2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialCasele din cărămidă: trainice și sănătoase

Casele din cărămidă: trainice și sănătoase

Cărămida este unul dintre cele mai vechi și durabile materiale de construcție. De asemenea este unul dintre materialele cele mai utilizate la construcţia unei case. De altfel, cărămida este și soluţia cea mai „populară“ practicată la noi în ţară. În prezent evoluția acestui material oferă nenumărate posibilități de design, precum și o excelentă eficiență energetică.

Cărămida este unul dintre cele mai populare materiale de construcţie, fiind obţinută pornind de la cele 4 elemente fundamentale – pământ, apă, aer și foc, ceea ce îi conferă calitatea de material natural care se integrează perfect în mediul înconjurător. Amestecul, având la bază argila, la care se adaugă și alte materiale naturale (nisip, etc.), este uscat la soare sau ars în cuptoare speciale.

În segmentul rezidenţial, cărămida este folosită pentru structuri de rezistenţă, pentru ziduri, pentru decorarea unor suprafeţe interioare sau exterioare sau pentru pavaj. Nici un alt material de construcţie nu oferă atâtea posibilități pentru realizarea unor efecte arhitecturale unice. Casele istorice și cele noi de inspirație clasică, lofturile sau amenajările rustice, dar și casele moderne sunt principalele spații unde cărămida poate fi întâlnită.

Istorie milenară în construcții

Cele mai vechi vestigii în care se regăsește cărămida datează de peste 5.000 de ani. Și în țara noastră se regăsesc numeroase zidării din cărămidă care au trecut testul timpului, stând astfel mărturie durabilității și utilizării diverse a acestui material. La Sucidava (lângă Corabia) încă se păstrează zidurile groase din cărămidă ale caselor construite de romani (270 – 275) iar în cetatea Tomis (Constanța) au fost înălțate în sec. I temple, edificii mărețe și băi din cărămidă. Cetatea Sibiului este înconjurată și astăzi de zidurile groase de fortificație din cărămidă din sec. XIII ca și bisericile fortificate din Transilvania, în timp ce multe case săsești din zona Sibiului și Brașovului cu ziduri din cărămidă în stare foarte bună au o vechime de 120 – 150 de ani. Palatul de la Mogoșoaia precum și superbe vile interbelice, în diverse stiluri, ca să dăm numai câteva exemple, oferă și acum privitorului mostre ale excepționalelor virtuți estetice și constructive ale cărămizii.

Pereţii din zidărie de cărămidă sunt cei mai populari în întreaga Europă, în fiecare an construindu-se peste două milioane de clădiri din acest material, ceea ce reprezintă 60% din totalul locuinţelor noi.

Avantajele caselor din cărămidă

Nenumăratele avantaje pe care le prezintă au făcut din cărămidă unul dintre materialele cele mai utilizate în timp la construcţia de case. Pe de altă parte şi fabricaţia acestui material a cunoscut o evoluţie importantă, înglobând astăzi numeroase inovaţii tehnologice care îi îmbunătățesc utilizarea pe șantiere și îi sporesc capacitatea de izolare.

O casă din cărămidă este călduroasă, poate să „trăiască“ mai bine de 100 de ani şi, în acelaşi timp, nu necesită îngrijiri speciale. Este un material natural iar pereţii construiţi pe această bază „respiră“, asigurându-se un microclimat bun la interior şi, deci, un confort sporit. Interioarele caselor din cărămidă sunt la rândul lor solare, primitoare şi, în acelaşi timp, se pretează oricărui stil, fie el clasic sau modern în timp ce terenurile înguste nu constituie o problemă pentru realizarea unei case din cărămidă. La fel de fără probleme se pot realiza deschideri largi precum și suprafețe curbate, dovadă fiind, de exemplu, turnurile și turnulețele clădirilor mai pretențioase (vile, conace, castele, etc.) realizate din cărămidă.

Microclimatul sănătos la interior este asigurat de permeabilitatea ridicată a blocurilor ceramice, iar cărămida contribuie la prevenirea acumulării de umiditate în locuință, care poate conduce la formarea de mucegai și condens. Este de notat faptul că acest climat plăcut din interiorul construcțiilor din cărămidă se menține în orice anotimp, fiind oferit de inerția termică ridicată a acestui material iar această proprietate reflectă capacitatea elementelor de zidărie ceramică de a atenua variațiile de temperatură ale aerului exterior.

Cărămida se pretează, de asemenea, multor combinaţii, fie că este vorba de lemn, ţiglă ceramică, metal sau piatră. Nu există restricţii în utilizarea acesteia tocmai pentru că este un material pretabil oricărui tip de casă, fie că se optează pentru o casă în stil rustic, modern sau clasic. Casele tradiţionale, ca şi frumoasele vile interbelice prezintă deseori ca soluţie constructivă o structură portantă din lemn cu pereţi din cărămidă. Mai mult, cărămida permite obţinerea de deschideri largi, de camere spaţioase şi de locuinţe cu sau fără etaj. Practic, acest material se pretează în orice zonă, indiferent de condiţiile climaterice.

La exterior, cărămida poate fi o soluţie pentru faţadă, atât la case tip vilă cât şi la blocuri (de obicei cu număr mai mic de etaje), datorită frumoaselor sale nuanţe coloristice, de unde şi termenul de „cărămiziu“, intrat în vorbirea curentă şi des utilizat nu numai în decorurile de interior, ci şi în moda vestimentară.

Un avantaj al caselor din cărămidă îl constituie şi rezistenţa sporită la cutremurele din ţara noastră. Acestea (provenind din zona Vrancea) se caracterizează printr-o amplitudine mare a oscilaţiilor, mai bine suportate de structurile din cărămidă, spre deosebire de cele din beton care, în schimb, suportă mai bine vibraţiile mici şi dese.

Avantajele caselor din cărămidă derivă în special din diversitatea finisajelor, dar și a acoperişului pentru care puteţi opta. De exemplu, ţigla, considerată un material „greu“, are nevoie să se sprijine pe o construcţie puternică, cu o structură rezistentă, aşa că nu este recomandată, de exemplu, pentru o locuinţă din lemn.

O casă din cărămidă este imună la dăunători, insecte şi rozătoare, fără a fi nevoie de tratamente speciale. Suportă un mediu umed, în special în cazul execuţiei cu mortar de ciment sau cu var, în timp ce o construcţie de lemn, de exemplu, ar putrezi. Zidurile de cărămidă au o conductivitate relativ mică, coeficientul de conductibilitate fiind de 0,7, în timp ce la beton are valoarea de 1,1. În plus, o casă din cărămidă este și bine izolată fonic la interior. Dacă se adaugă zidului de cărămidă o structură de rezistenţă din beton armat nu se pune problema limitei de înălţime.

Datorită rezistenței lor mecanice precum și la intemperii,  nu mai puțin importantă este  proprietatea cărămizilor de a putea fi refolosite iar materialul este reciclabil.

În vederea renovărilor și reparațiilor caselor cu structură din cărămidă a fost dezvoltată o serie întreagă de soluții, cum sunt, de exemplu, rășinile speciale care pot fi folosite în cazul fisurării pereților.

La alegerea soluției de construcție din cărămidă a casei trebuie să aveți în vedere ca buget doar 5% din suma totală alocată pentru construcția casei (care se justifică din plin în urma avantajelor menționate) precum și faptul că odată stabilită și realizată configurația internă a casei, aceasta nu se va putea modifica decât cu eforturi deosebite.

Design de interior

Deşi de multe ori limitată doar la „statutul“ de material de construcții, cărămida a dovedit de nenumărate ori că este un finisaj aparte în orice interior, tradițional sau modern. Este un material de construcții care se transformă instantaneu într-un element de design surprinzător, adăugând valoare, personalitate și originalitate locuinței. Un perete din cărămidă este o soluţie folosită câteodată ca finisaj extrem de plăcut de designeri pentru a da culoare şi căldură la interior, în living, de exemplu, mai ales că este indicat ca între interior şi exterior să existe o legătură, cele două spaţii fiind unitare. Contrastul dintre rafinamentul și sobrietatea unui mobilier clasic sau minimalist și duritatea expusă a cărămizii oferă o imagine de nedescris în cuvinte. Mai mult, pereții pot fi coloraţi și în alte nuanțe de negru, alb, roz, etc.- sau puteți rămâne fideli aspectului roșiatic şi natural al cărămizii.

Costuri

O casă destinată locuirii unei familii având suprafaţa de cca. 200 mp, suprafaţa desfăşurată (P+1E, P+M), necesită la construcție circa 70 mc de cărămidă. Costurile variază în funcţie de tipul de cărămidă, marca, dimensiunile şi, nu în ultimul rând, de forma propusă a casei. Pentru suprafaţa amintită, costurile anvelopentei de cărămidă sunt aproximativ de 24.500 lei, revenind 300-350 lei/mp.

Evoluții și inovații

De la rostul vertical și orizontal de mortar s-a trecut la blocurile ceramice cu goluri verticale și apoi la cele cu lăcaș de mortar sau nut și feder. Ca tendință s-a manifestat diminuarea rosturilor de mortar din alcătuirea zidăriilor pentru o performanță termică îmbunătățită a peretelui din cărămidă, precum și realizarea de cărămizi cu înălțime mai mare cu scopul de a reduce timpul de execuție. Conductivitatea termică a blocurilor ceramice a fost îmbunătățită considerabil prin configurația de tip „fagure“ a pereților ceramici interiori. Toate aceste inovații au fost introduse de Wienerberger, cel mai mare producător de cărămidă de la noi din țară și din lume, iar cărămida Porotherm a devenit sinonimă cu soluția modernă de blocuri ceramice la cele mai înalte standarde de calitate.

Ponturi pentru alegere și utilizare

Există o serie de reguli pentru alegerea unei cărămizi de bună calitate, printre care se numără verificarea mărcii, a producătorului, a materiei prime folosite pentru fabricarea diferitelor tipuri de cărămidă. Este indicat ca cei care cumpără cărămidă să ceară furnizorului garanţii şi certificate de calitate, de conformitate pentru produs. În mod frecvent, transportul nu se face în vrac, ci sub formă de paleţi înfoliaţi. Aceste măsuri sunt necesare pentru ca materialul de construcţii să nu se spargă sau distrugă. Înainte de a fi utilizate, cărămizile trebuie udate, fiind indicat să se utilizeze mortar corect preparat. Locașurile de mortar se vor umple complet, prin introducerea mortarului cu mistria, de deasupra, după așezarea pe poziție a rândului de blocuri ceramice.

Wienerberger Brick Award

Cel mai important concurs de arhitectură din lume dedicat clădirilor din cărămidă, Brick Award, organizat de Wienerberger, demonstrează cât de dinamice și moderne pot fi în prezent clădirile din cărămidă. Acest concurs recompensează proiecte de clădiri realizate din cărămidă, din lumea întreagă, cu o arhitectură excepțională și pe arhitecții care le-au creat. Premiile includ categoriile: soluții speciale, proiecte rezidențiale, proiecte publice, proiecte publice de renovare și proiecte de urbanism.

Opinii arhitecți și designeri

„Când vorbim despre cărămidă, oamenii cred că vorbim despre tradiție. Dar în această competiție, puteți găsi mai multe lucrări cu o abordare inovatoare, oferind cărămizii un nou înțeles și un nou aspect, iar acest lucru este foarte important“, Wang Shu, membru al juriului Brick Award.

“Am folosit cărămida pentru structura de rezistență a casei (Casa luminii, n.red.) pentru că este un material natural și robust care a asigurat toate cerințele noastre”, arh. Andrija  Rusan, realizatorul proiectului Casa luminii, premiat la Brick award 2014 cu premiu special Wienerberger.

“În Bangladesh nu considerăm că există alt material de construcții mai versatil, mai logic și cu preț mai bun ca și cărămida arsă”, arh. Anup Kumar Basag, lider proiect Centru de prietenie, premiat la Brick Award 2014.

“Pentru mine, cărămida este într-adevăr un material frumos – extrem de simplu și accesibil”, arh. John Lin, proiect O casă pentru toate anotimpurile, premiat la Brick Award 2014.

„Dacă aş aplica o tencuială minerală pe suprafaţa cărămizii, izolaţia termică ar putea fi obţinută folosind doar cărămida ca material de construcţie, ceea ce poate dezvălui întregul ei potenţial. În calitate de material natural, cărămida respiră, absoarbe, permite eliberarea umezelii şi contribuie la crearea unui climat interior agreabil“, Arh. Rudolf Finsterwalder.

„Cărămida este clasica soluţie agreată general în țara noastră. Deşi acest tip de anvelopantă este considerat cel mai scump, durabilitatea şi capacitatea de izolare termică, cât şi garanţia experienţei în timp, o fac fără rival. Diferenţele de costuri faţă de alte soluţii constructive nu sunt semnificative“, arh. Gabriel Georgescu, ntd_arhitecture.

 

Cele mai citite

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

În orice locuință, birou sau instituție, menținerea igienei și curățeniei este esențială. Produsele de hârtie sunt instrumente indispensabile în realizarea acestor obiective, oferind versatilitate...

Alege consumabilele de hartie de unica folosinta, pentru o igiena in detaliu!

În orice locuință, birou sau instituție, menținerea igienei și curățeniei este esențială. Produsele de hârtie sunt instrumente indispensabile în realizarea acestor obiective, oferind versatilitate...

Verzii europeni: Există o cale de a depăși mizeria politică din Franța

Verzii francezi pledează pentru unitate democratică și reprezentare proporțională Mélanie Vogel, copreședinte al Partidului Verzilor Europeni și membru al Les Ecologistes (EELV) în Senatul Franței...
Ultima oră
Pe aceeași temă