15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBrazilia: Corupţia clatină coaliţia la putere

Brazilia: Corupţia clatină coaliţia la putere

Brazilia este zguduită de un scandal de proporţii inedite, care atinge atât marii actori economici, cât şi personalităţi aparţinând coaliţiei de centru-stânga, cu care guvernează preşedintele ţării, Dilma Rousseff. O afacere de corupţie politică, dezvăluită în martie 2014, care implică întreprinderea petrolieră controlată de stat, Petrobras şi giganţii brazilieni ai BTP (lucrări publice). Lupta contra corupţiei se află de acum în fruntea agendei gigantului sud-american şi a altor state din regiune.

Curtea Supremă a Braziliei a dat undă verde pentru anchetarea implicării a zeci de parlamentari (12 senatori şi 22 de deputaţi) în scandalul de corupţie din compania petrolieră Petrobras. În total, mandatul priveşte şi peste 49 de oameni politici în cadrul anchetei asupra sistemului generalizat de comisioane oculte, vărsate de peste zece ani de principalele întreprinderi de construcţie din ţară responsabililor Petrobras în schimbul contractelor dubioase, parte din aceşti bani mergând în beneficiul Partidului Muncitorilor (PM) al preşedintelui Dilma Rousseff ca şi a numeroşilor aleşi sau partide de coaliţie parlamentară.

Citește și: Cu Rousseff, Brazilia rămâne în eșalonul „roșu“

Întreprinderea petrolieră controlată de stat, Petrobras şi giganţii BTP lucrează împreună asupra marilor şantiere de infrastructură, în special cele legate de noile resurse -descoperite în ape profunde, în largul Braziliei sudice. Întreprinderile BTP au format un cartel pentru a-şi împărţi această piaţă şi pentru a o suprafactura. În contrapartidă, comisioanele au fost vărsate partidelor din coaliţia guvernamentală de centru-stânga, la putere de la preluarea funcţiei de preşedinte de către Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010). Malversaţiunile şi tranzacţiile pe sub masă au avut ca obiectiv principal finanţarea campaniei electorale fără a exclude că unii lideri de întreprinderi sau oameni politici s-au înfruptat în trecere.

În afara Petrobras, toate marile firme din BTP au fost vizate de anchetă, unele fiind multinaţionale prezente pe mai multe continente. Mai mulţi PDG şi înalţi responsabili au fost închişi în urma investigaţiilor. Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei -caută să calmeze furia concetăţenilor săi, în plin scandal Petrobras, afacerea ameninţând economia şi aşa fragilă. La televiziune, ea a încercat să explice că „ Brazilia a practicat justiţia socială în favoarea celor mai săraci, dar ştie să aibă şi o justiţie fermă contra corupţilor. Ceea ce s-a petrecut în vasta şi riguroasa anchetă asupra regretabilei afaceri Petrobras. Aveţi dreptul să vă enervaţi, să vă îngrijoraţi, dar vă cer răbdare şi înţelegere pentru că situaţia este tranzitorie”. Pentru moment, numele Dilmei Rousseff nu este asociat dosarului Petrobras, chiar dacă este preşedintele Consiliului direcţiei întreprinderilor, din 2010. Scandalul enervează brazilienii, deja foarte critici în ce priveşte cheltuielile efectuate pentru Cupa Mondială din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016, economia braziliană fiind în bernă de cinci ani.

Un scandal cu urmări imprevizibile

Cota de popularitate a Dilmei Rous-seff a scăzut cu 23% şi reţelele sociale cheamă la o mare manifestaţie la 15 martie pentru a cere destituirea ei.

Ancheta a dezvăluit implicarea Partidului Muncitorilor (PM, stânga, la putere) a lui Lula da Silva şi a preşedintei Dilma Rousseff, a Partidului mişcării diplomatice braziliene (de centru), principal aliat al PM în guvern, în Senat şi în Camera Deputaţolor, a Partidului Progresist (PP, dreapta) a fostului guvernator din São Paulo, Paulo Maluf.

În primul mandat prezidenţial, Dilma Rousseff şi-a câştigat reputaţia de incoruptibil dar acum ea a ezitat multă vreme înainte de a cere Gracei Foster, o apropiată, să-şi părăsească postul din fruntea Petrobras, în timp ce era destabilizată de amploarea scandalului. Separarea puterilor este reală în Brazilia, contrar altor ţări din America Latină şi în prezent coaliţia guvernamentală este slăbită, -majoritatea parlamentară sub tensiune şi opinia publică exasperată cere -capete. Consecinţele politice sunt imprevizibile, în schimb daunele -economice sunt flagrante. Este un moment în care economia este practic în -recesiune.  

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă