu toate că a condus Petrobras o perioadă îndelungată. Cota de popularitate i-a scăzut vertiginos şi peste un milion de persoane au protestat în diverse oraşe din ţară, cerându-i demisia.

Potrivit media braziliană, în prezent afacerea a intrat în faza cea mai critică şi potenţial explozivă. Curtea Supremă a Braziliei a dat undă verde pentru anchetarea a 48 de membri actuali sau foşti ai Congresului, printre ei fiind şi fostul preşedinte brazilian Fernando Collor de Mello, pus sub acuzaţie în 1992 când i s-a interzis să intre în politică timp de un deceniu şi care în 2006 a câştigat un loc în Senat. Anul trecut, două decenii după ce a fost acuzat de corupţie, Curtea Supremă l-a declarat nevinovat. Scandalul de corupţie a arătat că pentru numeroase posturi la nivel înalt la Petrobras sunt numiri politice. Potrivit legii braziliene, aleşii sunt judecaţi de Curtea Supremă, unde condamnările politicienilor sunt foarte rare. Din tribunalul actual alcătuit din zece judecători, şapte au fost numiţi de preşedintele Rousseff sau de predecesorul ei şi aliat, Luiz Ignacio Lula da Silva.

Anchetatorii au stabilit că afacerea de corupţie la Petrobras a debutat în 1997. Întreprinderile de construcţii care doreau să facă afaceri cu Petrobras au acceptat să dea mită responsabililor companiei petroliere de stat, care umflau costurile contractelor. Potrivit lui Costa şi altui martor, un fost responsabil în companie, comisioanele erau de 3% din acele contracte superdimensionate. O parte din bani erau direcţionaţi într-un „seif negru” pentru parlamentari şi partide politice. Procurorii au precizat că 230 de întreprinderi sunt sub anchetă, fiind vorba de peste 700 de milioane dolari care au fost deturnaţi. Societatea petrolieră se consideră victimă a sistemului de deturnare de bani.  

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă