15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCAB decide dacă cele 10 persoane din Călăraşi implicate în dosarul fraudelor...

CAB decide dacă cele 10 persoane din Călăraşi implicate în dosarul fraudelor bancare rămân în arest

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) va decide, vineri, dacă admite recursul celor zece persoane implicate în dosarul fraudelor bancare la decizia prin care au fost arestate de Tribunalul Călăraşi, potrivit Agerpres.

Magistraţii i-au ascultat vineri pe inculpaţii Adrian Ruse, Florian Răsuceanu, George Radu, Victor Fotache, Ionel Matei, Adrian Botev, Nicolae Moga, Florian Lazăr, Dorel Cristescu şi Niculina Tănase, care au cerut cercetarea în libertate şi impunerea unei măsuri mai blânde, cum ar fi interdicţia de a părăsi ţara.

Judecătorii Tribunalului Călăraşi au emis pe 3 noiembrie mandate de arestare preventivă de 29 de zile pe numele a zece persoane implicate în dosarul fraudelor bancare.

Procurorii DIICOT au efectuat pe 1 noiembrie 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Citeşte şi „Reţeaua bancherilor”, mai mult mit decât realitate

Procurorii au reţinut 33 de persoane, acuzate de înşelăciune şi spălarea banilor, printre acestea aflându-se Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE (Direcţia de Informaţii Externe).

În schimb, Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, va fi cercetat în libertate.

Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

Învinuiţii au obţinut în mod ilegal de la MECMA, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de liderii grupării.

Activitatea grupării a fost sprijinită de Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi ai MECMA, şi Florian Dragoş Diaconescu.

După începerea anchetei, MECMA a anunţat că angajaţii instituţiei implicaţi în acest caz au fost suspendaţi din funcţie.

Este vorba de Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Mihai Grigoroiu, fost şef serviciu din 2009 în cadrul Organismului Intermediar pentru IMM, exercitând temporar funcţia de director general adjunct la Autorităţii de Management POS-CEE, Ionuţ Cătălin Roşu, auditor asistent în cadrul Serviciului de Audit Public Intern al OIIMM, şi Mihail Andrei Atanasiu, consilier asistent la Direcţia Generală Mediu de Afaceri a OIIMM.

La rândul său, BCR a transmis că a sesizat DIICOT în trimestrul II al acestui an cu privire la existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa (sud) şi Bucureşti.

“Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei româneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor”, a precizat BCR într-un comunicat.

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă