18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialBuhusi, un oras in care copiii nu mai vor sa se nasca

Buhusi, un oras in care copiii nu mai vor sa se nasca

Pana in urma cu vreo doua decenii, nu exista harta economica a tarii in care sa nu fie mentionat si orasul Buhusi din judetul Bacau. Exista aici o fabrica de postav, cea mai mare din Europa, chiar pe la inceputul secolului trecut, in care lucrau nu numai toti oamenii din oras, dar si alte cateva sute de prin comunele limitrofe.
Numarul celor care mai lucreaza acum in ceea ce a mai ramas din vechea fabrica poate fi socotit pe degete, iar saracia in care se zbate intregul oras este crunta. Unul din doi barbati buni de munca e plecat la lucru in strainatate, iar din bruma de oameni care au mai ramas sa isi duca traiul in acest oras vreo cinci sute sunt someri, iar vreo mie traiesc de azi pe maine din ajutorul social. De cativa ani buni, sistemul centralizat de furnizare a agentului termic a intrat in colaps, dupa debransarile masive de la retea ale buhusenilor, iar putinii locuitori care au mai ramas sa traiasca in apartamentele ce inca nu au fost parasite se incalzesc la resouri electrice sau la flacara de la aragaz.

Statut de zona defavorizata refuzat

Decaderea orsului a inceput prin 1995, o data cu masivele restructurari de personal de la Stofe Buhusi. In 1998, conducerea de atunci a orasului a solicitat chiar acordarea statutului de zona defavorizata, insa acesta a revenit in cele din urma Comanestiului, localitate aflata in celalalt capat al judetului.
Trei ani mai tarziu, solicitarea a fost repetata, insa a fost din start respinsa din cauza faptului ca rata somajului nu depasea media pe tara. De fapt, cifrele nici nu aveau cum sa arate altfel, cata vreme o buna parte din cei care nu aveau de lucru iesisera din perioada de acordare a ajutorului de somaj si, ca atare, nu mai erau trecuti in nici o evidenta sau isi luasera lumea in cap si au plecat sa munceasca pe alte meleaguri. Se intorc doar de Pasti sau de Craciun, iar cand pleaca inapoi la lucru ii iau cu ei si pe cei din familie ramasi acasa.

Maternitatea, desfiintata din cauza natalitatii extrem de scazute

Ca orasul se depopuleaza incet, dar sigur o dovedesc si datele statistice. Anul trecut, in Buhusi nu s-au nascut decat o suta de copii. Asa se explica de ce, in urma cu cateva zile, administratia locala a fost nevoita sa renunte la sectia de nou-nascuti ce functiona in cadrul spitalului orasenesc. "Nu era rentabil, erau cheltuieli foarte mari. Si, la drept vorbind, nici medicii nu prea s-au inghesuit sa vina in Buhusi. Cine avea de facut un consult tot la spitatul din Bacau mergea", spune, cu o sinceritate dezarmanta primarul orasului, Ionel Turcea. Edilul orasului mai adauga faptul ca, de fapt, sectia nu a fost chiar desfiintata, ci transformata intr-o alta sectie, de neurologie. "In felul acesta am reusit, totusi, sa salvam spitalul, pentru ca legea spune ca, daca intr-o astfel de unitate medicala nu sunt minimum cinci sectii, trebuie sa fie transformata in centru de zi. Cat despre mamele care asteapta un copil, acestea vor merge, de acum, sa nasca la maternitatea din Bacau, pentru ca este cea mai apropiata", mai explica primarul Turcea. Oricat de grea ar fi insa situatia in Buhusi, Ionel Turcea tot crede ca lucrurile se vor indrepta mai devreme sau mai tarziu. "Avem multa forta de munca necalificata care incepe, de acum, sa fie cautata, mai ales in constructii. In plus, se construiesc acum o serie de unitati economice care vor aduce in Buhusi circa o mie de locuri de munca", mai spera edilul orasului.    

Cele mai citite

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...

Cresc salariile la unii bugetari. Alți bugetari amenință că fac grevă

Unele categorii de bugetari vor beneficia de salarii majorate, conform unei viitoare Ordonanțe de Urgență. Guvernul Ciolacu are, printre documentele de pe ordinea de zi...

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă