11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCăldura îi arde rău la buzunare pe arădeni

Căldura îi arde rău la buzunare pe arădeni

Valoarea facturilor de încălzire a crescut exagerat la Arad, iar oamenii spun că nu îşi mai permit să le achite.

 

Arădenii plătesc căldura din calorifere la preţuri exorbitante. În luna ianuarie, facturile la căldură au crescut cu 38%, iar populaţia Aradului a trecut la măsuri extreme: stă în locuinţe în frig, cu caloriferele închise şi se încălzeşte la gazul de la aragaz. Facturile au crescut ca Făt-Frumos din poveste, pentru că au fost eliminate total subvenţiile la gigacalorie, iar sistemul de producere şi transport al energiei termice este învechit şi are multe pierderi. Conform unui document al CET, pentru a face faţă cheltuielilor cu căldura, arădenii ar trebui să aibă un venit pe familie de 3.994 lei/lună.

Proiect de subvenţionare a căldurii

Populaţia Aradului se plânge că nu mai face faţă facturilor la întreţinere. Mulţi nu-şi mai permit să deschidă repartitoarele la căldură şi se încălzesc cu căldura emanată de ţevile care le străbat apartamentele şi cu gazul de la bucătărie. Şi aşa, la un apartament cu două camere, factura la întreţinere depăşeşte cu mult două milioane de lei. Acest lucru se întâmplă la Arad pentru că a fost eliminată total subvenţia la gigacalorie, iar sistemul de producere şi transport al energiei termice este vechi de zeci de ani. Arădenii plătesc astfel pierderile din sistem şi închid caloriferele.

Doi consilieri locali, Claudiu Cristea şi Camelia Răsunoiu, au iniţiat “Proiectul de hotărâre privind diminuarea costurilor pe care le au de suportat arădenii racordaţi la sistemul cen­tralizat de încălzire”. Consilierii locali municipali, majoritatea PDL, au considerat acest proiect ca un afront adus primarului Gheorghe Falcă. La fel au procedat şi angajaţii Primăriei, care au lăsat proiectul care prevedea totuşi subvenţionarea gigacaloriei arădenilor, să dospească. După aproape o lună, după ce consilierul local Claudiu Cristea a anunţat oficial că-l va acţiona în instanţă pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe primarul Falcă, proiectul a fost reluat. „Soluţia noastră este legală, rezonabilă pentru că nu s-a cerut revenirea la preţul vechi, realizabilă, chiar dacă suntem în februarie, se poate aplica lunilor de la sfârşitul acestui an, tehnic vorbind, nu are nici un viciu de procedură. De asemenea este sustenabilă de către populaţie şi sustenabilă financiar, fiind vorba de doar 1,1% din buget”, a explicat Claudiu Cristea, consilier PNŢCD. De fapt, proiectul de hotărâre al celor doi consilieri propune eliminarea treptată a subvenţiei la căldură, pe perioadă între trei şi cinci ani. Municipalitatea ar subvenţiona gigacaloria cu 30 de lei, ceea ce s-ar resimţi în buzunarele arădenilor care plătesc pentru o gigacalorie 307,42 de lei, unul dintre cele mai mari preţuri din ţară. „Principiile demersului nostru sunt susţinute şi de către un document intern recent al CET, care vorbeşte de stabilirea unui preţ al facturii la încălzire ca 10% din bugetul lunar al unei familii. În actualele condiţii de preţ stabilite de Primărie, venitul minim ar trebui să situeze la 3.994 lei/lună”, a explicat Claudiu Cristea. El spune că puţine familii din Arad au aceste venituri, iar căldura din calorifere îi „arde” pe arădeni la buzunare.

Primăria refuză subvenţia pentru că arădenii sunt oameni bogaţi

În timp ce primarul Aradului spune că arădenii sunt oameni bogaţi şi îşi pot permite asemenea preţuri, dar şi taxe şi impozite locale majorate la maxim, arădenii îngheaţă prin blocuri. Numărul asociaţiilor de proprietari datornice la CET creşte, de la o zi la alta. În vara anului trecut, 400 de asociaţii au avut datorii, iar acum numărul lor este mult mai mare. „Am solicitat ca o subvenţie de 30 de lei să fie asigurată din bugetul lo­cal. Nu am cerut ca preţul gigacaloriei să revină la 224 de lei. Totuşi, subven­ţia poate fi eliminată treptat, iar Pri­măria are posibilitatea de a subvenţiona diferenţa de preţ de la 307  la 277 de lei. Chiar dacă primarul a catalogat solicitarea noastră drept populistă, consider că această corecţie poate fi operată” , a declarat Claudiu Cristea.

Cu toate că 60% dintre arădeni beneficiază de căldură scumpă de la CET Arad, la dezbaterea publică pe baza proiectului celor doi consilieri, au venit doar trei persoane. Mulţi dintre cei care ar fi venit spun că toate aceste dezbateri sunt timp pierdut, pentru că în Consiliul Local municipal PDL are majoritate şi orice iniţiativă a primarului Falcă este votată fără probleme.  Text Box:

Taxe şi impozite mari

Disciplina de partid în PDL a funcţionat şi în alte situaţii. Astfel, nu a fost votată nici hotărârea de Consiliu Local municipal de scădere a taxelor şi impozitelor locale, deşi municipalitatea a încheiat doi ani cu excedent bugetar. În luptele lor politice, arădeanul de rând, plătitor de taxe şi impozite, nu contează.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă