15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCare sunt cele mai NETRANSPARENTE ministere

Care sunt cele mai NETRANSPARENTE ministere

Ministerul Energiei și cel al Tineretului și Sportului sunt cele mai puțin transparente autorități centrale, potrivit unei monitorizări cu privire la respectarea de către ministere a Legii 544/2001 privind accesul liber la informații cu caracter public date publicității de către Executiv.

Astfel, cele două ministere au cei mai puțin indicatori respectați, cele două instituții nepublicând până în 20 decembrie, printre altele, bugetul și bilanțul contabil, programul de audiențe, lista cu documente de interes public sau sursele financiare. De asemenea, Ministerul Educației nu a publicat programul de audiențe, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, Ministerul Transporturilor nu a publicat numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informațiilor publice, bugetul și bilanțul contabil şi lista cu documentele de interes public, Ministerul Culturii nu a publicat programele și strategiile proprii, programul de audiențe, bugetul și bilanțul contabil, Ministerul Dezvoltării nu a afişat numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informațiilor publice, Ministerul Economiei nu a publicat sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, iar Ministerul Agriculturii are nepublicate programele și strategiile proprii, atribuțiile departamentelor, programul de audiențe și bilanțul contabil.

Potrivit aceluiaşi document, citat de Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe nu a publicat, până la 20 decembrie, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe, numele persoanelor din minister responsabile cu difuzarea informațiilor publice, bugetul și bilanțul contabil. La polul opus, cele mai multe documente publicate sunt la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.

Indicatorii de transparență luați în calcul sunt: actele normative de funcționare și organizare a structurii, structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe, numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului public responsabil cu difuzarea informațiilor publice, datele de contact ale instituției, sursele financiare, bugetul, bilanțul contabil, programele și strategiile proprii, lista cu documente de interes public, lista cu categoriile de documente produse/gestionate, modalități de constatare ale deciziilor autorității publice, buletin informativ anual, raport periodic 544, raport lege 52/2003, observații/secțiuni existente.

Premierul Dacian Cioloş le-a cerut, luna trecută, miniştrilor Cabinetului său să facă publice pe site-urile ministerelor pe care le gestionează toate documentele care nu au caracter secret. Potrivit Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), “echipa ministerului va urmări în mod constant modul în care această situație evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea ministerelor să afișeze și alte categorii de informații cerute insistent de societatea civilă”. În continuare, acțiunea ministerului va viza prefecturile tuturor județelor.

“Primele demersuri au inclusiv rolul de a stimula toate autoritățile publice centrale și locale, nu numai să se conformeze legii, ci să adopte un comportament realmente deschis față de cetățeni, afișând informații relevante despre deciziile luate și bugetul executat”, afirmă reprezentanții MCPDC.

Cele mai citite

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă