-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialCase noi pentru sinistratii din Colentina

Case noi pentru sinistratii din Colentina

Ieri, sinistratii din cartierul Colentina care au avut de suferit in urma exploziei din aceasta vara au intrat in noile case. Edilii, cu ajutorul sponsorilor, le-au reconstruit locuintele de pe strazile Nicolae Apostol si Valer Dumitrescu, pe care le-au dotat cu mobilier modern scos din folosinta de la hotelul parlamentarilor si aparatura electrocasnica.

Inaugurarea caselor a avut loc in prezenta lui Sebastian Ilfoveanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, preotului Ioan Radulescu, protoereul sectorului 2, precum si a unui sobor de preoti care au oficiat slujbe de sfintire a noilor case si de spor in gospodarie. Alaturi de sinistrati, au fost invitati la o masa de post aproape 200 de persoane: rude, prieteni si vecini, care s-au delectat cu sarmale de orez, fasole, placinte, vin si tuica, toate pregatite de angajatele Primariei sectorului 2.
In urma exploziei provocate de scurgerile de gaze din 17 iunie a.c., au decedat patru persoane si au fost avariate mai multe locuinte. Constructorii au refacut din temelie patru case si au reparat alte sase, toate prin intermediul sponsorilor care au raspuns prompt solicitarii edilului sectorului 2.
Autoritatile s-au deplasat la fata locului imediat dupa explozie si au acordat primele ajutoare persoanelor afectate de dezastru. Inspectorii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2 au efectuat mai multe anchete pentru familiile sinistrate pentru a cunoaste exact cum a fost afectata fiecare. Cele trei ambulante sociale ale primariei au fost mobilizate mai multe zile la fata locului si au monitorizat starea de sanatate a locuitorilor zonei. Primele ajutoare materiale au fost dirijate catre familiile ale caror rude au decedat in urma exploziei. Echipajele Politiei Comunitare au pazit nonstop bunurile ramase in urma exploziei si materialele de constructii depozitate la fata locului. Specialistii de la Inspectoratul de Stat in Constructii au intocmit mai multe expertize pentru stabilirea gradului de distrugere a locuintelor. Cele patru case aflate in imediata vecinatate a exploziei au avut structura de rezistenta compromisa in totalitate si puneau in pericol viata oamenilor. Din aceasta cauza, au fost demolate imobilele de la urmatoarele adrese: strada Nicolae Apostol nr. 98, 102, 102 A si 99. Casa de la nr. 100, unde a avut loc deflagratia, urmeaza sa fie refacuta de proprietari, deoarece aceasta avea destinatia de unitate de productie, si nu de locuinta. Documentatiile de urbanism necesare demolarilor au fost eliberate gratuit. De asemenea, documentatiile de urbanism pentru obtinerea autorizatiilor de construire s-au efectuat gratuit, cu ajutorul sponsorilor. La fiecare etapa de proiectare, toate familiile au fost consiliate de catre specialistii primariei pentru a-si alege singure variantele tehnice cele mai potrivite, in functie de suprafata terenului pe care il detineau si de numarul de persoane care locuiesc la aceeasi adresa.
Casele au fost refacute gratuit de mai multe firme de constructii. Recuperarea daunelor materiale se va face pe cale judecatoreasca, de la persoana fizica sau juridica gasita vinivata de producerea exploziei. In cazul de fata, ar insemna cel putin trei sau patru ani de procese, expertize si contraexpertize cerute de ambele parti, pana cand instanta se va pronunta. Valoarea lucrarilor de reconstructie la cele patru imobile si refacerea celorlalte sase se ridica la aproape patru miliarde de lei.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă