16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBucătărie clasică vs. bucătărie modernă

Bucătărie clasică vs. bucătărie modernă

În timp ce mobilierul clasic mizează pe lemn, cel modern utilizează materiale precum MDF vopsit.

Încă din cele mai vechi timpuri, bucătăria a deţinut un rol extrem de important în organizarea unei reşedinţe. În Antichitate, vechii romani erau renumiţi pentru grija pe care o acordau gastronomiei şi bucătăriei. Departe de a fi o muncă rezervată exclusiv sclavilor, gătitul era preocuparea unor persoane rafinate, care mizau inclusiv pe feluri excentrice, precum tocana de limbi de flamingo ori care utilizau renumitul sos garum, fabricat din măruntaiele unor peşti mediteraneeni.

În Evul Mediu, bucătăria s-a adaptat activităţilor practicate cu entuziasm de către nobili, între care vânatul se situa la loc de cinste. Transformarea a continuat şi în epoca Renaşterii, când alimentele aduse de peste mări şi oceane, între care cartofii ori porumbul, au căpătat un rol tot mai important. Tocmai de aceea, bucătăriile au fost, de-a lungul istoriei, nu doar un loc util, pentru prepararea hranei, ci şi un loc de socializare. Tocmai de aceea, compania clujeană HRM Consulting, care aduce pe piaţa românească produse de înaltă calitate, fabricate în Italia, a acordat o importanţă deosebită configurării mobilierului de bucătărie.

Clasic versus modern

Descoperirea unor noi tehnologii, precum şi a unor noi materiale, a adus pe piaţa românească o diversitate de tendinţe. Specialiştii HRM Consulting spun că există două mari tendinţe. Pe de o parte, există mobilierul clasic, iar pe de alta, mobilierul modern de bucătărie. Mobilierul clasic mizează pe frumuseţea şi căldura lemnului masiv. Fronturile destinate acestui tip de mobilier sunt vopsite într-o paletă de culori validată de Istorie. Pe de altă parte, mobilierul modern mizează pe MDF de bună calitate, care poate fi vospit în toate culorile posibile. Bucătăriile moderne au parte de accesorii mult mai sofisticate.

Există concepte precum „cămara din sertar”, sertare multi­funcţionale ori coşurile rotative. Dacă în Transilvania şi Banat predomină preferinţa pentru mobilierul clasic, există şi multe familii, în special cele tinere ori cele ale căror membrii au locuit o perioadă în Occident, care preferă mobilierul modern. Un amănunt semnificativ este faptul că tot mai multe familii cumpără mobilierul cu tot cu hotele italiene oferite de HRM Consulting, care se potrivesc de la bun început cu mobilierul comandat şi care, în plus, sunt oferite la preţuri foarte bune.

Particularitate maramureşeană

Specialiştii HRM Consulting au observat o particularitate în preferinţele cumpărătorilor. Astfel, cei din Maramureş şi Satu Mare optează, în foarte multe cazuri, pentru fronturi din lemn masiv, curbate. Chiar dacă aceste piese costă mai mult, ele sunt apreciate pentru plusul de rafinamente pe care îl aduc bucătăriilor.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...
Ultima oră
Pe aceeași temă