17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBursa si bugetul de austeritate

Bursa si bugetul de austeritate

Au aparut deja primele cifre din proiectul bugetului tarii pentru anul 2009 si urmeaza ca acesta sa fie mai intai discutat cu partenerii sociali (sindicatele si patronatele) si dupa aceea propus Parlamentului.

Am aflat ca va fi un buget auster si ca pentru acoperirea deficitului bugetar, de circa 7 mld. euro, Romania are nevoie de finantare. La acest punct exista mai multe variante: pe de o parte, din rezervele Ministerului Finantelor detinute de BNR; pe de alta parte, din imprumuturi externe, excluzandu-se – dupa unele opinii – un acord cu Fondul Monetar International, nici macar unul stand-by. Potrivit fostului premier Calin Popescu Tariceanu, ar exista circa 11 mld. euro pe care i-a avut la dispozitie AVAS din privatizarile realizate si care pot fi folosite la bugetare. (Sincer, asa ceva va surprinde pe oricine nu cunoaste maniera in care se gestioneaza bugetul unei tari, insa un cunoscator in domeniu va sesiza ca actualul Guvern nu putea sa nu ia in balanta toate veniturile si cheltuielile anului 2008.)

Dintre cifrele bugetului prezentat de Guvern, sunt multe date interesante, insa cred ca merita sa evidentiem cateva aspecte principale: 1) reducerea drastica a cheltuielilor bugetare la nivelul celor planificate pentru asigurarea deficitului bugetar planificat, de 2% din PIB; 2) din 51 mld. euro pentru cheltuieli bugetare, 10 mld. euro sunt destinate in special investitiilor pentru sprijinirea cresterii economice a Romaniei, prognozata la 2,5% din PIB; 3) propunerile de modificare a Codului fiscal se vor face pana in martie 2009, dar punerea in aplicare va fi de abia peste 6 luni de la aprobare. Semnificativ in ce priveste sursele de finantare este si faptul ca anul 2008 a adus doar 200 mil. euro absorbite din cele 3,1 mld. euro, fonduri structurale europene ce au fost puse la dispozitia Romaniei. Asta, din cauza managementului pe proiecte foarte slab (vom da la o parte pierderile la contractele deja incheiate datorita cursului nefavorabil euro/leu).

Vorbind de Bursa de Valori de la Bucuresti, este mai mult decat evident ca jucatorii sai din ultimele zile actioneaza mai mult sub impulsul perceptiei fata de rezultatele nefaste ale activitatii guvernului trecut, dar si fata de slaba incredere in Guvernul actual – prins in clestele unei recesiuni fara precedent, cu efecte directe in mersul economiei interne –, a carui actiune se lasa mult asteptata.
Va sti pana la urma Guvernul Boc sa gestioneze bine actuala criza economica? Bursa spune, de cateva zile bune, un NU categoric. Ramane de vazut ce va aduce nou punerea in aplicare a acestui buget, mai ales ca primul trimestru va trece repede (pana la deschiderea liniilor de creditare noi va mai trece ceva timp).

Pana atunci sa analizam ceva mai profund cum se manifesta perceptia investitorilor autohtoni, care mai sunt activi in piata de actiuni. Graficul saptamanal care ne va ajuta in aceasta tentativa este unul comparabil intre doi indici interni, BET si BET-FI, al caror comportament din ultimii 5 ani evidentiaza subiectul nostru.
In primul rand, evolutia relativa a celor doi indici se aseamana numai prin faptul ca fata de 30 ianuarie 2004 (exact acum 5 ani) cresterea este de 0%. Totodata, acestea au atins maximul istoric in saptamana 20 iulie 2007, insa cu valori total diferite: peste 920% la BET-FI (de la 9.088 la 93.151 puncte) si 344% la BET (de la 2.391 la 10.634 puncte). Putem aprecia aceasta tendinta de crestere solida prin cresterea economica a perioadei, inclusiv dupa aderarea Romaniei la UE, confirmata prin semnalele pozitive ale indicatorului MACD (1695/7791) si DMI (64,88/40,33).

Recesiunea economica, inclusiv din tarile UE, a fost importata puternic pe piata noastra, care a resimtit si va resimti categoric retragerea marilor investitori straini, printr-o depreciere continua de 88,76% la BET-FI (de la 93.151 la 10.463 puncte) si de 78,33 % la BET (de la 10.634 la 2.304 puncte – sub nivelul din 30 ian. 2004). Deficitele bugetare si de cont curent din 2008, precum si perspectivele economiei romanesti pentru anul 2009 au "ajutat" la caderea indicilor cu inca 25% pentru BET-FI si 26,2% pentru BET, cu peste 15% in minus fata de indicii burselor puternice (indicele american S&P 500 scade doar cu 9,7%).
Consider ca numai daca vom obtine rezultate macro bune, pe baza unui program credibil si autentic de guvernare, inclusiv prin atragerea masiva a investitorilor straini, vom putea spune ca exista o luminita, iar aceasta poate aparea mai devreme decat prognozele facute de analistii straini privind stabilizarea recesiunii globale in tarile puternic afectate, adica la mijlocul anului 2010.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă