13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial„Brokerii” Statului Islamic

„Brokerii” Statului Islamic

 

Agenţii serviciilor secrete spaniole şi cei ai Direcţiei generale a supravegherii teritoriului (DGST) au desfăşurat marţi o vastă operaţiune contra mediilor teroriste în Maroc şi Spania.

 Poliţia spaniolă şi marocană au arestat 14 persoane în Madrid şi diverse oraşe din Maroc care făceau parte dintr-o reţea care racola şi trimitea combatanţi străini pentru a se alătura jihadiştilor Statului  Islamic în regiunea siriano-irakiană aflată sub controlul grupării extremiste.  Operaţiunea, care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de marţi, a fost dirijată de Direcţia generală de informaţii (DGI) a poliţiei naţionale şi de DGST spaniolă la San Martin de la Vega (comunitatea Madrid) şi la Fes, Casablanca, Nador, Al Hoceima şi Driouech în Maroc.

Persoana arestată la Madrid este un marocan de 30 ani, Abdeladim care avea permis de rezidenţă în Spania. Surse din serviciile luptei contra terorismului au precizat că subiectul este acuzat că prin intermediul Internetului şi al reţelelor sociale îndoctrina şi recruta persoane pentru a pleca în Siria şi a se alătura combatanţilor SI. Toate persoanele arestate făceau parte din aceeaşi reţea de recrutare pentru Siria şi Irak. Arestările din Maroc au avut loc în regiuni îndepărtate ale ţării, dar serviciile spaniole şi-au concentrat operaţiunile în zona Melilla. Marocul este una din principalele surse de voluntari care pleacă pentru a se alătura jihadiştilor. 

Autoproclamatul „califat” al SI atrage mii de străini care se alătură jihadiştilor pentru a încerca să  înlăture guvernele din Siria şi din Irak. Serviciile secrete declară că 115 persoane (112 bărbaţi şi 3 femei) au părăsit Spania pentru a se alătura SI, aproape toate fiind atrase de membrii reţelelor ca cea dezmembrată marţi, care le facilitează călătoria în Turcia de unde pătrund în Siria.

Asasinii Istoriei

În paralel, jihadiştii grupului SI îşi continuă epurarea artistică şi culturală în Orientul Mijlociu. În Siria, patrimoniul este pe cale să dispară, o pierdere considerabilă pentru umanitate. După ce au ucis 25 de ostatici luna trecută în teatrul greco-roman din Palmira, l-au decapitat săptămâna  trecută pe Khaled al-Assaad, 83 de ani, erudit, fost şef al Antichităţilor din oraşul antic sirian şi au ucis zeci de apropiaţi ai regimului, inclusiv femei şi copii din oraş. Acum câteva zile au aruncat în aer magnificul templu Baalshamin, una din bijuteriile celebrului sit arheologic sirian  care a traversat secole pentru a sfârşi distrus de o bandă de nelegiuiţi inculţi.

Distrugerea vestigiilor din Palmira, sit clasat în Patrimoniul mondial al UNESCO şi plasat în 2013 pe lista locurilor aflate în pericol fiind în mâinile SI, reprezintă „barbaria totală a SI”. Maamoun Abdulkarim, director general al Antichităţilor şi muzeelor din Siria, a avertizat în 2013 că 15 situri arheologice de prim-plan şi 13 centre urbane şi situri istorice se află în pericol. Alep, Krak, vechiul Damasc sau Bosra au fost declarate în pericol. SI a organizat distrugeri şi un jaf sistematic, vânzând pe piaţa neagră antichităţi de o valoare inestimabilă.

Manhattanul din deşert

După distrugerea sistematică a siturilor istorice din Irak şi Siria, jihadiştii sunt cu ochii pe patrimoniul cultural al Yemenului. Informaţii primite de UNESCO la Beirut relevă importante daune făcute zonelor înscrise în patrimoniul mondial al umanităţii, în special în Sanaa, Shibam, Saada şi Zabid. Un muzeu sub cer deschis este în pericol – cartierul al-Qassimi, considerat unul din cele mai vechi peisaje urbane islamice, anticul oraş din capitala Sanaa. Alarma a fost trasă pentru alt sit înscris în patrimoniul mondial din 1982 – vechiul oraş fortificat Shibam, supranumit „Manhattanul din deşert” din cauza impresionantelor clădiri din chirpici, înalte de şapte etaje, ridicate pe un loc stâncos din valea Hadramawt. De asemenea,  pericolul planează şi asupra celui mai mare baraj al antichităţii, Marib, construit în secolul 8 înainte de Hristos, care a fost cvasi-pulverizat de un bombardament.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă