11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialBombardamentele rusești: ISIS – cruțat, Assad – ajutat

Bombardamentele rusești: ISIS – cruțat, Assad – ajutat

Armata rusă a continuat, joi, bombardarea ţintelor pe solul sirian, Moscova evocând lovituri contra poziţiilor SI în timp ce media siriană şi surse ale unor servicii occidentale au dezvăluit că au fost vizaţi rebelii coaliţiei „Armata de cucerire“.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), în regiunea Hama, primele lovituri aeriene ale rușilor au vizat  bazele Frontului al-Nosra şi grupului islamist Ahrar Al-Sham, două formaţiuni care alcătuiesc coloana vertebrală a Jaysh A-Fatah (Armata de cucerire), o alianţă a rebelilor care a pus pe fugă trupele guvernamentale ale lui Assad în primăvară, în provincia Idlib.

În nordul oraşului Homs, a fost atinsă tot Al-Nosra, dar tirurile ruse au făcut şi 36 de victime civile. New York Times arată că oficialii americani au confirmat că grupuri susţinute de SUA au fost vizate şi lovite de raidurile ruse. Brigada Tajamu al-Izza, afiliată Armatei siriene libere (ASL), aripa moderată a insurecţiei contra lui Assad, a primit rachete anti-tanc de la americani şi din acest motiv a fost vizată de raidurile armatei ruse.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a considerat că loviturile aeriene ordonate de Putin nu vizează „probabil” SI, care controlează o parte a Siriei. O sursă din securitatea siriană a asigurat că „avioanele ruse şi siriene au procedat la mai multe raiduri contra poziţiilor teroriste din Hama şi Homs” din nord-vestul ţării. Numai că, aceste regiuni sunt controlate de Front al-Nosra şi de alţi rebeli moderaţi, din care unii sunt finanţaţi de SUA. „Asta înseamnă să verşi ulei peste foc”, a rezumat Carter.

Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a precizat că „există indicii potrivit cărora loviturile ruse nu vizează SI”, iar NATO a precizat că loviturile aeriene ruse în Siria nu sunt contra Statului Islamic şi secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că este „preocupat de rapoartele de care dispunem, care ne dezvăluie că loviturile ruse nu sunt dirijate contra SI şi, mai ales, de faptul că nu este vorba de un real efort al Rusiei pentru coordonarea loviturilor cu luptele în curs, duse de coaliţia condusă de SUA”.

Complice la crimele lui Assad

Rusia a început să bombardeze ţinte în Siria imediat după ce a pledat la ONU pentru o coaliţie internaţională contra terorismului care să includă regimul de la Damasc al aliatului său Bashar al-Assad.  Opozanţii acestuia au ripostat imediat şi au subliniat că adevărata ţintă a lui Putin este, de fapt, opoziţia siriană contra lui Assad, ceea s-a dovedit a fi adevărat după primele raiduri aeriene ruse.

„Rusia este un complice a crimelor de astăzi ale lui Assad, cu aprobarea SUA şi a comunităţii internaţionale de a ne ucide”, a declarat un combatant din nordul provinciei Homs adăugând că „dacă aceste raiduri continuă în acest mod, Rusia va ucide un număr mai mare de civili decât a făcut Bashar al-Assad în patru ani”.

Intervenţia Rusiei a dus deja puterile regionale ca Arabia Saudită şi Qatar să crească susţinerea militară pentru rebeli. Militanţii şi insurgenţii antiguvernamentali din provincia Homs, au precizat că loviturile aeriene ruse au lovit trei localităţi la nord de Homs,  implicate în strategiile rebelilor. Rusia a intrat în conflictul sirian după o acumulare militară rapidă în ultimele trei săptămâni la baza din Lattaquia, fieful sirian al clanului Assad şi perturbă reglementarea politică în Siria.  

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă