13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialCapitala-metropolă: ce ar câştiga bucureştenii?

Capitala-metropolă: ce ar câştiga bucureştenii?

O transformare atât de radicală ar putea face ca Bucureştiul să concureze capitalele din regiune, cu condiţia ca ingerinţele politice să nu se facă simţite, cred unii experţi.

Bucureştiul şi alte 62 de comune din judeţul Ilfov ar putea forma o singură zonă metropolitană, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul PDL Vasile Gherasim. Astfel, această zonă ar urma să fie condusă de primarul general împreună cu un consiliu de administraţie al zonei metropolitane, format din maximum o sută de persoane. Încă o funcţie de conducere ar reveni unui guvernator, cu rang de secretar de stat, numit de premier, care va deţine preşedinţia Consiliului de dezvoltare regională al regiunii Bucureşti-Ilfov şi care va coordona şi monitoriza utilizarea fondurilor nerambursabile acordate de UE şi statele membre instituţiilor publice care aparţin zonei metropolitane. După model occidental, poliţia şi metroul ar trece în subordinea directă a primăriei metropolitane, la fel şi administrarea parcurilor.

Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), crede că proiectul de lege „creează premisele ca lucrurile să meargă mai bine în Capitală”, iar „după 50 de ani de la ultimele cartiere «tăiate» în Bucureşti – cum ar fi Titan sau Berceni -, ar permite demararea unor proiecte pe bani publici sau privaţi pentru construirea unor cartiere unitare, şi nu a unui talmeş-balmeş ca până acum”. Un alt avantaj al creării zonei metropolitane l-ar reprezenta, în opinia specialistului consultat de RL, „unificarea planurilor de taxare”. E vorba de cazurile în care proprietarii de vile situate în comunele din afara Bucureştiului plătesc taxe mai mici, aferente unui sat, dar ei muncesc în Capitală. Or, susţine Adrian Moraru, în cazul în care s-ar înfiinţa zona metropolitană, astfel de diferenţe ar dispărea. Totuşi, specialistul IPP dă şanse mici aplicării unei astfel de legi, deoarece, chiar şi validată de Parlament, aceasta nu garantează că, la următorul scrutin din 2013, nu vor fi modificate atribuţiile primarului sau ale consiliului de administraţie al zonei metropolitane, astfel încât să servească eventualele interese ale celor care vor câştiga alegerile. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă