15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCât au cheltuit SUA pe atacul cu rachete „Tomahawk” din Siria |...

Cât au cheltuit SUA pe atacul cu rachete „Tomahawk” din Siria | GRAFIC

Armata SUA a lansat 59 de rachete Tomahawk Block IV” cu prilejul atacului asupra bazei siriene "Shayrat", trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross.

Acestea au costat aproximativ 94 de milioane de dolari, potrivit „9Finance”, în condițiile în care prețul unei singure astfel de rachete se ridică la 1,59 milioane de dolari, așa cum reise din bugetul anual al Departamentului Apărării al SUA.

Din punct de vedere militar, nu este un efort financiar foarte mare, dar asta nu înseamnă că aceste rachete nu sunt extrem de scumpe”, apreciază jurnaliștii „9Finance”.

Caracteristici

Rachetele „Tomahawk” au fost proiectate în anii '70 și au devenit celebre în 1991, în timpul primului război din Golful Persic. Pot fi lansate de pe mare, de către nave de război (crucișătoare, distrugătoare, port-avioane etc.) sau submarine.

Sunt rachete cu rază lungă de acțiune, fiind clasate drept rachete de croazieră. Se deplasează cu o viteză medie de 890 km/oră și, în funcție de combustibilul care le propulsează, pot lovi ținte aflate și la 2.500 de km depărtare, după aproximativ trei ore de la lansare.

O astfel de rachetă are 1,3 tone, 6 metri lungime și poate fi încărcată cu 450 de kg de explozibil.

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă