21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCât de tare va bate vântul peste 20 de ani

Cât de tare va bate vântul peste 20 de ani

Justificate sau nu, temerile iscate de o posibilă avarie globală a energiei electrice, cauzată de exploziile solare prognozate de NASA pentru anul 2013 sau inversarea polilor magnetici ai Terrei  (ultima a avut loc în urmă cu 780.000 de anii) i-au făcut pe specialişti să-şi îndrepte din ce în ce mai mult atenţia asupra surselor alternative de electricitate. Este şi cazul energiei eoliene, o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului, care la ora actuală asigură peste 1% din necesarul mondial de energie electrică.

Potrivit unui nou raport realizat de experţii unui grup industrial de profil, afiliat la organizaţia ecologistă Greenpeace, în următorii 20 de ani energia eoliană va asigura o cincime din necesarul total de electricitate al planetei. Conform statisticilor din domeniu, piaţa globală a energiei eoliene a crescut cu 41,7% în ultimul an, depăşind media creşterii anuale înregistrate în ultimii 13 ani, de doar 28,6%.

Steve Sawyer, secretar general al Consiliului pentru Energie Eoliană Globală, a declarat pentru AFP că, în 2009, China a devenit a doua ţară din lume în ce priveşte capacitatea de utiliza energia obţinută de la turbinele de vânt. Mai mult, el susţine că până la sfârşitul acestui an, se aşteaptă ca ţara asiatică să devină oficial liderul mondial al pieţei de tehnologie eoliană.

Totodată, specialiştii estimează că, până în anul 2020, turbinele de vânt vor putea produce la nivel global peste 2.600 de terrawatti/h (TWh), echivalentul a 11,5-12,3% din necesarul mondial de electricitate, iar în 2030, această capacitate se va dubla, ajungând la 5.400 de TWh. Potrivit prognozelor avansate de Agenţia Internaţională de Energie a ONU, puterea vântului se va tripla în următorii 10 ani şi va putea asigura peste 4,8% din necesarul global de electricitate, adică exact atât se produce la nivelul Europei în prezent.

Cele mai avansate studii atrag atenţia că, anual, se va putea evita degajarea în atmosferă a peste 1,6 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon, cantitatea totală în 2030 fiind estimată la 34 de miliarde de tone de CO2. Experţii Greenpeace dau ca exemplu China, ţară care va depăşi Statele Unite şi va deveni în scurt timp cea mare mare piaţă de producţie a energiei eoliene, datorită susţinerii acestui sector de către guvernul de la Beijing.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă