15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCare sunt cele cinci condiții care trebuie respectate pentru lansarea unei afaceri...

Care sunt cele cinci condiții care trebuie respectate pentru lansarea unei afaceri de succes

Diana Ștefănescu, om de afaceri: Ozana, te rog să îmi spui cinci condiții care trebuie respectate pentru lansarea unei afaceri și cinci porunci pe care antreprenorul trebuie să le respecte, după ce afacerea începe să aibă succes.

Ozana Giușcă: Ca să îți răspund la această întrebare, îmi trebuie tot ziarul „România liberă“, nu doar rubrica Antreprenor XXI! Lăsând gluma la o parte, nu știu dacă există cinci condiții și cinci porunci care să asigure succesul unei afaceri. Două lucruri sunt importante, din punctul meu de vedere: să îți construiești afacerea din pasiune și să îți asigure viața pe care ți-o dorești. Poate sună utopic pentru unii, însă este extrem de simplu, dacă pornești la drum punându-ți întrebările corecte. Voi răspunde, așadar, la întrebarea despre condiții prin alte trei întrebări pe care fiecare antreprenor trebuie să și le lămurească înainte de a demara un proiect pe cont propriu.

Ce fel de viață îți dorești? Vrei să ai mulți bani, mult timp liber, vrei recunoaștere, vrei să simți că ai o contribuție pentru clienții tăi, să ai un impact cât mai mare în societate?

Răspunsul la această întrebare determină tipul de afacere care ți se potrivește. Eu am convingerea că orice om își poate trăi viața dorită prin dezvoltarea afacerii potrivite.

Ce îți place să faci cu adevărat?

Dacă nu lucrezi cu interes, afacerea ta are foarte puține șanse de reușită. În schimb, când lucrezi cu pasiune, munca este o plăcere. Eu abia aștept ziua de luni ca să mă apuc de treabă, pentru că nimic nu îmi face mai multă plăcere decât atunci când văd rezultatele pe care le obțin clienții mei, în timp-record. Pe de altă parte, în trecut, am avut afaceri care nu erau făcute din pasiune și care au murit. Un antreprenor își alocă cea mai mare parte din timp pentru afacerea sa și, dacă nu există pasiune, munca se transformă într-o corvoadă.

Ce știi să faci cel mai bine?

Este important să îți dai seama care este lucrul la care te pricepi cel mai bine. Poți porni de la jobul tău actual. Nu trebuie să ai o carieră la nivel managerial pentru a-ți transforma serviciul într-o afacere. De exemplu, o secretară foarte bună poate începe o afacere cu servicii secretariale externe sau o agenție de asistenți personali pentru manageri.

Dacă nu vrei să devii antreprenor în domeniul actual de activitate, altă variantă este să pornești de la un hobby. Multe persoane și-au abandonat cariera și au construit o afacere de succes în jurul unor pasiuni de-o viață.

În cazul în care nici această soluție nu ți se potrivește, îți mai dau o variantă. Gândește-te la una dintre provocările majore pe care le-ai depășit în viață. Așa cum tu te-ai confruntat cu o situație la care ai găsit soluția potrivită, și alte persoane trec prin același lucru. Experiența ta ar putea fi foarte utilă celor care sunt acum într-o situație similară. Astfel, persoane care au avut probleme cu greutatea și au reușit să slăbească, persoane care au avut probleme în relația de cuplu și le-au rezolvat ori cei care au reușit să găsească un job mai bun după o concediere devin consilieri ai oamenilor care se confruntă cu situații similiare. O astfel de experiență îți conferă abilitățile pentru a le putea da sfaturi și altor persoane.

Sunt multe căi către antreprenoriat; important este să nu ne autolimităm. Cât despre porunci, le voi trata separat, într-un alt răspuns.    

Ai întrebări legate de afacerea ta? Trimite-ne un mail pe adresa antreprenor21@romanialibera.ro și vei primi răspunsuri de la Ozana Giușcă.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă