15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCasele de vacanta pot distruge barajul Strejesti

Casele de vacanta pot distruge barajul Strejesti

Dupa modelul “case de vacanta”, preferat de imbogatitii peste noapte, mai-marii Slatinei au inceput pe sest un amplu proiect de populare a zonei Teslui, situata pe malul stang al Oltului, mai precis in zona riverana a lacului de acumulare Strejesti. Procurori, judecatori, importanti oameni de afaceri ai “muncipiului”, dar si oameni politici, in frunte cu presedintele Consiliului Judetean Olt, fostul PRM-ist Jenel Copilau, au hotarat ca sederea in mijlocul naturii le-ar prinde bine, pentru a-si gasi linistea de peste zi, chiar daca amplasamentele lor pun in pericol viata locuitorilor, aici incepandu-se chiar si decopertarea malurilor din zona barajului Teslui.

Pentru ca nu mai suportau stresul si praful de la oras, de mai bine de trei ani, in zona lacului de acumulare Strejesti, la doar 12 kilometri de Slatina, in comuna Teslui, oltenii de vaza ai judetului au inceput sa-si construiasca, ca tot romanu', case de vacanta. Acesta in contextul in care primarul comunei Teslui, Vasile Ciparus, fost PRM-ist si el, mai nou PSD-ist, a deschis drumul concesionarii, pe ochi frumosi, a unor terenuri “cu vedere la munte si la mare”. Si cum pretul pe metrul patrat, chiar daca de numai 6 euro, nu era tocmai accesibil oricui, in perimetrul cu pricina au aparut potentatii zilei. Gheorghe Constantinescu, primul procuror adjunct al Parchetului de pe langa TMO, controversatul judecator Buca Merean Constantin (Curtea de Apel Craiova), fostul viceprimar al Slatinei, Diaconu Gabriel, subprefectul Gigel Stirbu si multi, multi altii. Peste 20 de vile rasarite peste noapte, dupa bugetul fiecaruia. Toate bune si frumoase, numai ca respectivele locuinte nu au, cu exceptia a doua dintre ele, autorizatii de constructie, iar altele sunt construite chiar pe terenul aflat in parohia societatii Hidroelectrica – filiala Olt.

“Eu le-am deschis capul”

Ca lucrurile sa mearga ca unse, presedintele CJ Olt, Jenel Copilau, a eliberat certificatele de urbanism in vederea inceperii constructiilor, numai ca autorizatiile au fost blocate la Compania Nationala a Apelor Romane (CNAR), filiala Olt. Ce-i drept, dupa trei ani. “Daca nu-i avertizam eu, astazi nu mai erau probleme. Eu le-am deschis capul”, spune Copilau, chiar daca pentru construirea casutei sale de vacanta, a considerat ca este suficienta doar o declaratie pe propria raspundere prin care isi asuma toate riscurile care decurg din legislatia din domeniul gospodaririi apelor. Nici costurile cladirii se pare ca nu l-au afectat prea mult. Doar 200 de milioane de lei vechi. Partener in acest business, dar si in politica, primarul comunei, Vasile Ciparus, este mai mult decat sincer. “In politica trebuie sa fii mincinos, ca altfel nu rezisti”, ne dumireste primarul, in opinia caruia concesionarea terenurilor de la Strejesti a fost legala, chiar daca in acest moment intre societatea Hidroelectrica – filiala Olt si primarie exista un razboi deschis. Cauza: mare parte din terenurile concesionate de Ciparus apartin companiei de stat.

Riscul inundatiilor

O alta problema grava o constituie si decopertarea unei suprafete din dig, dalele acestuia fiind indepartate pentru amenajarea unor viitoare “casute” pentru bosii de la centru. Riscul, unul maxim, daca tinem cont ca cele peste 225 de milioane de metri cubi de apa cat masoara lacul de acumulare, in cazul revarsarii, ar putea rade tot pe o raza de peste 15 kilometri.
De acest lucru directorul Hidroelectrica Olt, Cornel Tatuc, pare sa fie strain, fiind in prezent preocupat doar de recuperarea terenurilor societatii pe care o conduce.
In sprijinul sau, directorul de sistem al CNAR Olt, Adrian Motoroga, considera ca “singura solutie este demolarea constructiilor neautorizate, 20 la numar, indiferent de proprietar si de cat de influent ar fi el in judet”.
De asemenea, acesta considera ca principalul vinovat este presedintele Consiliului Judetean Olt, care a eliberat autorizatiile si “practic a incurajat aceasta afacere”. Copilau se spala pe maini. “Nu am nici un amestec si nu cred ca am facut o ilegalitate. Acum sa-si rezolve problemele Primaria Teslui cu Hidroelectrica”, spune fostul activist PCR, administrator, pe vremuri, al hotelului de partid, in prezent doar membru PSD.
Si daca adevarul refuza sa iasa la iveala, itele fiind inca incurcate, interesant este faptul ca, recent, in hotelul Bulevard, fostul hotel PCR, pastorit de Copilau, s-au gasit mai multe microfoane ale fostei Securitati.

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă