10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCamera de comerţ româno-olandeză susţine aderarea României la Schengen

Camera de comerţ româno-olandeză susţine aderarea României la Schengen

Camera de Comerţ româno-olandeză susţine ferm aderarea României la Schengen, benefică pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor, precizând că a subliniat oficialilor olandezi enormele oportunităţi economice şi ar fi în interesul tuturor ca autorităţile de la Haga să le asculte argumentele.

“Aderarea României la zona Schengen ar fi benefică atât pentru libera circulaţie a persoanelor, cât şi a bunurilor. Va facilita astfel comerţul intra-comunitar şi ar putea stimula atractivitatea României pentru investiţiile străine directe în sectoare precum producţia, asamblarea, transportul şi logistica. Olanda este deja cel mai mare investitor străin în România şi suntem de părere că accederea României în zona Schengen ar fi de asemenea în interesul comunităţii olandeze de afaceri, conducând la intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări”, a declarat Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ româno-olandeze (NRCC), citat într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Peter de Ruiter a subliniat că, pe baza discuţiilor organizaţiei cu Ministerul român al Afacerilor Externe, precum şi cu alte autorităţi publice, consideră că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.

“Ţara a făcut investiţii considerabile pentru securizarea graniţelor sale estice şi de sud-vest, în echiparea forţelor de poliţie şi a celor de grăniceri şi vameşi. Consideraţiile politice nu ar trebui să interfereze cu procesul de aderare a României la spaţiul Schengen. Acest lucru ar trebui să fie judecat exclusiv din punct de vedere tehnic”, a adăugat Peter de Ruiter.

El a precizat că NRCC a lucrat în ultimul an cu Ministerul român al Afacerilor Externe pentru a îmbunătăţi percepţia României în Olanda, organizând o serie de întâlniri cu factori cheie de răspundere olandezi şi prezentând argumentele României.

“Organizaţia noastră a subliniat în permanenţă oficialilor olandezi, precum şi marilor investitori olandezi, enormele oportunităţi economice pe care le oferă România în diferite sectoare precum transportul şi logistica, agricultura, energia, managementul apelor menajere şi utilităţile. Suntem de părere că ar fi în interesul tuturor ca autorităţile de la Haga să ne asculte argumentele”, a declarat Richard Reese, directorul executiv al NRCC.

Şi organizaţia Dutch Romanian Network, a oamenilor de afaceri olandezi din România, s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului din Olanda de a respinge intrarea României în zona Schengen.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă “promisiunea a fost încălcată”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că Olanda şi Finlanda nu s-au comportat european în legătură cu intrarea României în Schengen, menţionând că partea română nu va proceda aşa, ci va susţine Olanda la viitorul Consiliu European, unde această ţară are anumite priorităţi.

Înaintea deciziei de la Consiliul JAI, preşedintele Traian Băsescu spunea că România a îndeplinit condiţiile de aderare la spaţiul Schengen.

“Sigur, avem probleme cu justiţia, cu frontiera, cu multe, ne zbatem să le rezolvăm, dar acestea sunt în partea politică şi nu în criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen. Sigur, te poţi aştepta la un guvern susţinut de o fracţiune extremistă, de extremă-dreaptă, antieuropeană să aibă şi astfel de poziţii, dar guvernul olandez trebuie să înţelegă că nu poate fi sacrificată politica de consolidare a UE de dragul unor extremişti”, a declarat şeful statului.

Totodată, el a mai spus că, dacă în România ar fi atâta corupţie, reclamată de Olanda, nu ar mai exista atâţia investitori olandezi în ţara noastră.

“Faptul că Olanda nu are argumente este dat chiar de comunitatea de afaceri. Olanda este cel mai mare investitor în România. Dacă era corupţia atât de mare şi justiţia funcţiona atât de prost, cum ar fi investit olandezii 11 miliarde de euro în România?”, a adăugat Traian Băsescu.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă