13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialBratari de otel deschise in dosarul bijuteriilor dacice

Bratari de otel deschise in dosarul bijuteriilor dacice

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, ieri, punerea in libertate a celor noua inculpati arestati in dosarul comorilor dacice, intr-un moment delicat, in care cercetarile procurorilor au ajuns in preajma unor persoane importante din vechea Putere, respectiv Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif si Sergiu Nicolaescu.
Numele acestora au aparut in declaratiile unor martori, care au spus ca unele dintre bratarile gasite in Muntii Orastiei, de pe teritoriul judetului Hunedoara, ar fi ajuns in posesia liderilor PSD. Acestia au negat public faptul ca ar detine, in colectiile personale, bratari dacice din aur in genul celor 15 care fac obiectul cercetarilor magistratilor. Singurul care a recunoscut ca a primit obiecte de patrimoniu dacice, nu insa si bratari de aur, de la liderul retelei (Iulian Ceia) a fost revolutionarul Dan Iosif, fost consilier al lui Ion Iliescu.
Reprezentantii Parchetului vor, insa, sa se convinga in legatura cu banuiala privind existenta unor bratari de aur in posesia celor patru politicieni. Unul dintre procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Victor Campean, a emis, la inceputul lunii iunie, o ordonanta prin care a solicitat Inspectoratului General de Politiei sa recupereze mai multe astfel de obiecte dacice de la cei patru politicieni si sa le predea Muzeului National de Istorie.
Potrivit biroului de presa al Curtii de Apel, prin incheierea penala din data de 21 iunie 2005, instanta de judecata a admis recursurile inculpatilor Ciprian State Hidisan, Ioan Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula, Iulian Ceia, David Magda, Sorin Florin Popa si Petru Ioan Groza, dispunand punerea de indata in libertate a acestora, in cazul in care nu sunt arestati in alta cauza. Ca urmare a acestei hotarari, a fost casata incheierea penala cu numarul 72 din 31 mai 2005 a Tribunalului Hunedoara, a fost rejudecata cauza si respins atat recursul, cat si propunerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia de arestare preventiva a celorlalti trei acuzati, ramasi in stare de libertate (Adrian Marcel Nistor, Ioan Vasinca si Ioan Alberto Deak).
Inculpatii din acest dosar sunt acuzati de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri de patrimoniu, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal, proxenetism, retinandu-se, de asemenea, in sarcina lor si asocierea in vederea savarsirii de infractiuni.
Potrivit rechizitoriului, in sarcina membrilor retelei s-a retinut faptul ca in perioada 2000-2001 au efectuat sapaturi ilegale in zone de interes arheologic din Muntii Orastiei, unde au descoperit 15 bratari dacice din aur masiv, cu greutatea cuprinsa intre 800 de grame si 1,8 kilograme, estimate neoficial, la o casa de licitatii din Londra, la o valoare totala de 1,5 milioane de dolari. Cu ocazia perchezitiilor efectuate la domiciliile celor 12 persoane, s-au descoperit si ridicat monede datand din perioada traco-dacico-romana, detectoare de metale, valuta rezultata din traficul cu metale pretioase, arme albe (sabii ninja, topoare), obiecte contondente si cartuse.
Initial, cei noua inculpati arestati preventiv au recuzat judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia si au cerut stramutarea dosarului la o alta instanta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea acestora, astfel incat recursul a fost judecat tot de instanta din Alba Iulia.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă