15.7 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Camera Deputaților: Cristian Rizea poate fi reținut, dar nu poate fi...

UPDATE: Camera Deputaților: Cristian Rizea poate fi reținut, dar nu poate fi arestat

UPDATE 16.15: Deputatul PSD Cristian Rizea a declarat miercuri, după ce Camera a respins cererea de arestare preventivă a sa, că s-a dovedit că solicitarea procurorilor a fost prematură. Mai mult, el le-a mulţumit colegilor care „au înţeles că justiţia nu se face cu cătuşe la mâini”, informează Agerpres.

„Aşa cum am spus de la început, s-a dovedit că cererea procurorilor a fost prematură şi mă bucur şi vreau să mulţumesc colegilor mei deputaţi că au înţeles că justiţia nu se face cu cătuşe la mâini. Niciodată nu voi împiedica actul de justiţie. Mă voi prezenta ori de câte ori voi fi convocat de către procurorii DNA şi credeţi-mă că, până la urmă, de fiecare dată am spus-o, am încredere în justiţie, am încredere în sistemul juridic din România şi îmi voi dovedi nevinovăţia”, a spus Rizea, la Parlament. 
 

UPDATE 15,00: Deputatul Cristian Rizea a declarat presei, imediat după votul din plen, că acuzațiile procurorilor împotriva lui sunt vechi de șapte ani, iar singura probă împotriva lui ar fi o declarație a unui denunțător.

Rizea mai susține că, în anul 2014, un dosar împotriva lui ar fi fost clasat de procurori „din lipsă de probe”.

UPDATE 14,45: Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cererea DNA privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Cristian Rizea.

S-au înregistrat 120 de voturi ‘pentru’ şi 105 ‘împotrivă’. În sală au fost prezenţi 243 de deputaţi, iar votul a fost secret cu bile. 

UPDATE 14,00: Deputații au aprobat miercuri, în plen, cererea DNA pentru reținerea deputatului PSD Cristian Rizea.

UPDATE 12,20: Deputatul Cristian Rizea a reclamat miercuri, în plenul Camerei, că procurorii DNA i-au cerut ridicarea imunității înainte ca el să fi reușit să-și consulte avocatul și înainte să fi fost audiat în plen.

Pe de altă parte, Rizea a mărturisit că el urmează să adopte un copil, iar Camera trebuie să decidă dacă acest copil va avea sau nu o familie.

„Înţeleg caracterul delicat al situaţiei juridice în care mă aflu. Pe de altă parte însă, mai ştiu că legea cere analizarea şi unor elemente ţinând de vârstă, pregătire profesională, situaţie familială, legătura cu societatea. Cu toţii ştiţi că am o familie, cu toţii ştiţi că am un copil pe care îl iubesc ca pe ochii din cap. Nu voi invoca situaţia fiului meu pentru a vă impresiona, dar vă pot spune că dacă este ceva care mă face să vreau să trec peste această perioadă dificilă este faptul că am acest copil în vârstă de 2 ani şi jumătate, pentru care vreau să mă lupt şi să-mi demonstrez nevinovăţia. Ceea ce nu ştiţi este că, acum 2 ani şi jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de către mine şi soţia mea. Acest demers, conform legilor din România, se încheie în luna noiembrie a acestui an. Vă las pe dvs să decideţi dacă începând de mâine voi putea sau nu să continui această procedură de adopţie alături de soţia mea şi dacă fiul meu va avea o familie”, a afirmat Rizea în plenul Camerei Deputaţilor. 

El s-a declarat „mâhnit” că, după 16 ani de politică, este confruntat cu o astfel de situaţie. 

„În mod normal, v-aş fi cerut să nu votaţi împotriva intereselor justiţiei şi astăzi vă cer să nu votaţi împotriva intereselor justiţiei, dar vă spun de la început că justiţia nu înseamnă arestări preventive. Justiţia nu înseamnă nesocotirea procedurilor, justiţia nu înseamnă nerespectarea dreptului la apărare, justiţia, în schimb, înseamnă analizarea unor fapte de către un judecător, iar acest lucru se poate face şi fără arestarea mea preventivă”, a precizat deputatul PSD. 

Rizea a mai susţinut că „este inacceptabil” ca, în condiţiile în care nu există niciun fel de probe că ar încerca să se sustragă de la urmărirea penală sau să afecteze buna desfăşurare a procesului penal, să se ceară arestarea sa. 

„Ceea ce este frapant este că în referatul procurorilor sunt considerat pericol pentru ordinea publică. Acest lucru îl apreciez ca fiind inacceptabil, aşa cum apreciez inacceptabil a se crede că vreunul dintre noi, parlamentari ai acestei ţări, am putea fi consideraţi pericol pentru ordinea publică. Se ştie că anumite fapte pot crea în rândul opiniei publice sentimente de revoltă. Se ştie că ordinea publică este ameninţată atunci când se nasc perturbări la nivelul disciplinei publice şi la nivelul ordinii de drept constituţional. Cum poate să afirme cineva că eu, Cristian Rizea, aş fi pericol pentru ordinea publică?”, a mai spus deputatul în faţa colegilor săi. 

––

Deputaţii vor da miercuri votul pe cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a social-democratului Cristian Rizea, informează Agerpres.

„Miercuri, de la 10,00 la 12,00, are loc plenul Camerei Deputaţilor cu dezbateri pe problemele înscrise pe ordinea de zi, de la ora 12,00 la 12,45 se va analiza cererea ministrului Justiţiei şi cele două rapoarte ale Comisiei juridice vizavi de reţinerea şi arestarea domnului Rizea, iar după aceea va fi votul final pe iniţiativele legislative şi două voturi cu bile pe cele două rapoarte ale Comisiei juridice”, a anunţat luni secretarul Camerei, Niculae Mircovici. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat luni cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Cristian Rizea. Acesta este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că poziţia politică a partidului privind votul din plenul Camerei Deputaţilor în cazul lui Cristian Rizea va fi aceeaşi ca şi la celelalte solicitări ale procurorilor. „Poziţia politică a PSD este aceeaşi pe care o ştiţi. A fost votată o dată şi nu a fost schimbată”, a afirmat Liviu Dragnea.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Banca Mondială: Cele mai sărace țări din lume, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii

Cele mai sărace 26 de țări din lume se confruntă cu cea mai precară situație financiară din ultimii 20 de ani, conform unui nou...

Cum să creezi un colț zen în grădina ta cu ajutorul arbuștilor ornamentali japonezi?

Transformarea grădinii tale într-un spațiu de liniște și reflecție este mai ușoară decât ai putea crede, mai ales dacă te inspiri din frumusețea...

Cum se face pălinca de casă: 5 pași pe care trebuie să îi urmezi

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă