11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCasa de inspiraţie tradiţională

Casa de inspiraţie tradiţională

Feng Shui reprezintă o tradiţie a poporului chinez, dar şi noi românii avem tradiţiile noastre, pe care începem să le ignorăm, să le uităm, ba chiar să le eliminăm. Toate aceste idei reprezintă, însă, surse excelente pentru amenajarea echilibrată şi armonioasă a locuinţei.

Văzând casele vechi româneşti şi privind modul cum au fost amplasate în teren, poziţia anumitor obiec­te din locuinţă (pat, masă, război de ţesut, ferestre etc.), culorile folosite la decor, formele acoperişurilor, poziţia lor în raport cu locuinţele din împrejurimi, veţi remarca multe dintre aspectele prezentate de arta Feng Shui. 

Construirea sau amenajarea unei locuinţe (garsonieră, apartament, casă, vilă) sau a grădinii după principiile Feng Shui nu reprezintă un moft. Este un mod de a crea spaţii echilibrate, armonioase, care să-i ajute pe locatari, în primul rând, să se relaxeze, să se simtă bine în propria lor casă şi să aibă diverse beneficii: prosperitate, fericire, noroc. Este foarte important să fii compatibil cu propria ta casă! Principiile Feng Shui pot fi aplicate atât unei locuinţe gata construite, în care se identifică problemele existente şi apoi se încearcă remedierea lucrurilor, dar şi unor spaţii rezidenţiale deja construite.

Când intrăm într-o locuinţă, ne putem da seama dacă o casă este armonioasă, relaxantă, căldu­roa­să, primitoare sau, din contră, near­monioasă, stresantă sau res­pin­gă­toare. Unii proprietari spun despre casele lor că sunt chiar norocoase, alţii dimpotrivă, vor să se mute cât mai repede din acel loc. Cum ne putem da seama de aceste lucruri? Simplu! Simţind energia din interior! Este adevărat că unii o pot face mai mult, iar alţii mai puţin…

Cu toţii ne dorim o locuinţă în care noi şi oaspeţii noştri să ne simţim bine şi despre care să putem spune numai lucruri bune.

Să ne construim o locuinţă!

Întrucât scopul concepţiilor tradiţionale este de a ne preveni asupra perturbărilor şi modificărilor pe care mediul înconjurător (casele, obiectele, peisajele, formele) le poate avea asupra circulaţiei armonioase a energiei, este bine să fim atenţi la ceea ce există în jurul nostru atunci când cumpărăm sau dorim să ne construim o locuinţă. Una este să avem o locuinţă şi o grădină de minim 300-400 mp, să fim înconjuraţi de arbuşti, verdeaţă, locuinţe frumoase, cu forme rotunde, şi alta este să fim înconjuraţi de terenuri lăsate în paragină sau care se află în vecinătatea unui cimitir, a unui spital etc. Când ne decidem asupra construcţiei unei case, în primul rând alegem zona şi pe urmă terenul, stabilind ulterior poziţia acesteia. Dacă în trecut aceste alegeri erau uşor de făcut, acum ne este din ce în ce mai greu, drept dovadă stând opţiunea oamenilor de a-şi construi locuinţe la distanţe mari faţă de serviciu. 

Viaţa din ce în ce mai complexă ne determină să alegem poziţia casei în funcţie de reglementările urbanistice existente sau în funcţie de banii pe are îi avem. De cele mai multe ori, banii reprezintă cauza pentru care facem multe compromisuri dăunătoare vieţii şi sănătăţii noastre. Înainte de a alege terenul pe care veţi construi casa, este indicat să cunoaşteţi factorii de risc zonali la care vă veţi expune după construcţia locuinţei.

Amenajarea ­grădinii

Nu doar obiectele sunt benefice în locuinţă, ci şi plantele. De fapt, acestea sunt cele mai eficiente în combaterea energiei negative. În general, plantele cu frunze groase şi suculente sunt considerate faste. La fel ca şi cele cu frunze rotunjite, în formă de evantai şi cele în formă de inimă. Filodendronul este o plantă benefică, bujorul simbolizează iubirea şi aduce noroc, begoniile au un efect fast, însă este bine să fie plantate cele roşii. Dacă doriţi trandafiri, plantaţi-i lângă gard. Crizantema simbolizează fericirea. Există şi copaci faşti: pinul, care simbolizează longevitatea şi se asociază cu fidelitatea şi loialitatea şi pomii fructiferi care nu ar trebui să lipsească din nicio grădină. Aleile sunt necesare şi benefice, pavajul cu pietre în alb şi negru reprezentând, de exemplu, Ying şi Yang. Îmbinarea de elemente naturale este foarte impoartantă şi de aceea a fost aleasă o colivie din metal pentru păsări, amplasată pe pământ. O apă care curge lin în faţa casei, în direcţia corectă indicată de către specialist, este de bun augur pentru ­prosperitatea locatarilor. Dacă acea apă curge lent către uşa de la intrare, efectul este şi mai puternic. Apa statică, în schimb, este utilizată ca remediu împotriva efectelor nefaste.

Modernism şi inspiraţie şvăbească

Între elementele tradiţionale (casa şvăbească) folosite se numără în primul rând volumetria, cu acoperişul foarte înalt, ca o căciulă turtită, ce conferă posibilitatea scurgerii apelor precum şi o protecţie termică sporită. Sunt două corpuri dispuse în “L”, cu acoperişuri în două ape.

Materiale, texturi, cromatică. Pereţii au tencuială clasică, fără asperităţi, zugrăviţi într-o nuanţă deschisă. Tâmplăria -de la uşi ferestre este din lemn, iar acoperişul este realizat cu şindrilă de molid, fasonată manual, după metoda veche din Maramureş. Un alt element este utilizarea holului de la parter ca un fel de tindă, în relaţie dinamică cu grădina. Holul fiind circulat frecvent, imaginea grădinii este mereu prezentă. Detaliile şi elementele decorative sunt concepute în aşa fel încât casa să poată găzdui  piesele de mobilier, moştenite din familie. Relaţia cu grădina: pendularea diurnal  interior-exterior are mult de a face cu felul de viaţă de altădată şi de fapt conferă avantajul major al locuirii într-o casă.

Sistemul constructiv, el se inscrie în recomandările actuale ale unei arhitecturi sustenabile. Din această perspectivă  am putea spune că este o abordare modernă, contemporană. Astfel, structura majoră  de rezistenţă este din oţel reciclabil în proportie de 100%, iar închiderile sunt pe schelet de dulapi de răşinoase, material regenerabil.

Casa este supraizolată termic, cu 25 cm de vată bazaltică, în pereţi şi la acoperiş, deci se comportă foarte bine atât pe arsiţă cât şi în sezonul rece.

Casa Muţiu – Timişoara, proiect: arh. T.O.Gheorghiu, arh. M. Mutiu, arh. Cristian Blidariu

Stilul minimalist indică ordinea

Minimalismul nu înseamnă doar spaţii goale, ci spaţii care au anumite funcţii. Se urmăreşte reducerea compartimentării cu scopul de a crea cât mai multe planuri deschise. Interiorul trebuie să fie ordonat, cu zone bine delimitate. Fiecare dintre acestea poate fi potentaţă cu ajutorul unor obiecte specifice. După cum se ştie, este indicat ca în zonele unde există obiecte electronice să existe şi plante. Televizorul reprezintă elementul „metal”, iar plantele sunt „lemnul”. Există câteva plante care au un rol benefic, cum ar fi filodendronul, bujorul sau crizantemele. În orice casă este bine să existe obiecte care au o mare importanţă spirituală şi sentimentală (vezi în foto motocicleta şi icoana), grupate însă într-un singur loc.

Apa este un element tradiţional deosebit de important, fiind asociată cu bunăstarea. De aceea este bine să se găsească în  vecinătatea casei, tot în curte putând fi amplasat un foişor din materiale naturale, de exmplu pânză şi lemn.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă