25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCastelele Teleki au fost puse in vanzare

Castelele Teleki au fost puse in vanzare

– Imobilele se afla intr-o stare avansata de degradare.

– Unul dintre castele ar putea fi preluat de UBB.

Doua castele medieval din judetul Bistrita-Nasaud, de la Comlod si Posmus au fost trecute in acest an din domeniul public in domeniul privat al Consiliului Judetean si pot fi vandute, insa nici un investitor nu s-a aratat interesat de achizitie. Aflate intr-un grad avansat de degradare, cele doua castele dateaza din secolele XVII-XVIII si au apartinut familiei Teleki. Consilierii judeteni au decis in urma cu cateva luni sa dea celor doua imobile o utilitate publica, prin concesiune, inchiriere sau vanzare, desi nu este exclus ca acestea sa poata fi reabilitate prin fonduri europene. Motivatia la acel moment era aceea ca amenajarea castelelor de la Posmus (comuna sieu) si Comlod (comuna Milas) ar costa doua-trei milioane de lei, suma pe care bugetul judetean nu o poate suporta decat printr-o cofinantare. "Sunt sanse minime de obtinere a unei cofinantari de o asemenea anvergura, asa ca e spre binele castelelor sa fie integrate in circuitul turistic", declara, in martie, presedintele de atunci al Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu.

 

Azi, graba de atunci a consilierilor s-a dovedit inutila pentru ca CJ Bistrita-Nasaud nu a primit nici o oferta concreta pentru cele doua castele. "S-au tot interesat, unii si altii, dar nu avem solicitari concrete. S-ar putea sa preia Universitatea Babes Bolyai din Cluj castelul de la Posmus si sa ii dea o intrebuintare similara castelului de la Arcalia. Dar suntem abia la stadiul de discutii. Nu s-a stabilit un pret, dar va fi mic pentru ca vom pune conditii de reabilitare si nu e o treaba simpla.

Reabilitarea e costisitoare si necesita aprobari de la Comisia de monumente istorice. De Comlod nu s-a interesat nimeni. Castelul e ceva mai mic, dar tot asa, are teren mare si se preteaza la parc de calarie sau sanatoriu", e declarat secretarul CJ, Iosif Redl. Castelul de la Posmus are o proprietate care se intinde pe unsprezece hectare, in timp ce castelul de la Comlod, comuna Milas, este compus din cladiri si terenuri ce au peste zece hectare.

In Bistrita-Nasaud se gasesc 12 castele: castelul Hye din Ilisua, castelul Lazar Imre din Sarata, castelul Rakoczi din sieu Magherus, castelul Torma din Cristestii Ciceului, castelul Wesselenyi din Chiochis, castelul Haller din Matei, castelele Teleki din Posmus si Comlod, castelul Banffy din Urmenis si castelele Bethlen din Beclean, Arcalia si Cristursieu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă