11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCarte. „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe...

Carte. „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time“

Sabina Fati, redactorul-șef adjunct al „României libere“, a lansat un volum al ­călătoriei sale în jurul mării pe care o știm cu toții, dar pe care nu o cunoaștem suficient.

Această mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă și greu de stăpânit, este un loc al nesfârșitelor dispute, al nemulțumirilor ascunse și al strategiilor războinice. Rușii visează să o cucerească încă din 1695, anul în care Petru cel Mare a anunțat că vrea să ia Cetatea Azovului din mâinile turcilor, scrie jurnalista Sabina Fati în deschiderea cărții sale „Ocolul Mării Negre în 90 de zile.

Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time“. Volumul a fost lansat sâmbătă, 19 noiembrie, la Târgul Internațional de ­Carte GAUDEAMUS.

Cartea este un impresionant reportaj al lumilor care înconjoară Marea Neagră, Sabina Fati combinând talentul său de jurnalist cu abilitățile de fin analist al oamenilor și al politicilor lor. Așa aflăm că, deși trăim cu toții lângă aceeași mare, în realitate diferențele dintre comunitățile care împart litoralul acestei întinderi tumultuoase de apă sunt uriașe.

„Este o carte elegantă, cu un anume tip de feminitate, o carte care arată cum călătoreşte o doamnă autentică a timpului nostru. Există două clişee la o lansare – că nu mai poţi lăsa din mână o carte sau că nu te mai lasă ea pe tine. Dar cartea Sabinei Fati, care în mod real nu te lasă să o lași din mână, se poate spune că e o carte care te face să te întorci ca la Vocea României. Să fii întors de o voce e ceva special, dar să fii întors de o carte este spectaculos. Sabina Fati ne întoarce în alt fel. Noi, în România, suntem atât de atenți la Occident, că stăm cu spatele la regiunea pe care o descrie Sabina. Așa, ne întoarcem și descoperim la Marea Neagră o lume care nu are aparent nici o legătură cu lumea noastră“, a explicat Sever Voinescu la lansarea volumului „Ocolul Mării Negre în 90 de ­zile“.

Mărginită de conflicte

„În călătoria mea în jurul Mării Negre, dincolo de Delta Dunării, cel mai mult mi-a plăcut în Abhazia, chiar dacă birocrația absurdă a acestei țări care nu există pe harta lumii pretinde să obții nu doar viză de intrare, ci și de ieșire, stând la cozi ­infernale la Ministerul de Externe, unde cade curentul exact când îți vine rândul, și chiar dacă la granița trasată forțat între această regiune și Georgia, de care aparține în mod oficial, soldații ruși m-au ținut ore în șir la barieră“, a povestit Sabina Fati despre călătoria sa prin șapte țări și opt granițe.

Jurnalista a arătat că în jurul Mării Negre nu se poate merge pur şi simplu urmând perimetrul, pentru că Marea Neagră este mărginită de câteva conflicte. „Lângă Mariopol încă se trage şi toată zona e un conflict. Lângă Soci, în Abhazia, nu poţi intra pe litoral, trebuie să traversezi Caucazul. Litoralul turc nu e nici el foarte lin, în perioada asta. Din zona Trabzon se trage întreaga elită ­politică turcă actuală, inclusiv Erdogan“, a precizat Sabina Fati.

Marea Neagră adună co­mu­nități foarte interesante, însă din păcate oamenii nu se ­cunosc între ei. Nici măcar ­mijloace de transport dintr-o parte în alta nu există, nu poţi merge de la Varna la Constanţa sau de la Constanţa la Odesa cu un autobuz sau un tren direct, a arătat jurnalista. „Oamenii nu îşi cunosc reciproc istoriile sau le cunosc pe cele mitizate, care nu fac decât să-i îndemne să se urască unii pe alţii“ este concluzia unei călătorii care a durat 90 de zile și a unei cărți pe care o recomandăm.  

Un câștig enorm pentru noi toți

Gabriel Liiceanu a fost impresionat de cartea „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time“.

„Fac parte din categoria «conservatorilor» care mai cred încă în diferența dintre sexe. Așa încât, în 2014, am spus despre Sabina Fati că pentru călătoria de 15.000 de kilometri pe care a făcut-o singură, vreme de 80 de zile, pe Drumul Mătăsii ar fi meritat premiul Femeia Anului. Și totuși, nu despre o simplă performanță cu iz de eroism este vorba în cazul Sabinei Fati. Dacă «și-a pus viața în joc», cum, iată, după doi ani o face din nou, să nu uităm că isprava ei se soldează cu un câștig enorm pentru noi toți: din călătoria în jurul Mării Negre prin Rusia, Crimeea, Abhazia, Georgia, Turcia, Bulgaria și România a rezultat o carte care ne ajută să ne limpezim istoria, geopolitica și cultura lumii în care suntem așezați“, a declarat Gabriel Liiceanu.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă