18.9 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialCatherine Ashton, novice in diplomatie, dar apreciata la Bruxelles

Catherine Ashton, novice in diplomatie, dar apreciata la Bruxelles

Catherine Ashton, britanica desemnata de liderii celor 27 de tari UE sa sa conduca diplomatia europeana, este o novice in acest domeniu si ramane, in continuare, o necunoscuta in propria sa tara, insa ea este apreciata la Bruxelles, unde a fost comisar european pentru Comert, comenteaza AFP consultata de Mediafax.

Numirea lui Ashton, in varsta de 53 de ani, ar trebui sa produca uimire in Marea Britanie, unde aceasta a avut o ascensiune profesionala puternica, dar lipsita de sclipire.

Ea este mai cunoscuta la Bruxelles, unde a asigurat, cu abilitate, succesiunea in functia de comisar european al Comertului a lui Peter Mandelson, dupa ce acesta s-a retras in cadrul Guvernului britanic, in 2008.

"Am calatorit prin Europa ca ministru (britanic) al Justitiei", le-a raspuns ea criticilor sai, care sustin ca este lipsita de experienta diplomatica. "Am fost intotdeauna o negociatoare", a continuat aceasta.

In timpul mandatului sau, Uniunea Europeana a incheiat cu Coreea de Sud cel mai important acord comercial negociat vreodata cu o tara, si este pe cale sa se ajunga la un acord asupra dosarului importurilor de banane din America Latina.

"Judecati-ma dupa ceea ce voi face", a declarat Ashton, care, in opinia uneia dintre colegele sale comisar, "nu are experienta in politica externa", dar "este o femeie capabila, care invata repede",

Premierul britanic, Gordon Brown, a felicitat-o ca fiind o femeie politica "foarte experimentata", un comisar european "foarte eficient", care va permite Marii Britanii sa ramana in "centrul Europei".

In calitate de sef al diplomatiei, Ashton, care s-a nascut la Upholland, in nord-vestul Angliei, si care a studiat la Universitatea din Londra, se va confrunta cu o provocare cum inca nu a cunoscut vreodata.

Dupa studii, Ashton a lucrat pentru grupuri de presiune si a fost, timp de sase ani, director al Business in the comunity, o organizatie caritabila a printului Charles, care incearca sa mobilizeze companiile in vederea unor actiuni sociale.

Ea a condus, de asemenea, autoritatea sanitara a comitatului Hertfordshire, intre 1998 si 2001.

In 1999, a fost innobilata, la propunerea Partidului Laburist, primind titlul de Baroana Ashton of Uphollands, si a intrat, astfel, in Camera Lorzilor, Camera superioara a Parlamentului britanic, fara sa fie aleasa.

Dupa doi ani, aceasta a devenit secretar de stat la Ministerul Educatie, dupa care a ocupat functii similare in cadrul Afacerilor Constitutionale si Ministerului Justitiei.

Ulterior, premierul Gordon Brown, la venirea la Downing Street, in iunie 2007, a numit-o Leader of the Lords, cu misiunea de a facilita adoptarea proiectelor de legi guvernamentale in Camera Lorzilor.

Unii analisti si-au exprimat surpriza, intreband "cine este" aceasta.

Din aceasta functie, ea a contribuit la garantarea ratificarii Tratatului de la Lisabona, care a creat aceasta functie pe care urmeaza sa o ocupe.

Atunci cand Mandelson a parasit Comisia Europeana pentru a se alatura Guvernului britanic, in 2008, lui Brown i s-ar fi cerut, potrivit presei, sa numeasca in locul lui o femeie, din motive de paritate.

Din cauza pozitiei nefavorabile pe care o avea in sondaje, premierul nu dorea sa desemneze un deputat, a carui plecare ar fi provocat alegeri partiale, pe care, probabil, le-ar fi pierdut. Astfel, s-a indreptat catre Ashton, potrivit publicatiei The Times.

Ashton este casatorita cu Peter Kellner, un comentator politic si presedinte al Institutului de sondare YouGov, cu care are doi copii.

Cele mai citite

MAE a transmis o atenționare de călătorie pentru Charleroi, Belgia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Belgia, întrucât joi este programată o grevă pe aeroportul Charleroi, care va afecta...

Rusia și China și-ar uni forțele dacă ar fi amenințate de SUA

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi...

Franța: Dreapta tradițională(Les Republicains) este gata să participe la guvernarea noului premier Michel Barnier

Deputaţii şi senatorii de dreapta Les Républicains (LR, Republicanii), care au revenit miercuri din vacanţa parlamentară, au dat oficial fiecare undă verde participării unor...
Ultima oră
Pe aceeași temă