6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialBonul fiscal şi libertatea presei pe înţelesul lui Victor Ponta

Bonul fiscal şi libertatea presei pe înţelesul lui Victor Ponta

De câteva zile, premierul Victor Ponta e tot mai nervos. Dacă săptămâna trecută aproape că a fugit, la propriu, de întrebările ziariştilor acreditaţi la Palatul Parlamentului, ieri, preşedintele PSD s-a făcut că nu întelege întrebările referitoare la prietenul său, -senatorul şi fostul ministru al Marilor Proiecte- Dan Şova, şi a răspuns printr-un atac la ziariştii angajaţi la trusturile care au datorii către bugetul statului.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută

Victor Ponta s-a supărat pe jurnaliştii care îl întrebau despre votul dat de Senat împotriva cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de reţinere şi arestare emise pe numele lui Dan Şova. La un moment dat, Ponta a fost întrebat cum comentează o postare de pe Facebook a fostului preşedinte, Traian Băsescu, în care spunea că actualul şef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu. În loc să răspundă la întrebare, premierul a început să vorbească despre Traian Băsescu. “Domnul Băsescu spune atât de multe minciuni şi aberaţii încât, dacă atâţia ani a trebuit să îl suportăm cu toţii… ” moment în care a fost întrerupt de un ziarist care i-a spus că nu asta a fost întrebarea, ci cum comentează declaraţia fostului şef al ţării referitoare la Tăriceanu. Iritat, premierul a replicat “E de bun simţ să mă ascultaţi!“,”Alta e întrebarea“, a spus o jurnalistă subliniind că era o întrebare foarte importantă. “Dumneavoastră nu puteţi să stabiliţi pentru mine ce e important“, s-a enervat Ponta, care le-a întors spatele ziariştilor şi a plecat.

Încă o săptămână, altă iritare

Ponta a anunţat ieri pe Facebook că nu va mai răspunde întrebărilor care îi vor fi adresate de jurnaliştii ai căror patroni “fac evaziune fiscală” şi care “nu plătesc nici contribuțiile sociale ale angajaţilor“. Supărarea premierului a venit după ce șeful Guvernului a refuzat să răspundă întrebărilor jurnalistului Cristian Andrei referitoare la faptul că în PSD se decisese să voteze favorabil toate cererile procurorilor, însă în cazul Şova partidul condus de Victor Ponta a votat împotrivă. “Doresc să lămuresc situația foarte clar și să explic refuzul meu de azi de a răspunde la întrebarea unui anume jurnalist (și chiar aș dori să aflu parerea celor care citesc această pagina de FB!). Ocupând o funcție publică, plătită din banii contribuabililor, este corect și obligatoriu să răspund la întrebările (și să particip la emisiunile) tuturor reporterilor și jurnaliștilor reprezentând companiile de presă care plătesc corect taxe și impozite – oricât de critice sunt acestea fata de activitatea mea!“.

Întrebare contra bon fiscal

Ce vină are un ziarist al cărui patron nu plăteşte taxele la timp sau deloc? Şi dacă lucrează la un astfel de patron, respectivul jurnalist nu are voie să pună întrebări? Ce ar trebui să facă de acum un reporter înainte de a merge la o conferinţă de presă a preşedintelui PSD: să se ducă la patron să-l întrebe dacă şi-a plătit impozitele ca să ştie dacă mai are rost să ajungă la respectiva conferinţă de presă? Dar dacă patronul şi-a plătit doar o parte din dări, jurnalistul va adresa doar o parte din întrebare? Dar, dacă totul este conform legii şi patronul nu este evazionist, respectivul ziarist va fi primit la declaraţiile premierului doar dacă va prezenta bonul fiscal de la sandwich sau pachetul de ţigări?

Campania pe Facebook pentru bonul fiscal

Sute de internauți precum şi câţiva jurnalişti au iniţiat pe Facebook o campanie pentru bonul fiscal care trebuie prezentat premierului atunci când cineva vrea să îi adreseze o întrebare primului ministru Victor Ponta. Folosindu-se de hastagul ‪#‎daibonluiponta‬, iniţiatorii campaniei îi roagă pe cei care vor să întrebe ceva legat de şeful Guvernului ca, mai întâi, să posteze o fotografie cu un bon fiscal valabil.

Cele mai citite

Ciolacu: România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de 90% pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru Coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. "România are un grad de absorbţie a...

AUR vrea sancționarea, prin retragerea sprijinului, pentru Alfred Simonis

Scandalul din parlament! AUR cere coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis.Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) consideră că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,...

Cel mai important obiectiv de infrastructură rutieră din Capitală se apropie de final. Pasajul Europa Unită din Sectorul 4 devine un ”bulevard” verde!

Se numără zilele până când vom circula pe cel mai nou pasaj rutier suprateran din Capitală. Cu o lungime de aproximativ 700 de metri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă