13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBucătăria thailandeză, o desfătare a simţurilor

Bucătăria thailandeză, o desfătare a simţurilor

Se spune despre Bangkok, capitala Thailandei, că este cel mai mare restaurant în aer liber din lume. În metropola asiatică cu peste nouă milioane de locuitori sunt înregistrate peste 30.000 de restaurante, în timp ce alte sute de mii de tarabe stradale, multe dintre ele ambulante, se regăsesc aproape la fiecare colţ de stradă.

 

Când am ajuns prima oară în Bangkok, acum trei ani de zile, prima senzaţie pe care am avut-o este că ma aflu într-o mare bucătărie, una aburindă şi plină de arome care mai de care. Urma să aflu mai târziu că thailandezilor le place să mănănce cam oricând şi oriunde, aceştia debarasându-se de clişeele occidentale ale micului dejun, prânzului şi cinei. Pur şi simplu ei mănâncă atunci când le este foame. Influenţată de bucătăria chinezească şi cea indiană, mâncarea thailandeză este o adevărată sinestezie de arome, culori şi mirosuri, toate îmbinate perfect astfel încât să gâdile simţurile şi celor mai pretenţioşi oameni. Bucătăria thailandeză  este una dintre cele mai sănătoase, dietetice, uşoare şi creative bucătării din lume, fiind faimoasă şi apreciată de sute de milioane de oameni de pe întreg globul.

Picantă şi sănătoasă

Un adevărat rai al vegetarienilor şi în general al persoanelor gurmande cărora nu le e frică de picanterii, Thailanda şi bucătăria sa oferă o adevărată bogăţie de mâncăruri şi ingrediente gata să satisfacă orice gusturi. De la supă de creveţi în lapte de cocos, la piept de pui cu nuci caju şi tăiţei de orez în sos de peşte sau salatele cu chilli, preocuparea principală a bucătarilor thailandezi o reprezintă îmbinarea perfectă a celor patru gusturi de bază: acru, dulce, amar (opţional) şi sărat. Desigur gustul picant este deasupra celorlalte patru gusturi, acesta desăvârşind mâncarea.  O altă trăsătura importantă a bucătăriei thailandeze este că se folosesc foarte multe ierburi aromatice proaspete, precum iarba de lămâie, menta, busuiocul sau coriandrul. Fructele de mare, sosul de peşte şi orezul sunt nelipsite, în timp ce carnea este consumată cu moderaţie, mai ales cea de porc şi de vită.  Astfel, thailandezii se pot lăuda cu o bucătărie dietetică, săracă în grăsimi, doar 15% din calorii provenind din lipide, conform specialiştilor. În cea mai mare parte grăsimile înseamnă ulei de cocos saturat. Uleiul de cocos ajută sistemul imunitar şi încurajează dezvoltarea optimă a creierului şi a sistemului nervos, protejează împotriva cancerului şi a bolilor de inimă şi ajută la sănătatea sistemului osos.

Orezul, alimentul minune

În multe ţări din Orientul Îndepărtat orezul este cel mai important aliment şi ca atare este folosit ori de câte ori se ia masa. Thailanda nu face excepţie de la această regulă, orezul fiind un ingredient de bază al bucătăriei sud-asiatice. Ţara Fluturelui aşa cum mai este denumit regatul Thailandei, cultivă propriul său soi de orez, denumit Jasmine. Acesta este un pic mai dulce decât celelalte soiuri de orez asiatic, având un bob lung. Orezul se foloseşte în principal pentru a mai stinge din gustul condimentat al celorlalte feluri.

Acest aliment este foarte benefic pentru sănătate, el asigurând mai mult de 30% din caloriile necesare pentru o zi. Conţine foarte puţine grăsimi, însă este bogat în carbohidraţi, fiind o sursa excelentă de energie. Este bogat în nutrienţi, inclusiv vitamina B, D şi E, proteine şi minerale, în special potasiu, care ajută organismul să elimine toxinele. O porţie medie de orez (50 g) furnizează aproximativ 11% din necesarul zilnic de proteine. Nu conţine sodiu, gluten sau grăsimi nocive. Este un aliment recomandat în multe afecţiuni ale organismului, inclusiv hipertensiune, boli ale inimii, prevenirea cancerului, dar şi a bolii Alzheimer.

Legumele-condiment

Probabil nu există popor din lume care să folosească mai multe legume şi fructe în prepararea mâncărurilor, decât cel thailandez. Multe dintre plante servesc drept condimente şi sunt folosite pentru a duce un plus de savoare mâncărurilor thailandeze. Fie că vorbim de ghimbir, iarbă de lămâie, lămâie verde, usturoi, chilli, coriandru, busuioc, ardei, castraveţi, ceapă verde, fiecare dintre acestea contribuie atât la un gust delicios, dar şi la un aspect atrăgător al mâncărurilor. Toate aceste plante şi legume au beneficii extraordinare pentru sănătate, contribuind la prevenirea şi combaterea multor boli. De exemplu, ghimbirul ajută la eliminarea balonării intesinale, stimulează transpiraţia şi combate greaţa şi răul de maşină.

Usturoiul, unul dintre cele mai importante alimente-medicament, previne cancerul, bolile de inimă şi diabetul, reducând în acelaşi timp tensiunea arterială. Coriandrul conţine multe fibre, ajută digestia şi alină durerile de stomac, în timp ce busuiocul creşte apetitul şi combate tusea.  Ardeii iuţi sunt foarte buni pentru eliminarea simptomelor răcelii şi prevenirea cancerului intestinal. Fructele precum mango, tamarind, mangostan, ananas, papaya, completează bucătăria vegetariană thailandeză.

De la Bangkok la Bucureşti

În România singurul restaurant de profil este restaurantul Siam din Bucureşti, acesta beneficiind de prezenţa şi expertiza unui bucătăr venit tocmai de la Bangkok, care de cinci ani de zile s-a stabilit la Bucureşti. Pe numele ei Pakjira Jantee sau pe scurt Oan, bucătăreasă încântă românii cu felurile exotice ale Thailandei în fiecare zi. Oan spune că felurile preferate ale românilor care vin la Siam sunt supa de creveţi sau pui Tom Yam, tăiţeii Pad Thai, puiul cu nuci caju, acesta fiind în opinia ei şi felul cel mai uşor de pregătit de către români. La puiul cu nuci caju se poate servi drept garnitură, orez cu legume.  La desert, cel mai popular îl reprezintă bananele în lapte de cocos.  

Cele mai citite

Incident sângeros la o școală din Wisconsin, SUA! Polițiștii au împușcat mortal un elev

Polițiștii americani au împușcat mortal un elev care ar fi avut o armă. Incidentul a avut loc în fața unei școli din Wisconsin. Autoritățile...

Iulia Svyrydenko, ministrul Economiei din Ucraina: Investitorii străini au injectat 4,25 miliarde de dolari în economia țării în 2023

Investitorii străini au injectat anul trecut un total de 4,25 miliarde de dolari în economia ucraineană, potrivit Băncii Naționale a Ucrainei. Această cifră este...

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă