11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCampania Live Earth

Campania Live Earth

Opt concerte succesive la Sydney, Tokyo, Shanghai, Johannesburg, Hamburg, New York, Londra si Rio de Janeiro si alte 6.000 de evenimente sunt organizate in intreaga lume cu prilejul zilei de mobilizare mondiala impotriva incalzirii climei, in cadrul campaniei "Live Earth".

Fostul vicepresedinte american si candidat la presedintie in anul 2000, Al Gore, a inspirat aceasta campanie, prin documentarul "Un adevar incomod", care a primit doua Premii Oscar. La Bucuresti, "Live Earth" este transmis integral, incepand cu ora 10.00, la Romexpo, adaugandu-se recitaluri Phoenix, Iris, Holograf, Compact, Directia 5 si Voltaj. De asemenea, duminica va avea loc un spectacol sustinut de Robert Plant, solistul formatiei Led Zeppelin, alaturi de trupa Strange Sensations. In deschidere, va canta formatia Taxi.
Peste 24 de ore de emisie televizata si online, opt locatii principale, 150 de vedete ale muzicii internationale, doua miliarde de telespectatori in intreaga lume sunt datele care l-au facut pe organizatorul principal, Kevin Wall, sa compare "Live Earth" cu "zece Cupe Mondiale de fotbal in acelasi timp". Raspunsurile entuziaste si prompte ale starurilor internationale l-au incurajat si l-au ajutat sa treaca mai usor peste esecuri, cum ar fi faptul ca nu se organizeaza nici un concert intr-o tara musulman, cel anuntat la Istanbul fiind anulat in ultimul moment.
"Live Earth va face un apel catre oamenii din intreaga lume sa isi schimbe comportamentul si sa ii determine pe ceilalti – indivizi, comunitati, companii, guverne – sa faca acelasi lucru, pentru a reduce emisiile de carbon cu 90 la suta pana in 2050", a declarat Al Gore intr-o conferinta de presa organizata la New York. Organizatorii Live Earth doresc sa se asigure ca pana in anul 2009 se va incheia un nou acord mondial privind combaterea incalzirii globale si cer, de asemenea, sa se intensifice utilizarea energiilor alternative, sa se ia masuri pentru economisirea energiei, sa se planteze milioane de arbori in padurile protejate si sa fie favorizate companiile preocupate de protectia mediului.

Al Gore va fi prezent la concertul de la New York (organizat de fapt in New Jersey, pe Giants Stadium) si intr-o a doua locatie, surpriza.
In afara celor opt concerte principale, Live Earth va include 6.000 de evenimente, doua dintre acestea avand o incarcatura simbolica aparte: o manifestare la Kyoto, locul in care s-a negociat protocolul privind combaterea incalzirii globale, si una intr-o baza britanica de cercetare din Antarctica, unde efectele incalzirii globale sunt cele mai vizibile.

La New York, si-au confirmat participarea The Police (reuniti pentru un turneu mondial care include si Live Earth), Smashing Pumpkins, Roger Waters (fostul solist si basist al grupului Pink Floyd), rapper-ul Kanye West, Alicia Keys si Bon Jovi. Madonna, Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Genesis, Metallica si Bloc Party sunt starurile concertului de la Londra, iar la Tokyo vor canta Linkin Park, Rihanna si Yellow Music Orchestra, un grup japonez de electro-pop. Sarah Brightaman si vedete din China, Hong Kong si Taiwan sunt capetele de afis ale concertului de la Shanghai. Publicul din Hmaburg ii va asculta pe rapper-ul american Snoop Dogg, Enrique Iglesias, Shakira, Katie Melua si Chris Cornell, la Johannesburg vor canta UB40, Joss Stone si artista africana Angelique Kidjo, iar la Sydney afisul este dominat de vedete din Australia, Noua Zeelanda si Hawai, ca The John Butler Trio, Jack Johnson (fost campion de surf Hawai, care are acum succes cantand folk-pop), Crowded House si Toni Collette and the Finish, grupul infiintat de actrita australiana Toni Colette impreuna cu sotul ei. La Rio de Janeiro sunt asteptati Lenny Kravitz si Macy Gray.

Poluare
» O misiune dificila

Una dintre provocarile care stau in fata organizatorilor Live Earth este reprezentata de faptul ca trebuie sa aiba grija de muntii de gunoaie si tonele de gaze cu efect de sera care vor fi produse in urma manifestarilor din intreaga lume, in special la concertele-gigant. "Vrem sa stabilim un nou standard global pentru tratarea deseurilor si reciclare", a declarat consilierul de mediu al evenimentului, John Rego. Electricitatea necesara concertelor va proveni din surse regenerabile, cum ar fi biocombustibilul. Gazele cu efect de sera emise de avioanele starurilor sau de mijloacele de transport ale spectatorilor vor fi contracarate prin investitii in energie regenerabila si in protejarea padurilor. Anvelopele si rezervoarele vechi de ulei folosite pentru scena din New York vor fi reciclate, iar o parte din pancartele de la Johannesburg vor fi folosite pentru acoperisuri. Pentru a reduce folosirea plasticului, cutiile de hamburgeri de la Londra vor fi facute din amidon comestibil. Pretul biletelor la concertul din Hamburg include o taxa de 0,3 euro pentru absorbirea gazelor care produc efect de sera, iar la Sydney biletul va permite folosirea gratuita a transportului in comun.

Cronologie
» Megaconcerte umanitare

1 aug. 1971: Primul concert de acest gen, organizat de George Harrison la Madison Square Garden, pentru victimele razboiului civil din Bangladesh. Au cantat Ravi Shankar, Ringo Starr, Eric Clapton, Bob Dylan.

13 iul. 1985: Live Aid, dublu concert organizat de Bob Geldof pe stadionul Wembley din Londra si pe stadionul JFK din New York, pentru lupta impotriva foametei din Africa. Intre vedetele invitate au fost David Bowie, U2, Paul McCartney, Madonna, Eric Clapton, Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan, Queen. Concertul a fost urmarit de milioane de telespectatori din intreaga lume. Vanzarile de bilete si de discuri au adus zeci de milioane de dolari.

1988: "Human Rights now! tour", turneu cu 19 concerte in intreaga lume, organizat de Amnesty International cu ocazia celei de-a 40-a aniversari a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Au participat Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Youssou N‘Dour.

21 sept. 2001: Concert de solidaritate cu victimele de la 11 sept. 2001, organizat la New York si Los Angeles, reunind vedete ale muzicii (Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Bon Jovi, Céline Dion s.a.), staruri de cinema (Robert De Niro, Clint Eastwood, Julia Roberts) si sportivi celebri (Muhammad Ali s.a.). Au fost colectate 150 de milioane de dolari.

29 nov. 2003: Concertul pentru victimele SIDA, "Concertul 46664", reuneste la Cape Town, in jurul lui Nelson Mandela (46664 fiind numarul sau de detinut), vedete ca Bono, Johnny Clegg si Beyoncé Knowles si a fost urmarit in direct de milioane de telespectatori.

22 ian. 2005: La Cardiff (Tara Galilor) are loc cel mai mare concert de sprijin organizat in Marea Britanie dupa Live Aid, pentru strangerea de fonduri destinate victimelor tsunami-ului din Asia. Concertul a avut 60.000 de spectatori si s-au strans peste 2 milioane de dolari.

2 iul. 2005: Live 8, zece concerte organizate in lume impotriva saraciei din Africa, manifestare initiata de Bob Geldof ca mijloc de presiune asupra liderilor G8 inainte de summitul din Scotia. 1,5 milioane de persoane i-au vazut si ascultat pe Sting, U2, Paul McCartney, Madonna, Elton John, Stevie Wonder, Youssou N‘Dour.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă