20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCare este soluția ministerului Educației la criza manualelor

Care este soluția ministerului Educației la criza manualelor

Ministerul Educației a anunțat că pentru a rezolva criza manualelor, ministerul va crea conținutul cărților pentru școlari, iar editurile vor licita doar pentru drepturile de tipărire, potrivit Digi 24. 

Până la sfârşitul acestui an, Ministerul Educaţiei vrea să reglementeze procedurile privind manualele şcolare pentru a debloca situaţia în care contestaţiile repetate i-au lăsat, pentru al doilea an la rând, fără cărţi noi pe elevii de clasa a treia. 

„Pe modelul celorlalte ţări europene alegerea unui manual şcolar trebuie să se facă tot într-o modalitate transparentă, deci pe baza unui concurs al tuturor celor care se consideră îndreptăţiţi pentru a propune acest manual”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 

Astfel, ministrul a arătat că pentru conţinutul manualelor va fi organizat doar un concurs de autori. Ministerul va alege un câştigător, iar proiectul va fi difuzat spre tipărire editurilor.

Patru manuale, la limbi străine, arte vizuale şi religie, ar urma să ajungă zilele acestea în şcoli, în timp ce alte şase manuale, în următoarele două luni. De asemenea, alte nouă loturi de manuale, printre care cele esenţiale, de limba română şi matematică, sunt blocate de contestaţiile editurilor. Iar Ministerul Educaţiei reanalizează acum ofertele.

Cristian Greşanu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Editorilor, a declarat că editurile au contestat anumite prețuri foarte mici. 

„Au contestat anumite rezultate punctuale în ceea ce priveşte evaluarea conţinutului, diferenţe mari între evaluatori, diferite lucruri de detaliu şi în multe puncte de vedere CNSC-ul le-a dat dreptate acestor edituri. Şi, foarte important, anumite preţuri foarte mici au fost contestate de editori”.

Conform legii, editurile ar mai putea depune contestaţii chiar şi după această etapă, dar asta le va costa până la 10.000 de lei

Cele mai citite

VIDEO. Tragedie în a doua zi de Paște. O casă a luat foc, după ce a fost lovită de un trăsnet

Pompierii militari au intervenit în a doua zi de Paște pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o casă din municipiul Baia...

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...

VIDEO. Tragedie în a doua zi de Paște. O casă a luat foc, după ce a fost lovită de un trăsnet

Pompierii militari au intervenit în a doua zi de Paște pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la o casă din municipiul Baia...
Ultima oră
Pe aceeași temă