15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCampionatul coruptiei

Campionatul coruptiei

Exista doar de sase ani, dar rapoartele sale anuale despre starea coruptiei in 180 de state ale lumii sunt temute de toata lumea. E vorba de Transparency International, organizatie internationala neguvernamentala infiintata la Berlin de un fost director al Bancii Mondiale pentru zona tarilor sarace din Africa si din America Latina. S-au constituit deja 80 de sectii nationale pe cinci continente, care isi asigura singure finantarea si sprijinul numerosilor benevoli. Lauda, asadar, "transparentei", nimic nu mai poate sa fie opac in lumea de astazi, cu exceptia, desigur, a deciziilor inavuabile care se incadreaza la capitolul secretelor de stat sau al politicilor strategice! Pentru asa ceva ar fi nevoie de un guvern mondial transparent, cu puterea efectiva de a mentine toate geamurile actualitatii curate si transparente. Nefiind, sa ne multumim si cu asemenea institutii care mizeaza pe puterea de reactie a opiniei publice.

 

Dar daca v-ati imaginat o clipa ca aceasta cruciada internationala impotriva macrocoruptiei va fi fost declansata de un club de moralisti, animati de principii etice fierbinti, aveti de ce sa fiti dezamagiti. Tot interesul, comertul, investitiile, activitatea lucrativa se vor cei mai buni paznici ai moralei. Institutia in cauza realizeaza anual sondaje de opinie si anchete in lumea investitorilor printre observatorii sociali, oamenii politici sau diplomatii aflati in post si ajunge sa cuantifice starea coruptiei din fiecare tara. Raportul sau anual este un ghid pentru investitorii si analistii economici, dar si o referinta pentru imaginea generala pe care o ofera un stat sau altul. Sigur ca e vorba de criterii subiective, care starnesc de fiecare data reactii si proteste. Dar a devenit important pentru fiecare tara sa figureze cat mai onorabil in acest campionat mondial al coruptiei.

Pe primele locuri ale celor mai putin corupte tari se afla in acest an Noua Zeelanda, Danemarca si Suedia. Pe ultimele locuri, ca si in trecut, figureaza unele tari aflate in razboi si care au, in general, institutii instabile: Somalia, Afganistan, Sudan etc. Romania e spre coada plutonului, totusi, in Uniunea Europeana, impartind laurii fanati ai coruptiei cu Bulgaria si cu Grecia. Tustrele sunt cele mai corupte tari din acest club, parca atinse de o epidemie balcanica impotriva careia insa nu s-a gasit nici un vaccin.
O expresie aparte retine insa atentia in cazul Romaniei si al Bulgariei – "deteriorarea integritatii politice". Altfel spus, criza economica si sociala din aceste tari este agravata de insasi existenta unei clase politice care da tonul coruptiei. Se pune, de fapt, intrebarea daca cele doua tari membre ale Uniunii Europene sunt cu adevarat organizatii statale de drept, care sa functioneze in conformitate cu principiile afisate de UE. Deja in 2002 Grupul de state impotriva coruptiei – Greco –, care functioneaza pe langa Consiliul Europei, atragea atentia asupra coruptiei din cele doua tari. Mai tarziu, Romania a avut parte de critici si de o inghetare partiala a fondurilor in asteptarea unor masuri guvernamentale mai ferme.

 

Dar a evitat sanctiunile, poate si fiindca era angajata in acest fastidios proces electoral. S-ar putea insa ca imediat dupa alegeri atat Romaniei, cat si Bulgariei sa li se vorbeasca mai pe sleau si sa li se ceara reforme concrete. Vremea pasuirilor a trecut, in preajma alegerilor de acum numeroase articole din presa occidentala au evocat din nou istoria aberanta pe care a
parcurs-o Romania in aceste doua decenii de la caderea Zidului. Cu o oligarhie neocapitalista perpetuata din vechea nomenclatura, implicata zilnic in scandaluri de coruptie deopotriva comice si grotesti, pe care nu o clintesc nici legile si nici principiile morale elementare. Romania este cazul tipic al unei tari bugetivore care alimenteaza retelele de coruptie din fondurile publice. Sigur ca exista alte tari si mai corupte, dar ele sunt membre in Uniunea Europeana. Cum actuala criza economica inca nu a trecut dealul, s-ar putea ca partenerii Romaniei si ai Bulgariei sa nu mai tolereze inertia institutionala care ingrasa coruptia in aceasta exotica zona balcanica. Se va trece la sanctiuni.

E drept ca vaccinarea cu legi si pedepse nu este o operatie profilactica prea reusita nici prin marile tari exportatoare, daca ele nu sunt din zona angelica de la antipozi. Raportul de acum afirma ca principalele 22 de tari exportatoare, ca sa castige contracte internationale in dauna concurentei, au varsat anul trecut sub forma de bacsisuri 75% din totalul de schimburi comerciale inregistrate pe intreaga planeta. Citesti si nu intelegi nimic. Inca un pic de efort, stimati negocianti, sa ajungeti la perfomanta un euro bacsis pentru un euro castigat!

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă