15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCanalul Dunare-Marea Neagra implineste un sfert de secol

Canalul Dunare-Marea Neagra implineste un sfert de secol

Canalul Dunare – Marea Neagra, al treilea canal ca marime din lume dupa Suez si Panama, va implini, marti, 25 de ani de la deschiderea oficiala.
Canalul Dunare – Marea Neagra leaga porturile Cernavoda de pe Dunare si Constanta Sud de la Marea Neagra, scurtand cu circa 400 de kilometri ruta marfurilor de la Marea Neagra spre centrul Europei si cu aproximativ 4.000 de kilometri ruta pe care o strabat marfurile din Australia si Orientul Indepartat pentru a ajunge in Europa Centrala, potrivit Mediafax.
Constructia canalului a inceput in 1949, multi dintre muncitori fiind detinuti politici din inchisorile comuniste. Lucrarile au fost sistate in 1955 si au fost reluate apoi in 1975, fiind finalizate in 1984. Canalul a fost inaugurat oficial pe 26 mai, de catre Nicolae Ceausescu.
Canalul a fost proiectat pentru a functiona la o capacitate de 80 de milioane de tone anual. Constructia sa a necesitat excavarea a aproximativ 300 de milioane de metri cubi de sol si roca, mai mult cu 25 de milioane decat la Canalul Suez si cu 140 de milioane mai mult decat la Canalul Panama. De asemenea, au fost folosite peste patru milioane de metri cubi de beton si beton armat si, de asemenea, 24.345 de tone de echipament si lucrari metalice.
Cu o lungime de 64 de kilometri, o adancime de sapte metri, o latime la baza de 70 de metri si la suprafata de 110 – 140 de metri, Canalul Dunare – Marea Neagra se situeaza, potrivit standardelor EEC-UNO, in clasa a sasea de canale interioare, cea mai mare clasa pentru astfel de constructii. Este al treilea canal ca marime din lume, dupa Suez si Panama.
Pescajul maxim admis este de 5,5 metri, permitand astfel accesul navelor fluviale si a celor maritime mici. La fiecare capat exista cate doua ecluze care permit traficul in ambele sensuri.
Canalul traverseaza localitatile Cernavoda, Saligny, Mircea Voda, Satu Nou, Medgidia, Castelu si Poarta Alba, unde exista o bifurcatie. Ramura nordica, Canalul Poarta Alba – Midia Navodari, trece prin Nazarcea, Ovidiu si Navodari, iar ramura sudica trece prin Basarabi si Agigea.
Intr-un comunicat de presa, director general al Companiei Nationale "Administratia Canalelor Navigabile" SA Constanta, Valentin Zeicu, a precizat ca, in perioada 26 – 29 mai, se vor desfasura festivitatile de celebrare a celor 25 de ani de existenta a Canalului Dunare – Marea Neagra.
"In cadrul festivitatilor vor avea loc mai multe evenimente la care vor fi invitate oficialitati din tara si strainatate", a spus directorul "ACN" SA Constanta, potrivit Mediafax.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă