19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialBucureştiul, sub focul criticilor. România a blocat luarea unei decizii privind candidatura...

Bucureştiul, sub focul criticilor. România a blocat luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la UE

România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei, anunţă surse diplomatice citate de AFP, potrivit Mediafax.

Pentru această decizie, Bucureştiul a fost criticat dur de ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, iar ministrul suedez de Externe a criticat voalat strategia României, potrivit Realitatea.net.

Miniştrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat, marţi, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a lua o decizie formală.

“Miniştrii recomandă acordarea statutului de candidat Serbiei şi aşteaptă cu nerăbdare decizia care va fi luată de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut”, conform unui comunicat al UE.

“România a blocat un acord imediat”, anunţă surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27.

Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc “discuţii” zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă.

“Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului”, adaugă ministrul danez.

Supărarea europenilor

România exercită presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor români, explică un diplomat, catalogând drept “o surpriză” opoziţia Bucureştiului.

Ate reacţii au fost însă mai dure. “Din punctul de vedere al Germaniei ar fi fost corect şi adecvat să se ia astăzi (marţi – n.r.) o decizie finală” privind acordarea statutului de ţară candidată Serbiei, a declarat ministrul de externe, potrivit NewsIn. “S-a ajuns doar la o recomandare, pentru că România nu a fost pregătită să-şi dea acordul astăzi. Regret acest lucru. Are de-a face cu raţiuni de politică internă a delegaţiei române”, a mai spus Guido Westerwelle, citat de Tagesspiegel.

În opinia sa, o astfel de abordare nu-şi avea locul la Bruxelles. “După părerea noastră nu este spiritul european corect în care trebuie luate asemenea decizii”, a mai precizat şeful diplomaţiei germane.

Presa germană notează că diplomaţii europeni au fost surprinşi de poziţia României, care nu a pus pe tapet problema minorităţilor în discuţiile de până acum. La Bruxelles s-a lăsat impresia că ministrul român de externe “a acţionat la indicaţiile preşedintelui Băsescu”, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Şi ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a criticat voalat pe Twitter poziţia adoptată de România în discuţiile privind acordarea de statut de ţară candidată la UE Serbiei.

“Nu este foarte demn atunci când ţări ridică chestiuni fără legătură în timp ce încercăm să facem Serbia şi Kosovo să progreseze. Lipsă de spirit european”, a scris oficialul suedez.

Cele mai citite

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, disensiuni cu premierul Netanyahu pe tema administrării Gaza

Într-un gest public rar care ilustrează diviziunile privind direcția campaniei militare în cadrul cabinetului de război al Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant l-a îndemnat...

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...

Sprijin UE pentru îmbunătățirea cooperării dintre Ucraina și Republica Moldova. Vama de la Reni, renovată cu bani europeni

Comisia Europeană (CE), împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România și SUA, au inaugurat astăzi, 16 mai, punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă