15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialBursa peştelui, o investiţie controversată

Bursa peştelui, o investiţie controversată

Autorităţile vor să combată braconajul generalizat din pescăriile Deltei Dunării cu o investiţie europeană de 20 milioane de euro, despre care specialiştii spun că nu va avea eficienţă. Conform unui raport publicat recent, 75 la sută din peştele capturat în Deltă ajunge pe piaţa neagră. Pescarii din această zonă au fiscalizat, anul trecut, 2.090 tone de peşte, iar pe piaţa neagră ar fi ajuns peste 5.000 de tone.

Victor Tarhon, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a declarat că „braconajul piscicol din Deltă va putea fi diminuat prin realizarea unei burse a peştelui pe care se vor tranzacţiona transparent toate capturile”.

Bursa peştelui, funcţională anul viitor

Aurel Dinu, director la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), a declarat că proiectul bursei de peşte pentru Delta Dunării este gata. „Este vorba de o investiţie de 20 milioane de euro, fonduri alocate de UE prin Programul Operaţional de Pescuit, care va fi finalizată până în iulie 2012. Pentru bursa care va funcţiona în Tulcea vor fi realizate construcţii specifice pe un teren de peste 9.000 metri pătraţi, pus la dispoziţie pentru acest proiect de Primăria Tulcea, şi 15 puncte de colectare a peştelui în Deltă, cinci pe mal şi 10 pe pontoane”, a spus acesta.

Iniţiativa de a construi o bursă a peştelui în Deltă a apărut acum cinci ani şi i-a aparţinut lui Gheorghe Ştefan, preşedintele de atunci al ANPA. Ministerul Agriculturii nu a reuşit, până acum, să acrediteze unitatea de management pentru atragerea banilor din Fondul European de Pescuit şi din acest motiv, din 2007, nu s-a cheltuit nici un euro din 300 milioane fonduri structurale alocate de UE pescăriilor din România. ANPA şi Consiliul Judeţean Tulcea au resuscitat proiectul bursei peştelui, numai că, de anul acesta, resursele piscicole din Deltă au trecut din administrarea ANPA la ARBDD, iar această din urmă instituţie nu este prea interesată de acest proiect.

Pescarii vor bursă electronică

Dan Verbina, preşedintele celei mai mari asociaţii de pescari din Deltă, care cuprinde peste 80 la sută din pescarii respectivi, spune că proiectul în forma iniţiată de ANPA este aberant. „Se prevede ca tot peştele capturat în Deltă să fie transportat, proaspăt, în depozitele frigorifice ce urmează să fie construite la Tulcea cu bani europeni. Transportul respectiv presupune dotări costisitoare pentru păstrarea în stare proaspătă a peştelui, la acestea se adaugă cheltuielile de depozitare la bursă şi comisioane de tranzacţionare. Astfel, preţul peştelui va urca foarte mult şi va fi nevandabil.

Noi am propus înfiinţarea unei burse electronice la care să fie conectate toate cherhanalele, care costă de zeci de ori mai puţin. Nu ar mai fi nevoie de construcţii, de mijloace navale şi auto de transport, ci doar de o reţea de calculatoare legate prin internet. Bursa electronică nu a fost acceptată de autorităţi”, a declarat acesta.

Interese financiare

Asociaţiile de pescari acuză ANPA şi Consiliul Judeţean Tulcea de interese financiare care ar sta în spatele acestui proiect de 20 milioane de euro. Pescarii spun că, dacă s-ar dori cu adevărat organizarea unei burse a peştelui în Portul Tulcea, nu ar fi nevoie de realizarea unor investiţii de 20 milioane de euro pentru încărcarea şi descărcarea peştelui şi a unor spaţii frigorifice în portul respectiv, pentru că o firmă privată are astfel de dotări realizate tot cu fonduri europene.

Conform proiectului ANPA aflat în curs de evaluare la unitatea de management a Ministerului Agriculturii, zece din punctele de colectare ale viitoarei burse a peştelui din Deltă vor fi amenajate pe pontoane care aparţin firmei Navrom Galaţi, în acţionariatul căreia se află şi liderul deputaţilor PDL Mircea Toader. Respectivele pontoane nu mai sunt utilizate de câţiva ani de firma Navrom şi ar urma să fie achiziţionate de ANPA, pentru a fi amenajate în ele cherhanale ale bursei peştelui.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă