22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialBudapesta: Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă împotriva lui...

Budapesta: Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă împotriva lui Viktor Orban

Străzile Budapestei au fost umplute luni seara de zeci de mii de persoane care au protestat faţă de politica premierului Viktor Orban.

Potrivit Mediafax, această "Zi a indignării" a fost ultima dintr-o serie de manifestaţii care au început luna trecută contra unui proiect de lege privind taxarea utilizatorilor de Internet în Ungaria.

Pus sub presiune şi aspru criticat de Washington şi Bruxelles, Orban a anunţat la sfârşitul lunii octombrie retragerea acestui proiect de lege controversat.

Potrivit unui fotograv al AFP, la manifestaţia au participat aproximativ 25.000 de persoane, care au scandat "Orban, afară!".

"Nu vrem ca Orban să ne împingă în braţele (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi ale Rusiei. Suntem un stat din cadrul Uniunii Europene şi vrem să rămânem acolo", a declarat unul dintre manifestanţi, Balint Farkas, un student în vârstă de 26 de ani.

După dispersarea manifestanţilor, câteva mii de persoane au rămas pe loc. Unii indivizi au încercat să pătrundă în Parlament, fapt ce a provocat confruntări cu forţele de ordine. Sute de poliţişti au fost mobilizaţi la intrarea în clădire.

Alte peste 20 de manifestaţii de "indignare", dar de o amploare mai mică, au fost organizate, de asemenea, luni pe teritoriul întregii ţări.

Renunţarea la taxa pe internet, după manifestaţiile din octombrie, constituie unul din rarele eşecuri ale premierului Orban după venirea sa la putere în 2010, mai scrie Mediafax.

Săptămâna trecută, aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta pentru a cere demisia şefului serviciului fiscal din Ungaria căreia i s-a refuzat intrarea în Statele Unite din cauza unor acuzaţii de corupţie.

Viktor Orban, care a fost ales în 2010 şi a câştigat alegerile legislative din aprilie, suscită numeroase critici în Europa şi în Statele Unite pentru reformele sale, considerate drept liberticide de către criticii săi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă