Catherine Ashton, britanica desemnata de liderii celor 27 de tari UE sa sa conduca diplomatia europeana, este o novice in acest domeniu si ramane, in continuare, o necunoscuta in propria sa tara, insa ea este apreciata la Bruxelles, unde a fost comisar european pentru Comert, comenteaza AFP consultata de Mediafax.
Numirea lui Ashton, in varsta de 53 de ani, ar trebui sa produca uimire in Marea Britanie, unde aceasta a avut o ascensiune profesionala puternica, dar lipsita de sclipire.
Ea este mai cunoscuta la Bruxelles, unde a asigurat, cu abilitate, succesiunea in functia de comisar european al Comertului a lui Peter Mandelson, dupa ce acesta s-a retras in cadrul Guvernului britanic, in 2008.
"Am calatorit prin Europa ca ministru (britanic) al Justitiei", le-a raspuns ea criticilor sai, care sustin ca este lipsita de experienta diplomatica. "Am fost intotdeauna o negociatoare", a continuat aceasta.
In timpul mandatului sau, Uniunea Europeana a incheiat cu Coreea de Sud cel mai important acord comercial negociat vreodata cu o tara, si este pe cale sa se ajunga la un acord asupra dosarului importurilor de banane din America Latina.
"Judecati-ma dupa ceea ce voi face", a declarat Ashton, care, in opinia uneia dintre colegele sale comisar, "nu are experienta in politica externa", dar "este o femeie capabila, care invata repede",
Premierul britanic, Gordon Brown, a felicitat-o ca fiind o femeie politica "foarte experimentata", un comisar european "foarte eficient", care va permite Marii Britanii sa ramana in "centrul Europei".
In calitate de sef al diplomatiei, Ashton, care s-a nascut la Upholland, in nord-vestul Angliei, si care a studiat la Universitatea din Londra, se va confrunta cu o provocare cum inca nu a cunoscut vreodata.
Dupa studii, Ashton a lucrat pentru grupuri de presiune si a fost, timp de sase ani, director al Business in the comunity, o organizatie caritabila a printului Charles, care incearca sa mobilizeze companiile in vederea unor actiuni sociale.
Ea a condus, de asemenea, autoritatea sanitara a comitatului Hertfordshire, intre 1998 si 2001.
In 1999, a fost innobilata, la propunerea Partidului Laburist, primind titlul de Baroana Ashton of Uphollands, si a intrat, astfel, in Camera Lorzilor, Camera superioara a Parlamentului britanic, fara sa fie aleasa.
Dupa doi ani, aceasta a devenit secretar de stat la Ministerul Educatie, dupa care a ocupat functii similare in cadrul Afacerilor Constitutionale si Ministerului Justitiei.
Ulterior, premierul Gordon Brown, la venirea la Downing Street, in iunie 2007, a numit-o Leader of the Lords, cu misiunea de a facilita adoptarea proiectelor de legi guvernamentale in Camera Lorzilor.
Unii analisti si-au exprimat surpriza, intreband "cine este" aceasta.
Din aceasta functie, ea a contribuit la garantarea ratificarii Tratatului de la Lisabona, care a creat aceasta functie pe care urmeaza sa o ocupe.
Atunci cand Mandelson a parasit Comisia Europeana pentru a se alatura Guvernului britanic, in 2008, lui Brown i s-ar fi cerut, potrivit presei, sa numeasca in locul lui o femeie, din motive de paritate.
Din cauza pozitiei nefavorabile pe care o avea in sondaje, premierul nu dorea sa desemneze un deputat, a carui plecare ar fi provocat alegeri partiale, pe care, probabil, le-ar fi pierdut. Astfel, s-a indreptat catre Ashton, potrivit publicatiei The Times.
Ashton este casatorita cu Peter Kellner, un comentator politic si presedinte al Institutului de sondare YouGov, cu care are doi copii.