21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCANADA: Cei doi autori ai atacului de Valentine's Day dejucat au fost...

CANADA: Cei doi autori ai atacului de Valentine’s Day dejucat au fost puşi sub acuzare

Cele două persoane arestate pe Aeroportul Internaţional Stanfield din Halifax, după dejucarea unui atac armat de Valentine's Day, au fost acuzate de conspiraţie în vederea uciderii unui număr mare de persoane la un centru comercial, a anunţat poliţia, relatează postul CBC, citat de Mediafax

Potrivit postului canadian, cei doi sunt americanca Lindsay Kantha Souvannarath, în vârstă de 23 de ani, din Geneva (Illinois), şi canadianul Randall Steven Shepherd, în vârstă de 20 de ani, din Halifax.

Un tânăr în vârstă de 17 ani din Cole Harbour (Noua Scoţie), arestat iniţial, a fost eliberat fără ca împotriva sa să fie formulată vreo acuzaţie. Poliţia a anunţat că nu există dovezi care să arate o legătură cu acuzaţiile formulate împotriva lui Souvannarath şi Shepherd, dar că investigaţiile continuă.

Citeşte şi: Arestări în Canada: A fost dejucat un complot care viza uciderea unui număr mare de persoane

Poliţia a urmărit vineri alt tânăr, în vârstă de 19 ani, până acasă, la Timberlea, la aproximativ 20 de minute de Halifax. Autorităţile au crezut iniţial că el putea să aibă legături cu presupusul complot. Tânărul a fost a găsit mort vineri dimineaţa, iar moartea sa este anchetată de o unitate specială a Poliţiei din Noua Scoţie.

Ofiţerii au confiscat trei puşti cu ţeavă lungă din casa din Timberlea.

Souvannarath a fost arestată pe aeroportul Internaţional Stanfield din Halifax după ce a sosit în Canada, vineri dimineaţa. Shepherd, care o aştepta, a fost de asemenea arestat. În operaţiuni au fost implicate Primăria din Halifax şi Jandarmeria Regală canadiană.

Autorităţile au anunţat că atacul a fost dejucat cu ajutorul unui pont, dar au refuzat să ofere informaţii suplimentare în acest sens. De asemenea, poliţia a refuzat să caracterizeze presupusul complot drept acţiune teroristă, precizând că elemente preliminare din anchetă nu sugerează că presupusul atac armat ar fi fost motivat etnic sau politic.

Ministrul Justiţiei Peter MacKay a declarat că se pare că cel puţin unul dintre suspecţi făcea parte dintr-un grup de bloggeri şi că suspecţii corespondau online.

Citeşte şi: Un adolescent din Oregon plănuia un ATAC în stil Columbine împotriva şcolii sale

Întrebat de jurnalişti dacă suspecţii aveau "motivaţii de tip Columbine" – o trimitere la un atac armat sângeros comis la Liceul Columbine din statul american Colorado în 1999 – ministrul nu a confirmat, dar a declarat că este vorba despre "un grup de marginali criminali pregătiţi să provoace ravagii şi haos în comunitate".

MacKay a mai spus că au fost luate măsuri de securitate suplimentare la centrul comercial din Halifax vizat de presupusul complot.

Citeşte şi: ALERTĂ în Danemarca. Un al doilea ATAC armat a avut loc la Copenhaga

Evenimentele prevăzute de Ziua Îndrăgostiţilor şi Ziua Hocheiului au fost reluate duminică, scrie CBC, iar oamenii au mulţumit poliţiei pentru eforturile depuse.

Cele mai citite

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

Datorie uriașă a Primăriei Capitalei la ELCEN. Nicușor Dan spune că a scos municipalitatea din faliment, dar s-au acumulat restanțe de un miliard

Compania Municipală Termoenergetica, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a ajuns la o datorie uriașă către Electrocentrale București (ELCEN) a transmis furnizorul de agent termic, în...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă