20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCârpeli pe bani autohtoni la proiectele cu fonduri europene

Cârpeli pe bani autohtoni la proiectele cu fonduri europene

La modernizarea Grădinii Publice din Galaţi, autorităţile au uitat să treacă în dosar şi reabilitarea fântânii arteziene.

Proiectele pe bani europeni nu sunt ferite de eşecurile generate de indiferenţa sau incompetenţa funcţionarilor din administraţie, care nici nu prea ştiu ce să prevadă în dezvoltarea unui proiect. La două astfel de proiecte, cel de reabilitare a Parcului Rizer şi cel de modernizare a Grădinii Publice, funcţionarii Primăriei Galaţi au uitat câte ceva. La parcul Rizer, situat în pantă, au uitat să treacă sistemul de dirijare prin rigole a apelor pluviale, ceea ce în cazul unei ploi torenţiale ar putea face parcul una cu pământul.

La proiectul de la Grădina Publică a fost uitată trecerea în proiect a principalului „mijloc fix”, în afară de copaci, lampadare şi bănci, modernizarea fântânii arteziene. Ambele lucrări vor fi efectuate acum pe banii primăriei. Pentru reabilitarea fântânii, Primăria Galaţi a alocat 632.336 lei, adică aproximativ 150.000 de euro, fără TVA. De aceşti bani nu va putea fi efectuată decât un fel de „cârpeală”. Vor fi înlocuiţi 100 m de conducte şi 50 m de cabluri electrice. Bordura inelului superior al fântânii, care până acum era vopsită, va fi placată cu marmură albă.

Corpul de susţinere din partea de jos, acum albastru, va fi vopsit în gri, iar cele patru elemente decorative ale acestuia vor fi vopsite în alb. Bordura inelară ce delimitează bazinul de straturile de flori, acum decorată cu „tencuieli mozaicate spălate”, va fi înlocuită cu ceva aproape identic, un mozaic cu similipiatră, o „spărtură” de 8 milimetri, adică banalul mozaic consacrat în anii ’70 la pardoselile de la scările de bloc, cu bucăţi de spărtură aruncate în tencuială. Prin această „reabilitare”, fântâna nu va căpăta nimic spectaculos, nici modul în care va arăta după revopsire, nici modul de funcţionare. S-a mai dat „o mână de vopsea”. 

Un proiect de 2,5 milioane euro

Grădina Publică este modernizată în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de 10,5 milioane de lei, din care 6,8 milioane reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Guvernul a alocat suma de 1,4 milioane de lei, iar Primăria Galaţi 2,2 milioane de lei. Lucrările sunt executate de către asocierea Pallegrini SRL Galaţi şi TLSIT Piatra Neamţ. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna mai 2013.

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă