15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCare a fost mesajul lui Obama după încheierea misiunii NATO în Afganistan

Care a fost mesajul lui Obama după încheierea misiunii NATO în Afganistan

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat duminică încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan, avertizând totodată asupra pericolelor care există în continuare în acestă ţară, relatează Mediafax.

"Datorită extraordinarului sacrificiu al bărbaţilor şi femeilor în uniformă, misiunea noastră de luptă, cea mai lungă din istoria Statelor Unite, se încheie în mod responsabil", a declarat declarat preşedintele american, potrivit unui comunicat citat de AFP.

Comandantul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) şi-a coborât în cursul zilei drapelul, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Kabul.

"Acum suntem mult mai în siguranţă şi ţara noastră se află mult mai în siguranţă datorită serviciului acestor persoane", a adăugat Obama, subliniind că prezenţa militară americană le-a permis "afganilor să-și reconstruiască ţara, să organizeze primele alegeri şi să încheie prima tranziţie democratică din istoria statului lor".

Totuşi, a menţionat liderul american, "Afganistanul rămâne un loc periculos" şi din acest motiv, "la invitaţia Guvernului afgan (…), Statele Unite şi aliaţii lor îşi vor menține o prezenţă militară limitată în Afganistan, cu scopul de a asista şi antrena forţele afgane, precum şi pentru a desfăşura operaţiuni antiteroriste împotriva Al-Qaida".

Forţele de securitate afgane, din care fac parte 350.000 de oameni, asigură de-acum singure securitatea împotriva talibanilor, care au condus ţara în perioada 1996-2001. În acest context, trupele americane din Afganistan vor fi reduse la jumătate până la sfârşitul lui 2015.

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă