21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBrexit: Germanii şi francezii consideră că UE nu trebuie să-i ofere un...

Brexit: Germanii şi francezii consideră că UE nu trebuie să-i ofere un acord generos Londrei

Alegătorii din Germania, Franţa, Suedia şi Finlanda consideră că Marii Britanii nu trebuie să i se ofere un acord generos atunci când va încerca să-şi renegocieze relaţiile cu Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat pe 23 iunie pentru ieşirea ţării lor din forul comunitar european, relevă un sondaj de opinie dat vineri publicităţii, potrivit Reuters, reluat de Agerpres

Germanii şi francezii se opun cel mai mult ajutării Marii Britanii: 53% dintre cei intervievaţi în Germania şi Franţa au spus că britanicii nu ar trebui să se aştepte la favoruri din partea UE, în timp ce 27% au afirmat că Uniunea European ar trebui să ofere Marii Britanii un acord generos, conform sondajului YouGov. 

Mai mult, aproape jumătate dintre alegătorii din Germania şi Franţa au declarat că vor sprijini un acord de comerţ liber cu Londra dacă aceasta le va permite în continuare cetăţenilor UE să trăiască şi să muncească pe teritoriul britanic ca până acum. 

Marea Britanie încă nu a notificat oficial Uniunea Europeană în legătură cu decizia sa de a părăsi blocul comunitar, un pas ce ar deschide o perioadă de doi ani în care Brexit-ul ar trebui să fie finalizat. 

Una dintre cele două candidate la postul de premier al Marii Britanii, Theresa May, în prezent ministru de interne în guvernul Cameron, a afirmat că doreşte să aibă discuţii informale cu UE despre principiile unui acord înaintea lansării perioadei de doi ani pentru definitivarea ieşirii din UE, perioadă prevăzută în articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. 

Din cele cinci ţări europene care au făcut obiectul sondajului YouGov, doar în cazul Danemarcei alegătorii susţin oferirea unui acord generos Marii Britanii de către UE. 

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 2.045 de germani, 1.008 de francezi şi câte 1.000 de suedezi, finlandezi şi danezi, în perioada 30 iunie – 5 iulie.

Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă