11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBruxelles-ul, teren de luptă pentru deputaţii ardeleni

Bruxelles-ul, teren de luptă pentru deputaţii ardeleni

 Declaraţiile lui Laszlo Tokes au fost criticate de colega sa din Legislativul european, Corina Creţu.

Europarlamentarul socialist Corina Creţu a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că declaraţiile iredentiste ale colegului său, care este şi vicepreşedintele PPE al Parlamentului European, Laszlo Tokes, sunt mult prea băgate în seamă. „Cred că domnul Tokes este luat prea mult în seamă. Într-adevăr este vicepreşedinte al Parlamentului European şi este foarte grav că uită că a fost ales totuşi de cetăţenii României şi are acest discurs iredentist, radical, extremist”, a declarat Corina Creţu.


Tokes: Clujul este mai mult al lui Ceauşescu decât al regelui Matia

Declaraţia a fost făcută în contextul unor declaraţii şocante pe care Laszlo Tokes, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, le-a făcut la Cluj, la deschiderea Zilelor Culturii Maghiare. El a afirmat că oraşul este modelat de fostul dictator comunist, Nicolae Ceauşescu. „Acesta nu este acel oraş al comorilor, nu este acea Transilvania despre care Kos Karoly a scris cu atâta ardoare în anul 1930, când a spus că pietrele din Ardeal vorbesc sau că am avut 1.000 de ani, o perioadă imensă în viaţa unor popoare şi ţări, s-a produs miracolul contopirii unor culturi, iar fiecare cultură şi-a păstrat caracterul aparte: cultura română, maghiară şi săsească. Clujul este mai degrabă oraşul lui Ceauşescu, nu al regelui Matia. Am dori să ne simţim din nou acasă la Cluj, să stăm cu vertebra dreaptă, am dori să se întoarcă acest oraş în Europa, iar noi, maghiarii, ca cetăţeni parteneri, să ne simţim egali”, a spus Laszlo Tokes, citat de www.clujtoday.ro.

El a mai criticat şi iniţiativele primarului PDL Sorin Apostu, care a decis să amplaseze lângă soclul grupului statuar al regelui Matia Corvin o plăcuţă considerată drept ofensatoare de către maghiari, dar şi la alte evenimente care s-au petrecut în Cluj, cum ar fi distrugerea unor monumente din Cimitirul Central sau la şantierul deschis în spatele bisericii reformate cu două turnuri, din zona Regionalei CFR.

Exemplu de multiculturalism

La rândul său, Corina Creţu, crede că, din contră, Cluj-Napoca este un exemplu de unitate în diversitate, de multiculturalism  şi a afirmat că a apreciat faptul că, în ciuda numeroasleor încercări de enclavizare a populaţiei maghiară, totuşi Clujul a reuşit să rămână un model de armonie etnică. „Am comentat de nenumărate ori declaraţiile domnului Tokes. Este marota dânsului, nu ştie altceva, nu l-am auzit în Parlamentul european vorbind de adevăratele probleme ale cetăţenilor români de naţionalitate maghiară, care au aceleaşi probleme ca şi orice cetăţean român, legate de nivelul de trai, de viaţa de zi cu zi”, a spus europarlamentarul PSD.

Ea este de părere că social-democraţii ar trebui să facă un prim pas către comunităţile de maghiari şi cu un tip de discurs care să-l demonteze pe cel al vicepreşedintelui PE. Astfel, politicienii români ar trebui să le amintească maghiarilor că şi ai au aceleaşi probleme ca restul românilor şi că nu este în interesul lor să se izoleze nici teritorial, nici cultural. „Cred că nu este în interesul lor să fie izolaţi, iar copiii să înveţe numai maghiară. Ei trebuie să ştie limba română, limbi străine. Domnul Tokes a făcut din acest lucru un stindard şi este ceea ce-l menţine ca om politic. Este păcat că voci ca ale dânsului, iredentiste, capătă tot  mai mult teren şi vocile  mai echilibrate din UDMR sunt mai marginalizate. Este trist pentru politica românească”, a mai spus europarlamentarul PSD.

 

Regionalizarea, o prioritate pentru maghiari

În acelaşi context, Corina Creţu a vorbit şi despre declaraţiile deputatului Jobbik Szavay Istvan, care a abordat la Sfântu Gheorghe problema regionalizării. El a spus că principalul interes al maghiarimii din Ardeal este ca Secuimea să fie o regiune unită, toate cele trei judeţe să fie în aceeaşi regiune, şi în această privinţă UDMR a făcut o propunere foarte bună. Europarlamentarul Corina Creţu consideră că regionalizarea nu este un subiect prioritar pentru România acum şi că ar trebui tranşat după alegeri.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă