2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialUPDATE: Un director de colegiu și două profesoare, REȚINUȚI, în cazul fraudelor...

UPDATE: Un director de colegiu și două profesoare, REȚINUȚI, în cazul fraudelor de la bacalaureatul din 2013

UPDATE: Directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, și alte două profesoare de la Liceul cu Program Sportiv și de la Colegiul Nenițescu, din Buzău, au fost reținuți, miercuri, pentru 24 de ore, în dosarul fraudei la bacalaureat, potrivit Mediafax

Cei trei au fost scoși în cătușe din sediul Parchetului Tribunalului Buzău și urmează să fie introduși în arestul Poliției.

Cele două profesoare ar fi desfășurat activitate de secretariat în timpul bacalaureatului și sunt acuzate de abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare. Alţi trei profesori au fost puşi sub control judiciar în acest caz.

———

Mai mulți profesori și directori ai unor licee din județul Buzău, implicați în desfășurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, au fost audiați, miercuri, la Parchet, într-un dosar de corupție informează Mediafax.

Dosarul în care au fost audiați profesorii a fost disjuns din cel în care a fost trimis în judecată fostul director al unui liceu din Vernești.

în această cauză ”se fac cercetări față de mai multe cadre didactice care au făcut parte din Comisia de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013 și care au avut calitatea de profesori corectori”, aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale, potrivit reprezentanților Parchetului.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizată la Liceul cu program sportiv din municipiul Buzău, care a fost Centrul de Evaluare Zonală din județ.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care fostul director al liceului din Vernești Viorel Miriţescu a fost trimis în judecată după ce ar fi bătut un tânăr care l-a denunţat pentru că i-ar fi cerut mită să-l ajute să promoveze bacalaureatul.

Fostul director al Liceului Teoretic Vernești Viorel Mirițescu, secretarul-șef al unui liceu buzoian Mărioara Milea, Stoicescu Adrian și Stoicescu Marian au fost trimiși în judecată de procurorii buzoieni, fiind acuzați de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, loviri și alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Viorel Mirițescu, la acea dată director la Liceul Tehnologic din comuna Vernești, a primit, printr-un intermediar, o sumă de bani de la o persoană pentru a interveni în vederea promovării de către acea persoană a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Mirițescu a primit de la o altă persoană o sumă de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematică la examenul de bacalaureat din aceeași sesiune.

În luna noiembrie 2014, Mirițescu a agresat fizic persoana care îi remisese suma de bani prin intermediar, producându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale. Totodată, el a împiedicat acea persoană să părăsească locul în care se afla.

În luna august 2014, inculpata Mărioara MIlea, secretar șef la o instituție de învățământ din municipiul Buzău, a pretins și primit bani de la unul din candidații la bacalaureat, pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării probei la disciplina de limba și literatura română a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Inculpatul Stoicescu Marian a pretins, în anul 2013, bani de la aceeași persoană – candidat la susținerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, susținând că va interveni prin Viorel Mirițescu pentru promovarea probelor, iar inculpatul Stoicescu Adrian i-a dat lui Mirițescu suma de bani primită de la acel candidat.

În același mod, Stoicescu Adrian a primit de la un alt candidat o sumă de bani, lăsând să se înțeleagă că poate interveni pentru obținerea unei note de promovare la disciplina matematică de la examenul de bacalaureat din aceeași sesiune.

Anchetatorii au făcut mai multe percheziții, miercuri dimineață, la locuințele unor cadre didactice și ale unor directori de licee din județul Buzău, potrivit unor surse judiciare.

În urma descinderilor, cei vizați au fost ridicați și duși la audieri, la Parchetul Tribunalului Buzău.

Cele mai citite

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani din ultimul secol a murit

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani a încetat din viață la vârstă de 100 de ani. Anunțul a fost...

CSA Steaua, răpusă de Corvinul, chiar în Ghencea

Corvinul Hunedoara a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 1-0, în Ghencea, într-un meci din etapa a 15-a a Ligii a II-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă