3.8 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecialCând îşi va da demisia Victor Ponta

Când îşi va da demisia Victor Ponta

Într-o lună şi jumătate, premierul în funcţie al României a pierdut peste 12 procente în ceea ce priveşte încrederea românilor, având acum doar 26,1%, potrivit ultimului sondaj INSCOP. Din politicianul tânăr şi arogant de altădată, care se îmbăta cu iluzia că el nu poate fi decât iubit de „popor”, atâta vreme cât există un Traian Băsescu pe care să dea vina pentru toate necazurile ţării, s-a ales praful şi pulberea.

În urmă cu doi-trei ani, erau foarte mulţi oameni în această ţară, inclusiv lideri de opinie, care credeau sincer în Victor Ponta. Încetul cu încetul, chiar şeful PSD ajunsese să se vadă în oglindă un fel de Mesia al României, deşi cel mai important capital politic pe care-l avea era antipatia unei mari părţi din populaţie faţă de Traian Băsescu. 

„El (n.r.-Băsescu) împărţea ţara, acum nu o mai împarte, că nu au mai vrut oamenii”. „Domnia sa face rău României, ăsta este şi unul dintre motivele pentru care oamenii au vrut să-l schimbe”, „Eu am făcut un pact cu cetăţenii României că nu o să-l mai las niciodată să conducă guvernele, Parlamentul şi parchetele”, „Îl deranjează normalitatea, de asta au votat oamenii să-l dea jos”, „Duce o bătălie împotriva oamenilor care au votat împotriva preşedintelui  (n.r.-la referendum)”, Oamenii mă întreabă ce facem pentru că (Traian Băsescu şi PDL) au furat pe rupte”. Aceste fraze sunt doar câteva exemple care arată cum se raporta, în octombrie 2013, Victor Ponta la “oameni” şi la preşedinte, exemple pe care le-am remarcat atunci dintr-un interviu dat de premier la Antena 3.

Acum, la un an distanţă, nu avem decât să luăm frazele premierului şi să înlocuim "Traian Băsescu" cu "Victor Ponta". Pe 16 noiembrie, majoritatea covârşitoare a românilor care au mers la vot au vrut de fapt să-l dea jos pe Victor Ponta, deşi alegerile erau prezidenţiale. Tot pe 16 noiembrie, mii de români din toată ţara au ieşit în strada ca să-i spună premierului să-şi dea demisia pentru că nu este în stare nici măcar să organizeze nişte alegeri corecte. Mai mult chiar, DNA anchetează acum dacă nu cumva, a fost vorba chiar de o acţiune premeditate împotriva românilor care au vrut să voteze în străinătate. În 2012, 2013 şi 2014, Victor Ponta i-a cerut de mii de ori lui Traian Băsescu să plece acasă pentru motive infinit mai mici, decât cele pentru care mulţi români îi cer acum lui să plece acasă.

De ce nu-şi dă totuşi Ponta demisia? Iată ce ne spune premierul în interviul de la Realitatea.net, când a fost întrebat dacă este “deprimat” sau “depresiv” după alegeri:  Nu sunt depresiv de felul meu, dar sunt într-un moment în care trebuie să înțeleg dacă rămânerea mea în funcția de prim-ministru e începutul unui nou proiect, pentru că atunci mă angajez la el și chiar îl conduc, (…), sau dacă este așa o simplă agățare de funcție, așa ceva nu-mi doresc, doar așa ca să rămân fără să fac nimic”.

Să vorbeşti despre “începutul unui nou proiect de prim ministru”, în condiţiile în care încrederea în tine a oamenilor pe care vrei să-i conduci a scăzut dramatic, poate fi cel mult o glumă proastă. Nici măcar Traian Băsescu nu a vorbit despre un “nou proiect”, după ce a supravieţuit votului împotriva sa dat la referendumul din 2012, deşi acesta fusese urmarea unei adevărate lovituri de stat, după standardele lumii occidentale. Victor Ponta a pierdut nu numai încrederea românilor dar şi a propriului partid, iar acest lucru este cunoscut foarte bine de premier. Mai mult chiar, Ponta este pe deplin conştient că singura soluţie pentru care PSD ar mai putea păstra puterea, într-o formă sau alta, este demisia sa din funcţia de premier. Inclusiv, el s-ar putea reinventa politic, la un moment dat, dacă pleacă acum din Palatal Victoria. Şi atunci, de ce nu-şi dă Ponta demisia?

Există o singură explicaţie logică şi aici ar trebui să ne întoarcem din nou la preşedinte. Pentru un om care şi-a clădit cariera politică pe adversitatea cu Traian Băsescu, plecarea de la putere ÎNAINTEA acestuia ar fi umilinţa maximă. Mandatul actualului preşedinte se termină pe 21 decembrie, iar Ponta va face tot ce-i stă în puteri să rămână până atunci în funcţie. Faptul că ne-a promis că va pleca în momentul în care DNA va cere urmărirea sa penală în dosarul privind votul din diaspora este doar un detaliu.

Pentru Victor Ponta ieşirea din scenă alături de Traian Băsescu este cât se poate de logică. O data cu actualul preşedinte, i-ar dispărea, astfel, singura raţiune de a exista, ca om politic la vârful statului.

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Drona Bayraktar, în premieră la parada militară de 1 Decembrie

Peste 2.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini defilează în Capitală, pe sub Arcul de Triumf În...

Ilie Bolojan: Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate şi pentru ţară

Preşedintele interimar al PNL a declarat că a votat cu gândul la România modernă şi europeană Ilie Bolojan a votat la secţia de votare de...

Update ora 17.00: Peste 7,5 milioane de români au votat la secţiile din ţară și 549.000 în străinătate

Prezenţa la nivel naţional, la ora 17.00, a fost de 42,05%, mai mare decât în urmă cu 4 ani Actualizare ora 17.00 Harghita este județul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă