11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial"Caracatita gazului" a inchis robinetul la Nasaud

“Caracatita gazului” a inchis robinetul la Nasaud

Cetatenii orasului bistritean Nasaud au ramas fara caldura, dupa ce firma care furnizeaza gazul in localitate a sistat alimentarea. Primarul orasului, Dumitru Muresan, va actiona in instanta cele doua societati care se ocupa cu furnizarea si distributia gazelor naturale in localitate – Amgaz Furnizare Bucuresti si Garant Service Bistrita – pentru punerea in pericol a sanatatii populatiei si, in cazul celei de-a doua, si pentru inselaciune.


Caracatita firmelor care actioneaza pe piata gazelor naturale din Romania si indiferenta cu care cele doua societati ii trateaza pe nasaudeni l-au deranjat pe primarul Dumitru Muresan, care a declarat ca va da in judecata cele doua firme si ca patronul Garant Service, Vasile Corutiu, l-a mintit si i-a inselat pe consumatori. “Corutiu a intrat in incapacitate de plata. Din august nu si-a achitat datoriile catre Amgaz Furnizare si, desi a fost somat si mai apoi notificat la timp ca orasul va ramane fara gaz, a anuntat Primaria numai in 24 noiembrie, adica in ultimul moment. Initial nici nu a recunoscut ca a primit instiintarea de la Amgaz Furnizare si a tot spus ca se rezolva. Eu am reusit sa obtin o derogare pana luni, insa, el tot nu a platit datoriile asa ca, ieri (luni – n.r.) orasul a ramas fara gaz. O sa ii dau in judecata. In proportie de 95% consumatorii nasaudeni si-au achitat facturile. Corutiu nu a folosit acesti bani pentru plata gazului, ci le-a dat alta destinatie. I-a inselat pe consumatori”, a spus primarul.

Increngatura de actionari

Amgaz Furnizare a fost infiintata in mai 2006, cu un capital social subscris de 10.000 lei noi. Societatea are ca obiect principal de activitate “distributia si comercializarea combustibililor gazosi prin conducte”. Asociatii sunt Monica Rosu (10%) si cetatenii americani Myron Michel Einik si Peter Braun, fiecare cu 45% din afacere. Firma, cu sediul intr-un apartament din Capitala, figureaza pe site-ul Ministerului Finantelor in stare de “transfer (sosire)” din data 23 octombrie 2006. In ceea ce il priveste pe americanul Myron Michel Einik, acesta este – alaturi de Horia Rosu – sotul Monicai Rosu, asociata in Amgaz Furnizare – si administrator al Amgaz SA Medias, “firma-mama”, infiintata in 2003. Amgaz Medias are ca actionari doua offshore-uri Ð Bossplace Management Limited din Marea Britanie si Synthema Enterprises Limited din Cipru, alaturi de SNGN Romgaz, care detine 35% din actiuni. Michael Myron Einik este instalat si in fruntea “International Project Development SRL (IPD Ð reprezentant al companiei americane cu acelasi nume). Si aceasta societate detine 25% din Amgaz Medias.

Buna tara, rea tocmeala

Statul (prin Romgaz) a dat firmei Amgaz SA o felie din tortul activitatii de stocare de gaze naturale, pretextand, la acel moment, ca nu are bani sa investeasca in construirea unor noi depozite. Apoi, unul dintre administratorii Amgaz SA – Michael Myron Einik, impreuna cu sotia altui administrator Ð asociat din Amgaz SA, Horia Rosu, care are 10% din Amgaz SA (prin Infochem International SA, societate pe care o detine in proportie de 99% cu familia), infiinteaza Amgaz Furnizare.
Aceasta noua firma nu mai contine si Romgaz, deci tot profitul intra in buzunare private. Si e vorba de bani care vin din furnizarea de gaz metan, adica altceva decat s-a angajat Amgaz SA sa faca, adica stocarea gazului extras de Romgaz. Tot prin Amgaz Furnizare este alimentat Alro, de-acum rusesc, cu gaz romanesc. Surse din piata indica ca Peter Braun este omul din spatele privatizarii companiei.

Romanii, pagube colaterale

In acest joc al intereselor, faptul ca un oras ca Nasaudul ramane fara gaz pare lipsit de importanta. Cu atat mai mult cu cat la aceasta situatie de criza a contribuit si distribuitorul local Garant Service SRL, care a castigat diverse licitatii pe banda rulanta in judet si care detine distributia gazelor naturale in acest oras. Societatea se ocupa si de extinderea si exploatarea retelei de gaz, insa cum nu si-a platit datoriile catre americanii de la Amgaz Furnizare, desi nasaudenii si-au achitat aproape in intregime facturile, ambele firme risca acum un proces cu autoritatile locale. Intre timp, spitale, scoli, licee si gradinite, precum si 1.600 de consumatori casnici, sufera de frig. Potrivit primarului Dumitru Muresan au fost demarate deja formalitatile de solicitare a unei ordonante presedintiale, care sa oblige Amgaz Furnizare la reluarea furnizarii gazelor naturale in Nasaud.
Patronul “Garant Service”, Vasile Corutiu, nu a putut fi contactat, ieri, pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă