16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCâţi bani îi pot aduce primarului două cuvinte dintr-o lege

Câţi bani îi pot aduce primarului două cuvinte dintr-o lege

Edilul din Bistriţa are un teren pe care ar putea trece viitoarea centură a oraşului. Pentru a avea de câştigat în urma exproprierii, mai era nevoie însă de modificarea unui act normativ.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, anunţa în 2009 că a inclus  pădurea Codrişor în programul de amenajare a fondului forestier. Astfel, ar fi trebuit creată o zonă de agrement. În acelaşi an, Primăria Bistriţa a luat decizia de a demara proiectul privind varianta ocolitoare a municipului, pentru care compania Iptana Bucureşti a prezentat trei posibile variante. Primarul a ales varianta numită Sud 2, care însă  avea două probleme majore. Prima era legată de faptul că urma să treacă prin pădurea Codrişor şi să străbată terenuri aflate în intravilan, fapt care contravine cu legislaţia în vigoare. Ca urmare a acestui aspect, trei cetăţeni au obţinut în instanţă o decizie definitivă şi irevocabilă ce stipula faptul că hotărârea Consiliului Local Bistriţa privind traseul variantei de ocolire este ilegală şi trebuie anulată. Înaintea pronunţării deciziei tribunalului, Autoritatea de Mediu a oraşului a dat, în 2010 şi 2011, aviz negativ proiectului şoselei de centură. Motivul: pădurea Codrişor, pe unde ar fi trecut şoseaua, este zonă de agrement. Ulterior, susţine Adrian Chereji, reprezentant al asociaţiei “Salvăm Pădurea Codrişor”, şeful Autorităţii de Mediu a fost demis.

Primarul Creţu nu a abandonat proiectul, în pofida deciziei tribunalului şi a avizului negativ (care a fost schimbat în 2012 după venirea la putere a USL). În 2013, Consiliul Local propune un nou traseu, care suferă foarte mici modificări: urma să străbată, în continuare, o parte din intravilanul oraşului. Primarul Creţu ne-a precizat că, într-adevăr, în proporţie de 70% vorbim de acelaşi traseu ca acela aprobat în 2010 şi că „doar 5% din pădurea Codrişor va fi afectată”.

Interese funciare

Primarul rămâne, însă, cu problema care l-a costat decizia defavorabilă pronunţată de instanţă. Aceasta s-ar putea rezolva prin bunăvoinţa unui coleg politic de la Bistriţa. Astfel, în data de 2 octombrie 2013, deputatul PSD de Bistriţa, Daniel-Vasile Suciu, împreună cu un coleg, au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă care să modifice un singur alineat din Ordonanţa 43/1997 privind regimul drumurilor. Este vorba de introducerea a două cuvinte care schimbă major această lege. În noua formă, legea ar urma să specifice că „pentru descongestionarea traficului în localităţi… se realizează variante ocolitoare, de regulă (acestea sunt cuvintele nou introduse – n.red.) în afara intravilanului localităţilor”. Practic, expresia „de regulă” face posibil ca, în mod legal, varianta ocolitoare a Bistriţei să fie dusă şi prin intravilan (sub pretextul unei măsuri excepţionale). Primarul Creţu cunoaşte această iniţiativă pe care o susţine şi despre care spune că a fost necesară deoarece în lege există prevederi contradictorii.

De ce această luptă neclintită a primarului pentru un traseu controversat, mai ales că iniţial compania de consultanţă Iptana propusese alte două variante? Centura se va face din fonduri europene, fiind vorba de un proiect de cel puţin 60 milioane de euro (pentru 14 kilometri). Există însă şi interesele private ale primarului Creţu. „În 2009, în declaraţia de avere a primarului Ovidiu Creţu, apărea informaţia conform căreia acesta deţine în zona Zăvoaiele de Sus, în imediata apropiere a traseului centurii, un teren intravilan în suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi. Informaţia apare postată şi acum, doar că locaţia Zăvoaiele de Sus este ştearsă cu un corector”, arată bistriteanul.ro.

Edilul  a recunoscut că deţine teren în zonă, „iar pentru 400 de metri voi fi expropriat”. Apoi primarul ne-a spus că alţi factori politici din zonă au interese financiare, dar nu a vrut să intre în detalii.   

Cele mai citite

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...

FCU Craiova și FC Voluntari, în Liga a 2-a! Dinamo și FC Botoșani au prins barajul

FCU Craiova și FC Voluntari vor juca din sezonul viitor la matineu, în timp ce Dinamo și FC Botoșani au prins locurile de baraj,...
Ultima oră
Pe aceeași temă