13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecial"California Dreamin" a luat trofeul "Anonimul"

“California Dreamin” a luat trofeul “Anonimul”

» Gala de premiere a celei de-a patra editii a festivalului de la Sfantu Gheorghe nu a fost diferita de precedentele. S-a desfasurat repede – s-au anuntat premiile, s-au proiectat cateva secvente din filmele premiate, s-a cantat putin si finalul a fost asigurat de un foc spectaculos de artificii.

» Lungmetrajul "California Dreamin’ (nesfarsit)" al regizorului roman Cristian Nemescu a obtinut doua premii la Anonimul: Trofeul festivalului si Premiul publicului.

» Filmului lui Cristian Nemescu nu i s-a facut o cat de mica prezentare in care sa se spuna ca "Anonimul" a fost ultimul festival la care regizorul a fost prezent, cu nici zece zile inainte sa moara.

De doua ori s-a urcat monteurul Catalin Cristutiu pe scena pentru a primi cele doua premii pe care le-a luat "California Dreamin’ (nesfarsit)". "As fi preferat sa nu vin eu sa ridic premiul, dar asta e si o promisiune de profesionalism si umanitate cu care trebuie sa fac de acum inainte cinema, asa cum am invatat de la Cristian", a spus el cand a preluat din mainile Marinei Grasic Trofeul Anonimul (presedinta juriului tocmai exclamase ca e mai greu ca Oscarul, ea fiind producatoarea lui "Crash" de Paul Haggis si stiind cat cantareste un Oscar).

"Cristian a vrut sa faca un film cu eleganta, dar care sa placa si publicului"
Anterior, cand a primit Premiul publicului, Cristutiu spusese: "Imi pare bine ca filmul a luat acest premiu pentru ca asta a fost si pariul. Cristian a vrut sa faca un film cu eleganta, dar care sa placa si publicului". Dovada ca publicul a iubit filmul nu e numai votul sau, dar si aplauzele si uralele care au rasplatit prestatia echipei, dar care l-au omagiat postum si pe regizorul care cu un an in urma se afla la Sfantu Gheorghe. Premiile primite de "California Dreamin’" au mai echilibrat nefericita optiune a organizatorilor de a programa inaintea proiectiei din camping cu filmul lui Cristian Nemescu concertul vesel si exuberant (reusit altminteri) cu Nightlosers. Cu aceeasi ocazie, filmului lui Cristian Nemescu nu i s-a facut o cat de mica prezentare in care sa se spuna ca Anonimul a fost ultimul festival la care Cristian Nemescu a fost prezent cu nici zece zile inainte sa moara, iar la final, obisnuita sesiune de intrebari si raspunsuri (la care trebuia sa participe Catalin Cristutiu) n-a mai avut loc, nu se stie de ce. Festivitatea de premiere de sambata nu a fost diferita de precedentele trei. S-a desfasurat repede – s-au anuntat premiile, s-au proiectat cateva imagini filmate in cursul festivalului, precum si secvente din lungmetrajele premiate, s-a cantat putin si finalul a fost asigurat de focul de artificii spectaculos, desfasurat pe acelasi fundal sonor ca si in anii trecuti. Au fost si mici pete de culoare: cardul de copii asezati pe jos, singurii care le raspundeau celor care spuneau un "buna seara" in microfon, elvetienii (sau nu) care au strigat "Vive la Suisse!" cand pe scena a urcat presedintele juriului de animatie, elvetianul Clemens Steiger, sau Irina Margareta Nistor, membra a juriului de lungmetraj, care a anuntat si un "cancan": Andi Vasluianu, interpret in "California Dreamin’", se bucura cu atat mai mult cu cat in aceeasi zi cu festivitatea de premiere a avut loc si nunta lui (nas fiindu-i Corneliu Porumboiu). Alexandru Mavrodineanu n-a putut veni sa-si ridice premiul de la scurtmetraj pentru ca deja plecase la mitingul aviatic de la Tuzla, dar l-a rugat pe un alt cineast, Gabriel Achim, sa-i ridice premiul. Iar acesta a spus dezinvolt: "Nu mi-a spus sa va transmit nimic, dar daca-i vine vreo idee, o sa vin inapoi si va spun".

Bilantul editiei
S-a terminat festivalul, se trage linia si se aduna (sau se scade). O facem si noi. Valoric, selectia ni s-a parut mai buna decat anul trecut, mai ales in ce priveste lungmetrajele. (In ultimii doi ani, ea a revenit in sarcina lui Alex Leo serban.) Publicul a fost si el mai numeros si parca si mai viu. Organizarea insa mi s-a parut mai laxa ca anul trecut, si ma refer nu doar la gafele de la proiectiile filmelor lui Cristian Mungiu si Cristian Nemescu, ci si la faptul ca, in cele trei sali, filmele de la toate cele trei sectiuni competitive nu au beneficiat de subtitrare in romana. Printre punctele bune, se numara ideea de a proiecta scurtmetraje si in camping, chiar daca astfel se imping proiectiile pana dimineata.
Revin insa la ideea ca o competitie in care sa aduni filme deja premiate la mari festivaluri (Cannes, Berlin etc.) nu e corecta, acestea ar putea alcatui o sectiune paralela. Mult mai interesanta ar fi ideea initiala a festivalului, aceea de a asigura o competitie intre lungmetraje de debut sau al doilea film, neaparat independente, ca sa se respecte numele festivalului.

» Premiile celei de-a IV-a editii

Sectiunea Lungmetraj
Trofeul Anonimul (10.000 USD) – "California Dreamin’ (nesfarsit)" de Cristian Nemescu

Premiul pentru regie (5.000 USD) – Andrei Zviaghintev, "The Banishment" (Rusia)

Premiul pentru imagine (2.000 USD) – "The Banishment"

Premiul Special al Juriului – Elio Germano pentru rolul din "Mio fratello e figlio unico" de Daniele Luchetti (Italia) si Hannah Herzsprung pentru rolul din "Vier Minuten" de Chris Kraus (Germania)

Premiul Publicului – "California Dreamin’ (nesfarsit)" de Cristian Nemescu

Sectiunea
Scurtmetraj fictiune
Cel mai bun film – "Before the Wind Blows" de Samer Najari (Canada)

Premiul Special al Juriului
"Ovidiu Bose Pastina" –
"The T-shirt" de Hossein Martin Fazeli (Cehia)

Premiul Special al Juriului – "Lectia de box" de Alexandru Mavrodineanu (Romania)

Premiul Publicului – "Save the World" de David Casals – Roma (Marea Britanie – Spania)

Sectiunea
Scurtmetraj animatie
Cel mai bun film – "Tiger" de Guilherme Marcondes (Brazilia)

Cele mai citite

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă