20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCădere istorică a aurului

Cădere istorică a aurului

Aurul pierde din valoare, metalul preţios suferind la New York cea mai puternică cădere din ultimii 30 de ani, ajungând la cel mai jos nivel pe o piaţă minată, ­asemenea ­celorlalte pieţe de ­materii prime, de ­încetinirea economică a Chinei şi de percepţia unei scăderi a riscului inflaţionist.

Pe piaţa new-yorkeză a Comex, cea mai importantă ca volum, căderea într-o singură şedinţă s-a apropiat de 10%, cea mai importantă din ultimele trei decenii. Metalul galben nu a mai suferit o astfel de pierdere la o şedinţă americană din 28 februarie 1983. La Londra, uncia a terminat la 1.395 dolari la fixingul de seară, înregistrând o scădere de 9,15%. Aurul este şi victima anunţării vânzării unei părţi a stocului de metal galben deţinut de Cipru.

Cursul aurului s-a stabilizat ieri dimineaţă după ce scăderea a şocat întreaga lume. Dincolo de căderea aurului, deosebit de apreciat de investitori în vremuri de incertitudine, ziua s-a dovedit istorică în termeni de participare, cu peste 620.000 de schimburi privind contractul din iunie. „În SUA, niciodată Comex nu a mai cunoscut un astfel de nivel de schimburi într-o şedinţă de la debutul curtajului de opţiuni la termen”, la 31 decembrie 1974, a declarat Damon Leavell, purtător de cuvânt al Comex. Comex, sau Commodity Exchange, este o filială a operatorului CME Group, numărul unu mondial al curtajului de derivate. În total, în ultimele două şedinţe, aurul a pierdut peste 200 de dolari pe uncie, un alt record al celor două zile din ultimii 40 de ani în SUA.

Bulversare pe piaţa materiilor prime

Aurul cade concertat cu restul pieţei materiilor prime, de la petrol brut până la cupru, trecând prin argint, după anunţul din noaptea de duminică spre luni a unei încetiniri neaşteptate a creşterii chineze în primul trimestru. Produsul intern brut al gigantului asiatic s-a stabilit la 7,7% în ritm anual pentru primele trei trimestre ale anului 2013, luând prin surprindere analiştii care mizau pe o creştere accelerată, cu un PIB de 8%. Dar, arată experţii, această decepţie nu este decât un pretext pentru continuarea unei mişcări de scădere a preţului metalului galben, început foarte accentuat săptămâna trecută. „Un mare număr de persoane încercau să se debaraseze de părţile lor la preţuri mari şi s-au aflat în situaţia unei scăderi. Aurul crescuse prea rapid şi prea sus”, arată Bart Melek, strateg pentru materii prime la TD Securities.

Cu o creştere cvasi-irezistibilă de la începutul anului a pieţei americane de acţiuni, care, cu concursul financiar enorm al Fed, a antrenat o cursă cu recorduri istorice de la debutul lunii martie, investitorii încercau ­să-şi revizuiască priorităţile. Un reprezentant al unei bănci italiene arată că „oamenii se întrebau dacă un actif este sigur din ce în ce mai mult şi înclinau spre acţiuni, chiar dacă Wall Street nu era foarte performant în acest moment”.

Pe de o parte, semnele unei încetiniri a activităţii economice chineze şi o serie de indicatori pesimişti în SUA după începutul lunii aprilie au accentuat temerile unei „supraîncălziri” şi a riscului inflaţiei. Or, riscul inflaţionist este unul dintre motoarele esenţiale ale achiziţiei de active considerate sigure în mod tradiţional, cum este aurul.

Actorii acestei pieţe explică degringolada prin perspectiva de a vedea Fed (Rezerva federală americană) modificând, până la finele anului, politica sa monetară prin reducerea injecţiilor sale de lichidităţi pe pieţe, care în ultimele luni au constituit unul dintre motoarele creşterii, alimentând o mişcare inflaţionistă, contra căreia aurul permitea o asigurare.

Cele mai citite

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...
Ultima oră
Pe aceeași temă