17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024

Breviar

Surpare la EM Lonea

Un sef de brigada de la Exploatarea Miniera Lonea din Valea Jiului (judetul Hunedoara) a fost prins de o surpare de roca din tavanul galeriei, fiind necesara transportarea sa la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale. Accidentul s-a produs ieri in jurul orei 9.30, in abatajul 35 al sectorului IV de la Mina Lonea, la 330 de metri sub pamant.
Seful Serviciului Sanatate si Securitatea Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Petrosani, Ileana Bodea, a declarat ca din tavanul galeriei au inceput sa se prabuseasca bucati de roca care i-au prins picioarele sefului de brigada, Gheorghe Amarandei, in varsta de 39 de ani. In momentul producerii evenimentului, in frontul de lucru se afla intreaga brigada de mineri si doar o minune a facut ca acestia sa scape teferi.
Ortacii au dat alarma, iar in subteran au coborat imediat salvatorii minieri, pentru ca nu se stia cat de grav este accidentat seful de brigada, si l-au scos la suprafata. Din fericire, Gheorghe Amarandei a scapat, la prima vedere, doar cu cateva contuzii, insa minerul a fost transportat de urgenta la spital pentru investigatii medicale de specialitate, in ciuda faptului ca acesta a refuzat internarea.
Accidentul de ieri este primul din acest an, dar minerii au inceput lucrul doar de o saptamana.

Pe piata au fost peste 340.000 de pocnitori periculoase

Peste 800.000 de obiecte artizanale si de distractie, fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice, au fost verificate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Inspectorii au verificat 311 firme, iar la mai mult de jumatate, mai exact la 175, s-au gasit abateri grave de la prevederile legale. Din 811.720 de pocnitori, petarde, alte modele de bubuituri, 349.664 erau confectionate si comercializate fara respectarea normelor legale. Valoarea amenzilor aplicate de catre ANPC a fost de 45.600 RON.

Creantele la Fondul pentru Mediu vor fi recuperate

Guvernul a adoptat un nou regulament de organizare si functionare a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), institutie care va putea recupera de la agentii economici rau-platnici contributiile datorate. Conform regulamentului, AFM va organiza selectia proiectelor primite de la solicitanti, va notifica proiectele care urmeaza a fi finantate Consiliului Concurentei, va efectua verificari si controale in teritoriu pentru proiectele finantate. AFM este o institutie publica, finantata integral din venituri proprii.

350 litri titei si saramura, in camp

O suprafata de aproximativ 20 metri patrati din apropiere de Boldesti-Scaieni a fost poluata cu 350 litri amestec de saramura cu titei. Potrivit Comisariatului Judetean Prahova al Garzii Nationale de Mediu, accidentul s-a produs ca urmare a corodarii conductei de transport titei de la sonda 662 la parcul 700 Boldesti. “S-a luat masura opririi pomparii si s-a remediat avaria. S-a decopertat solul infestat si s-a inlocuit cu pamant steril si fertil”, au anuntat reprezentantii GNM.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă