15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCasa cu picioare şi Casa cu cap de bour

Casa cu picioare şi Casa cu cap de bour

Vechile palate nobiliare din centrul istoric al Clujului ascund poveşti deopotrivă emoţionante şi inedite.

 

În centrul istoric al Clujului, lângă Palatul Rhédey, care aparţinea odinioară unei familii nobiliare înrudită cu Casa Regală a Marii Britanii, precum şi cu Casa Regală a României, se află Palatul Jósika, cunoscut şi sub numele de „Casa cu picioare”. Palatul a fost înălţat pe locul fostei reşedinţe clujene a principilor Transilvaniei. De altfel potrivit unor izvoare istorice, un membru al familiei Josika a fost cancelar al Transilvaniei. Originile etnice ale acestei familii nobiliare sunt deosebit de complexe, iar rădăcinile româneşti se împletesc cu cele maghiare.

Pe locul palatului, înaintea acestuia, s-a aflat casa Kakas, care a constituit în secolul XVI adăpostul principilor Transilvaniei. Din acest loc, în 1594, Sigismund Báthory – principe al Ardealului şi aliat, apoi suzerain şi în cele din urmă duşman al domnitorului Mihai Viteazu – a asistat la execuţia membrilor partidei filo-turceşti din Dieta Transilvaniei. Clădirea a devenit reşedinţa lui Anton Jósika (Antal Jósika), comitele Clujului, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Pe vremea aceea, palatul avea doar un etaj.

În 1828, János Jósika, un urmaş al vechiului comite, a refăcut palatul, ocazie cu care a mai fost adăugat un etaj, clădirea dobândind aspectul actual.

La etajul întâi, a funcţionat Cazinoul maghiar din Cluj, iar în perioada 1880-1902 Tabla regească, instituţie care avea un rol important în administrarea Justiţiei din comitatului Clujului. Clădirea a mai adăpostit de a lungul timpului Palatul de Justiţie, Curtea de Apel şi Biblioteca Facultăţii de Medicină.

Palatul a fost construit în stilul neoclasicist, elementul caracteristic al faţadei fiind porticul cu coloanele dorice dublate în perete de pilaştri, susţinând un amplu balcon de fier forjat. Pe frontispiciul palatului, este consemnat, cu cifre romane, MDCCCXXVIII, anul 1828, anul renovării clădirii. De la aceste coloane, care par din depărtare nişte picioare care susţin palatal, I se trage şi vechea denumire a imobilului.

Povestea palatului conţilor Wass

Situat în Piaţa Unirii, Palatul Wass înmănunchează în construcţia sa trei stiluri arhitectonice: clasicist, rococo şi renascentist.  El a fost construit în secolul XVII şi a aparţinut familiei Wass, una dintre cele mai vechi familii nobiliare ale Clujului, stabilită în judeţ în jurul anului 1100. Datorită blazonului nobiliar aflat pe frontispiciul clădirii, palatul era cunoscut şi sub numele de „Casa cu cap de bour”.  

Darul contesei Otilia

Construcţia îmbină stilurile arhitecturale renascentiste, clasiciste şi rococo. Ultimul proprietar al clădirii a fost contesa Otilia Wass, care organiza în palatul ei, saloane literare. În final, contesa a donat clădirea Asociaţiei Muzeului Ardelean, o societate culturală care a pus bazele actualului Muzeu Naţional de Istorie al Transilvaniei.

Palatul Josika (foto 1-3) şi Palatul Wass (foto 4-6) se numără printre exemplele reuşite ale arhitecturii transilvănene

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă