Dieta SPF, sau care-ţi oferă protecţie în faţa acţiunii nocive a razelor de soare, nu e deloc o noutate de sezon, chiar dacă vine la timp înainte de vacanţa de vară. Tot secretul constă în alimentele ce-ţi oferă ecran solar şi care ar trebui să se afle din plin pe masa ta începând cu luna iunie.
Licopen
Pepenele, roşiile şi caisele abundă în licopen, pigmentul roşu care se găseşte în unele legume şi fructe, ajutându-te astfel să te fereşti de cancerul de piele. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Newcastle a arătat că persoanele care mănâncă zilnic un sfert de ceşcuţă de pastă de tomate au parte de mai puţine arsuri solare şi îşi măresc protecţia naturală a pielii în faţa razelor cu o treime, după cum scrie site-ul Self, citat de ziare.com. Iar explicaţia este simplă: licopenul anulează o parte din acţiunea radicalilor liberi şi previne alterarea ADN-ului.
Flavonoide
Ceaiul verde, alb sau negru, şi ciocolata amăruie abundă în flavonoide, antioxidanţi care luptă cu cancerul. Oamenii de ştiinţă au arătat că o ceşcuţă sau mai mult pe zi micşorează riscul de carcinom cu 30%. Cât despre cacao, aceasta face piele cu 25% mai puţin sensibilă la acţiunea razelor de soare. Acizii graşi omega 3 conţinuţi de peşte, dar şi alte componente ale alimentaţiei mediteraneene – precum rozmarinul, legumele verzi, morcovii, castraveţii, sau chiar spanacul, citricele -, dar şi polifenolii reduc la jumătate riscul de apariţie a melanomului. Aceşti compuşi luptă cu eventualele celule canceroase şi corectează potenţialele defecte ale ADN-ului de timpuriu.
Antioxidanţi
Un studiu publicat în International Journal of Cancer a arătat că persoanele care servesc zilnic o porţie de legume verzi din familia cruciferelor prezintă un risc diminuat la jumătate de a se alege cu tumori. Legumele de un verde închis abundă în antioxidanţi care distrug radicalii liberi. Poţi adăuga fără teamă cartofii dulci, nucile şi migdalele, acţiunea lor fiind, de asemenea, benefică.