16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCapturarea „teroristului mondial”, Khattala

Capturarea „teroristului mondial”, Khattala

Pentagonul a anunţat capturarea lui Ahmet Abu Khattala, presupusul şef al atacului din 2012 contra consulatului SUA din Benghazi în urma unui raid secret efectuat în weekend în Libia de comandouri americane. Teroristul se află în mâna americanilor şi este în drum spre SUA, potrivit oficialilor citaţi de Washington Post.

Operaţiunea a relevat încă odată rolul crescând al US Special Operations Command în Africa, în timp ce criza din Irak continuă să ia amploare şi se apropie sfârşitul prezenţei trupelor americane în Afganistan.În cadrul unei operaţiuni secrete în Libia, forţe speciale americane în colaborare cu personal FBI l-au capturat pe Ahmet Abu Khattala, unul din teroriştii celebri din Libia şi suspectat a fi unul din organizatorii atentatelor din 2012 asupra complexului diplomatic american din Benghazi, teroriştii ucigând patru funcţionari americani, printre care și ambasadorul J Christopher Stevens. Prinderea teroristului libian reprezintă o mare victorie pentru Administraţia Obama, care a fost criticată până în prezent că a eşuat să aducă în faţa justiţiei responsabilii atentatelor din Benghazi. Aflat marţi în Pennsylvania, Barack Obama, care a autorizat operaţiunea secretă din Libia, a elogiat forţele speciale ale SUA pentru „dovada de curaj şi precizia incredibilă” în capturarea lui Khattala, „presupus a fi unul din creierele” atacurilor. „Acum el este transportat spre SUA”, a precizat preşedintele american. Responsabili americani au precizat că planul de capturare a lui Abu Khattala era pregătit de mai bine de un an şi s-a aflat pe birou în aşteptarea aprobării lui Obama. Washingtonul a amânat în parte din cauza temerii că un raid american ar putea destabiliza guvernul libian, deja fragil. Pentagonul a anunţat că Abu Khattala a fost prins duminică spre seară şi „toţi militarii americani implicaţi în operaţiune au părăsit Libia în deplină siguranţă”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a declarat că responsabilii libieni au fost anunţaţi, dar a refuzat să precizeze dacă notificarea a fost făcută înaintea, în timpul sau după capturarea teroristului. A fost un raid surpriză, nu s-a tras nici un foc de armă, nici un civil nu a fost rănit, nici o altă persoană nu a fost pusă în detenţie şi operaţiunea nu are nici o legătură cu Irakul. Departamentul de Stat l-a desemnat în ianuarie pe Khattala drept „liderul” aripii din Benghazi a organizaţiei teroriste Ansar al-Sharia, grup care a apărut după căderea regimului lui Muammar al Ghaddafi, în 2011. Ansar al-Sharia este considerată organizaţie teroristă şi responsabilă pentru asaltul din 11 septembrie 2012 asupra ansamblului diplomatic american din Benghazi.

Operaţiuni secrete

În octombrie trecut, comandouri Delta Force au efectuat o descindere similară în capitala libiană şi l-au răpit din faţa domiciliului său din Tripoli pe Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, cunoscut ca Anas al-Libi, acuzat de participare la atentatele din 1998 contra ambasadelor americane din Nairobi şi Dar Es Salaam. În acelaşi weekend din octombrie, US Navy Seals a lansat un raid asupra unei case aflată la malul mării în Barawe, Somalia, în căutarea lui Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, comandant şef al grupului islamist al-Shabaab. Forţele SEAL au fost silite să se retragă după o oră, după ce au fost reperate de un combatant al grupului şi schimbul de focuri ce a urmat a provocat numeroase victime de partea islamiştilor. În martie, a avut loc un alt raid asupra petrolierului Morning Glory, în largul apelor Ciprului, efectuat de trupe americane afiliate operaţiunilor speciale în Europa. Nava fusese deturnată din portul libian As-Sidra şi avea o încărcătură de 200.000 barili de petrol ce aparţineau companiei petroliere a Libiei.

„Terorist mondial”

Ahmet Abu Khattala este unul dintre şefii islamişti cei mai cunoscuţi în Libia, unul din capii miliţiilor Ansar al-Sharia şi este numit adesea „terorist mondial”. Născut la Benghazi în urmă cu patru decenii, el a petrecut o mare parte a vieţii de adult în închisorile lui Ghaddafi pentru implicarea în mişcări islamiste. În timpul revoltei contra „Colonelului”, în 2011, el a format o mică miliţie islamistă, Obeida Ibn al-Jarra, grup care şi-a câştigat notorietatea prin implicarea presupusă în asasinarea şefului rebel Abdul Fattah Zounis, un rival. Abu Khattala, cunoscut pentru legături cu Al Qaeda şi opoziţia faţă de SUA, s-a aliat apoi cu Ansar al-Sharia (Partizanii legii islamice).

În seara de 11 septembrie 2012, miliţiile islamiste au atacat misiunea diplomatică americană din Benghazi şi dimineaţa următoare au atacat o clădire a CIA din apropiere. Asaltul haotic a lăsat misiunea diplomatică în flăcări şi a antrenat moartea ambasadorului Stevens şi a altor trei americani. De atunci, atacurile din Benghazi au iscat o furtună politică la Washington cu dezbateri furtunoase şi critici ale republicanilor pentru lentoarea anchetei vizând stabilirea vinovaţilor.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă