10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCâți pelicani avem în România

Câți pelicani avem în România

În decursul anului 2016, numărul total înregistrat al pelicanilor din România (ambele specii) este de peste 20.000 de exemplare, relevă numărătoarea sincron organizată de Societatea Ornitologică Romană în luna mai a anului 2016.  
Acțiunea de evaluare a efectivelor de pelicani efectuată de SOR a făcut parte din primul Recensămant Internațional al Pelicanilor în Europa de Sud Est, acțiune organizată de Society for the Protection of Prespa (SPP) și Hellenic Ornithological Society (HOS), partenerul Birdlife din Grecia. Numărătoarea pelicanilor a avut loc simultan în Balcani în Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România, pe parcursul a trei zile – 6-7-8 mai.
În țara noastră cuibăresc două specii de pelicani – pelicanii creți (Pelecanus crispus) și pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus). Sunt păsările zburătoare cele mai mari din țara noastră și au devenit adevărate simboluri ale Deltei Dunării. Biologii de la SOR au acoperit Bazinul Dunării și lacurile adiacente, Oltul inferior, litoralul Mării Negre și lacurile din vecinătate, zonă lagunară Razelm-Sinoe, iar o parte din Deltă Dunării a fost monitorizată prin survol. O altă parte a Deltei și a zonei lagunare a fost monitorizată de rangerii și agenții de la Administrația Rezervației Biosferei Deltă Dunării, ARBDD. 
Nu este prima acțiune de acest gen pentru personalul SOR, care din anii 2000 realizează constant monitorizări ale coloniilor de pelicani din Deltă Dunării, acțiuni la care am beneficiat de sprijin din partea ARBDD și a Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Deltă Dunării din Tulcea. Cu toate acestea, este prima acțiune de numărătoare sincron în mai multe tări din Balcani în sezonul de reproducere, scopul fiind de a avea o imagine cât mai corectă asupra efectivelor totale aparținând celor două specii, precum și asupra proporției dintre adulți și imaturi în populațiile acestora. Aceste informații sunt esențiale pentru elaborarea și planificarea corectă a măsurilor de conservare. 
Record în cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa 
În cazul pelicanilor comuni (Pelecanus onocrotalus), există vești foarte bune. Cea mai mare colonie de pelicani comuni din Europa, cea de la Roșcă-Buhaiova, este din ce în ce mai extinsă, acest lucru fiind evident pe bază observațiilor efectuate în ultimii ani. În timpul survolării au fost realizate fotografii aeriene, iar apoi au fost numărate individual toate păsările care apăr în fotografii cu ajutorul programelor specializate. Rezultatele indică faptul că aici avem deja un număr record pentru cea mai veche colonie cunoscută de ornitologi. Locația a fost mentionată că și colonie de pelicani comuni de mai bine de un secol, insă în prezent colonia s-a extins mult în latură de nord-vest. Păsările depind de disponibilitatea locurilor de cuibărit (plauri), insă deosebit de importante sunt măsurile de protecție luate (sub administrarea ARBDD) prin eliminarea deranjului uman. În colonie au fost numărati 18.633 de indivizi, atât perechi cuibăritoare, cât și imaturi prezenți aici în perioadă de cuibărit , record absolut de la începerea numărătorilor aici și un maxim înregistrat după cunoștințele noastre. În rest, prezența la începutul lunii mai a fost scăzută, în total, în România, fiind numărati 19. 993 de pelicani comuni. 
Vești imbucurătoare și despre pelicanii creți 
„Numărătoarea din 2016 a fost una cu emoții după ce în 2015 au fost înregistrate pierderi semnificative. Anul trecut, doar în Deltă Dunării a fost constatată o mortalitate de proporții, minim 121 de pelicani creți (Pelecanus crispus) fiind victime ale gripei aviare în zonele de colonii din RBDD, ceea ce inseamnă că a fost pierdut un procent foarte mare din populația din România. Natură are insă o capacitate de refacere deosebită; astfel, avem o colonie nouă de pelicani creți și una în care au reînceput să cuibărească pelicanii creți după ani la rând în care nu mai fusese folosită, în ambele cuibărind considerabil mai multe perechi decât în anii precedenți. Sperăm că în viitor și aceste colonii se vor menține anual și vor reface rapid efectivele pierdute într-un timp atât de scurt”, a declarat Sebastian Bugariu, biolog la Societatea Ornitologică Romană. 
În 2016, din cauza condițiilor meteo și a gradului mare de inundare cauzat de ploi, nu s-a reușit monitorizarea aeriană a uneia dintre coloniile de pelicani creți, cea de pe lacul Lejai. La zborurile din anii precedenți aici au fost înregistrate minim 70 de perechi cuibăritoare.  
Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta pelicanii creți au cuibărit și într-o colonie pe care o foloseau sporadic, cea de la Prundul cu Păsări, în apropiere de Histria, insă în număr considerabil mai mare, aici fiind identificate minim 23 de perechi cuibăritoare. O altă colonie, relativ nouă, situată în afară Rezervației Biosferei Deltă Dunării, a ajuns să numere peste 10 perechi cuibăritoare, ceea ce este o premieră. Colonia de pe insulă de la Ceaplace este și în 2016 bine reprezentată – peste 60 de perechi cuibăritoare au fost observate aici. În total, specialiștii de la SOR și ARBDD au identificat 534 de indivizi din specia Pelecanus crispus în total în toate zonele evaluate.   
  
 Total: 
 Pelicani comuni – 19. 993 
 Pelicani creți-534 

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă